Castraveții murați nu lipsesc iarna din cămările gospodinelor din România. Dacă și ție îți plac aceste murături și vrei să le pregătești chiar tu anul acesta, noi îți vom spune în continuare cum se aleg castraveții și ce tot trebuie să știi înainte să îi pui la murat. De asemenea, în următoarele rânduri, vă vom prezenta și câteva rețete de castraveți murați.
Pe lângă condimentele necesare, pentru a face niște castraveți murați demni de un bucătar adevărat, este important și să îi alegi corect. Dacă vrei să faci castraveți murați, fermi și cu un gust excepțional, aceștia trebuie să fie proaspeți și sănătoși fără lovituri sau alte semne. Pentru a verifica prospețimea castraveților, treceți cu mâna peste zimții de pe coaja acestora. Cu cât înțeapă mai tare, cu atât sunt mai proaspeți. Pe de altă parte, atunci când se usucă, ei vor deveni mai netezi.
De asemenea, sunt importante și condimentele dacă vrei niște castraveți murați ca la carte. Atunci când pun castraveții la murat, gospodinele specializate în ale murăturilor folosesc adesea hrean și mărar uscat. Acestea fiind spuse, hai să vă prezentăm și câteva rețete de castraveți murați pentru iarnă.
Mai întâi vom spăla bine castraveții, după care spălam și sterilizăm borcanele. Acum, punem pe fundul fiecărui borcan mărar uscat, câteva boabe de piper și muștar și inele de ceapă. Acum așezați și castraveții în borcan.
Acum, puneți cei 2 litri de apă într-o oală alături de cantitățile de sare, zahăr și oțet menționate mai sus și aduceți saramura la punctul de fierbere. Mai departe, turnați saramura fierbinte în borcane, având grijă ca aceasta să acopere castraveții, după care, strângeți bine capacele și întoarceți borcanele cu fundul în sus. Acoperiții borcanele cu câteva pături sau haine mai groase și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.
În primul rând pregătim borcanele, spălăm castraveții, tăiem morcovii rondele și ceapa inele. La fel ca și la rețeta anterioară, vom pune la fundul fiecărui borcan câte o tulpină de mărar uscat, câteva inele de ceapă, boabe de piper și muștar, rondele de morcov, foi de vișin, o tijă de hrean, 2 căței de usturoi și o frunză de dafin. Așezăm și castraveții cât mai înghesuiți și pregătim saramura.
Pentru saramură vom proceda la fel ca și la cealaltă rețetă și o turnăm fierbinte în borcane (trebuie să acopere castraveții). De asemenea, punem borcanele cu gura în jos și le lăsăm să se răcească acoperite cu pături.
Așezăm pe fundul borcanului o tulpină de țelină, mărar uscat, doi căței de usturoi și un lăstar de vișin. Acum, vom și castraveții în borcan, în așa fel încât să încapă bine și să fie cât mai înghesuiți. Unele persoane mai pun și printre castraveți câte o bucată de lăstar de vișin și o tulpină de mărar uscat. După ce am pus castraveții, vom pune și deasupra acestora mărar uscat și o tulpină de țelină.
Pregătim saramura, pentru care vom pune aproximativ 30 g de sare la un litru de apă, după care o vom turna în borcane. Închidem bine borcanele și le dăm în cămară. În aproximativ o săptămână, castraveții ar trebuie să fie murați.