Home » Cum să faci orice » Bilete de tratament balnear 2022 pentru pensionari. Cum pot beneficia de ele și ce acte sunt necesare

Bilete de tratament balnear 2022 pentru pensionari. Cum pot beneficia de ele și ce acte sunt necesare

Alexandru Cazacu / 03.03.2022, 09:41
Bilete de tratament balnear 2022 pentru pensionari. Cum pot beneficia de ele și ce acte sunt necesare

În acest an, mai mulți salariați și pensionari ce suferă de unele afecțiuni vor beneficia de bilete de tratament balnear, după cum se arată într-un proiect de hotărâre adoptat de Guvern. Cum pot românii să beneficieze de aceste tichete și care sunt documentele necesare, puteți afla în continuarea articolului curent.

Mai mulți pensionari și salariați vor beneficia în acest an de bilete de tratament balnear

În 2022, numărul biletelor de tratament balnear va depăși 60.000, conform unui proiect de hotărâre adoptat recent de Guvern. Așadar, mai mulți salariați și pensionari care suferă de unele afecțiuni pot beneficia anul acesta de astfel de bilete.

Mai exact, conform proiectului menționat, pentru anul 2022 vor fi asigurate 60.420 de bilete de tratament balnear, iar acestea pot fi utilizate în unitățile deținute de CNPP. În 2021 a fost asigurat un număr de 59.926 de bilete, astfel că în acest an numărul acestora va crește cu aproape 500.

Cum se pot obține biletele de tratament balnear

Biletele de tratament balnear vor fi distribuite de casele teritoriale de pensii, iar locurile contractate se vor repartiza pe cel mult 19 serii de prezentare. În ceea ce privește durata unui sejur, aceasta este de 16 zile, iar în prețul biletului este inclus tariful pentru 12 zile de tratament.

La cele 60.420 de bilete se vor adăuga și biletele de tratament balnear contractate cu alți operatori economici, ala că numărul total va ajunge la aproximativ 101.000. Este important să menționăm faptul că, aceste bilete se acordă la cerere doar persoanelor îndreptățite. De asemenea, fiecare dintre acestea pot beneficia de un singur bilet pe parcursul unui an calendaristic.

După cum se arată pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, cei care doresc să se înscrie pentru obținerea unui bilet de tratament balnear trebuie să depună o cerere la casa teritorială de pensii. Ulterior, la momentul eliberării biletului vor fi atașate cererii și celelalte documente necesare, potrivit cnpp.ro. Cererile vor fi ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare în parte.

Bilete de tratament balnear 2022 pentru pensionari. Cum pot beneficia de ele
Bilete de tratament balnear 2022 pentru pensionari. Cum pot beneficia de ele și ce documente sunt necesare

Ce acte sunt necesare pentru obținerea biletelor de tratament balnear

După cum spuneam, pe lângă cererea tip depusă, la momentul eliberării solicitantul trebuie să atașeze și o serie de documente. De principiu, acestea următoarele:

  • documentul de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declarație pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepția persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societățile de turism balnear și de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

Este de asemenea foarte important de menționat și faptul că, pentru a putea fi aplicat, proiectul de hotărâre adoptat de Guvern trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.