Home » Cum să faci orice » Ce gust are laptele de cartof, cel mai nou înlocuitor al laptelui animal, și cum se prepară

Ce gust are laptele de cartof, cel mai nou înlocuitor al laptelui animal, și cum se prepară

Alexandru Cazacu / 16.02.2022, 16:25
Ce gust are laptele de cartof, cel mai nou înlocuitor al laptelui animal, și cum se prepară

Toată lumea a auzit despre înlocuitori ai laptelui de origine animală, cum ar fi cel de migdale, de cocos, soia, orez sau mazăre. Cu toate acestea, nu mulți au auzit despre cel mai nou înlocuitor al laptelui animal, adică laptele de cartof. Da, ai citit bine! Există și acest tip de lapte, iar noi vă vom spune ce gust are și cum se prepară.

Ce gust are laptele de cartof, cel mai nou înlocuitor al laptelui de origine animală

Din diferite motive, mulți oameni nu doresc sau nu pot consuma lapte de origine animală. Ei bine, pentru aceștia există mai multe variante vegetale ale laptelui, iar printre cele mai des întâlnite se numără și cele prezentate în rândurile de mai sus.

În caz că nu știați asta, cel mai nou înlocuitor al laptelui obișnuit este laptele de cartof. Acesta a fost creat de Eva Tornberg, de la Universitatea Lund și este descris ca fiind „delicios de cremos”. Ba chiar mai mult de atât, unii sunt de părere că este perfect pentru a fi adăugat în cafea și la fel de bun ca orice alt tip de lapte.

Laptele de cartof se comercializează în magazinele din Marea Britanie, însă potrivit celor de la „The Green Creator”, îl putem prepara foarte ușor chiar și acasă. Pentru a face acest lucru, vom avea nevoie doar de câțiva cartofi albi, puțină apă, îndulcitori și câteva migdale tocate. Haideți să vedem mai exact cum trebuie să procedăm.

Ce gust are laptele de cartof, cel mai nou înlocuitor al laptelui de origine animală
Ce gust are laptele de cartof, cel mai nou înlocuitor al laptelui de origine animală

Cum se prepară laptele de cartof

Rețeta aceasta este extrem de simplă, iar după cum spuneam ingredientele sunt foarte ușor de procurat. Concret, pentru a face lapte de cartof acasă vom avea nevoie de următoarele:

  • 3 căni de apă fierbinte/caldă (aproximativ 800 ml)
  • 2 – 3 cartofi albi curățați de coajă
  • 2 linguri de miere de albine (sau sirop de arțar)
  • 40 g migdale tocate
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Pentru început, vom spăla și  curăța cartofii, după care îi tăiem în cuburi potrivite. Apoi, punem într-o oală cu apă puțină sare și fierbem cartofii până intră furculița ușor în ei (nu trebuie să fie foarte fierți și să se sfărâme. După ce cartofii au fiert, adăugăm în oală încă puțină apă călduță și transferăm totul în vasul unui blender.

Vom pune acum în robotul de bucătărie migdalele, mierea de albine și vom mixa totul pentru aproximativ 5 minute. Apoi strecurăm amestecul rămas, iar pentru aceasta ne putem folosi de o sită foarte fină sau de o bucată de tifon. Nu mai avem nimic de făcut decât să turnăm laptele de cartof într-o sticlă și să îl dăm la rece în frigider.

În ceea ce privește consumul, laptele de cartof se poate consuma exact ca și celelalte tipuri de lapte vegetal. Adică, îl putem mânca cu cereale sau îl putem adăuga în cafea sau în orice alt preparat la care folosim de obicei lapte. De asemenea, laptele pe care l-am pregătit îl putem consuma atât cald, cât și rece.