Home » Cum să faci orice » Cârnați de casă – rețeta tradițională. Ce nu trebuie să lipsească din compoziție. Secretele preparării lor

Cârnați de casă – rețeta tradițională. Ce nu trebuie să lipsească din compoziție. Secretele preparării lor

Alexandru Cazacu / 24.12.2021, 14:47
Cârnați de casă – rețeta tradițională. Ce nu trebuie să lipsească din compoziție. Secretele preparării lor

Cârnații de casă reprezintă un preparat nelipsit de pe masa de Crăciun. Tot mai multe gospodine preferă să îi prepare în casă, deoarece aceștia sunt mult mai gustoși și mai sănătoși decât cei cumpărați din supermarket-uri, sau măcelării. Totodată aceștia sunt condimentați în funcție de gusturile și de preferințele fiecăruia. Iată o rețetă tradițională de cârnați de casă, care sunt secretele preparării lor, precum și ce nu trebuie să lipsească din compoziție.

Rețetă tradițională de cârnați de casă – ce să nu lipsească din compoziție

Iată o rețetă de cârnați tradiționali de casă, inspirată de la Poftă Bună cu Gina Bradea. Secretul acestei rețete și a preparării cârnaților constă în faptul că, carnea folosită în compoziția acestora este tocată cu satârul, cum se făcea pe vremuri.

Cârnați de casă – ingrediente

Iată care sunt ingredientele necesare pentru a prepara rețeta tradițională de cârnați de casă:

  • 1 kg pulpă de porc
  • 1 kg poală de porc, fleică sau burtă de porc cu grăsime
  • 6 grame cimbru uscat
  • 30 grame sare (15 grame sare la un kg de carne)
  • o căpățână usturoi pisat
  • 1 lingură de boia de ardei dulce sau iute, după gust
  • 6 grame piper proaspăt măcinat
  • 400 ml de vin alb.

Mod de preparare

Se începe prin a tăia carnea bucăți. Se taie mai întâi pulpa. Aceasta se taie cubulețe de aproximativ un centimetru. Se taie la fel și poala de porc. Se pun într-un bol și se adaugă usturoiul, piperul, sarea și vinul. Se amestecă totul. Se lasă carnea în aceste condimente, peste noapte, la frigider.

Este bine să stea cel puțin 12 ore și ideal 24 de ore, în această marinadă de vin cu condimente și usturoi. Se amestecă din când în când pentru ca toate bucățile să fie bine acoperite și pătrunse de această compoziție. După această perioadă, vom observa că, carnea se va albi.

Rețetă tradițională de cârnați de casă
Rețetă tradițională de cârnați de casă

Cârnați de casă – prepararea pas cu pas

După ce se scoate de la marinat, carnea se va așeza pe un fund, câte puțină și se va toca cu ajutorul unui satâr. Se adaugă cimbrul și boiaua de ardei dulce. Carnea se frământă pentru aproximativ 20 de minute, până se va lega bine.

Se pregătesc intestinele de porc care se pun în apă foarte puțin călduță, cu felii de lămâie sau portocală, sau puțin oțet. Acestea se lasă și se spală foarte bine, până când se umflă.

Se leagă capătul unui intestin de porc care se rulează pe pâlnia pentru umplut cârnați, conectată la mașina de tocat carne. Se introduce câte o mână de carne în mașina de tocat și începe să se învârtă coarba mașinii, pentru a umple cârnații. Se procedează așa până se termină compoziția pregătită. Umplerea se face în așa fel încât intestinul să fie relaxat.

Dacă sunt umpluți prea tare, aceștia pocnesc, iar dacă se umplu prea puțin, în interior rămân locuri libere cu aer și cârnații pot mucegăi. După ce am terminat de umplut cârnații, îi legăm la capete, iar cu ajutorul unei scobitori îi vom înțepa, pentru ca aerul să iasă din ei.