Home » Cum să faci orice » Ciorbă de burtă – rețeta tradițională. Ingrediente, sugestii și mod de preparare. Secretul care o face perfectă

Ciorbă de burtă – rețeta tradițională. Ingrediente, sugestii și mod de preparare. Secretul care o face perfectă

Toader Mihai / 22.12.2021, 11:13
Ciorbă de burtă – rețeta tradițională. Ingrediente, sugestii și mod de preparare. Secretul care o face perfectă

Fără doar și poate, ciorba de burtă se află în topul celor mai bune ciorbe, fiind pe placul multor români. Dacă și tu te afli printre aceștia și vrei să pregătești o astfel de ciorba chiar la tine acasă, noi îți vom prezenta o rețetă tradițională de ciorbă de burtă. Pe lângă faptul că este foarte ușor de făcut, preparată în acest mod, ciorba nu se brânzește și este incredibil de delicioasă. Nu trebuie decât să urmezi pașii de mai jos, iar rezultatul va fi pe placul tuturor.

Rețetă tradițională de ciorbă de burtă

Pentru o ciorbă de burtă „ca la carte”, modul în care pregătești burta este foarte important. În caz că nu o cumpărați prefiartă din magazin, fiind ingredientul principal al acestei ciorbe, burta trebuie să curățată și spălată foarte bine, iar apoi frecată cu sare și fiartă. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum se prepară această rețetă și care sunt ingredientele necesare.

Ingrediente:

  • 2 kg burtă de vită prefiartă
  • 1 kg oase de vită (cu carne)
  • 2 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 bucată țelină
  • 2 foi de dafin
  • 6-7 căței de usturoi
  • 5 ouă
  • 600 g smântână
  • oțet
  • sare și piper.

Mod de preparare

Într-o oală se pun oasele de vită la fiert cu 5 litri de apă, îndepărtând spuma de fiecare dată când apare. După ce am terminat de spumat, iar apa a dat în clocot, dăm focul la mic și lăsăm oasele să fiarbă pentru aproximativ 60 de minute.

Între timp ne vom ocupa de legume. Așadar, curățăm și spălăm bine toate legumele. Tăiem în bucăți mari rădăcinoasele și le adăugăm în ciorbă alături de oase. Ceapa o curățăm și o punem întreagă. Când legumele au început să fiarbă, adăugăm în ciorbă și burta prefiartă tăiată fideluțe. Punem în oală și 2 frunze de dafin și lăsăm să fiarbă în continuare pentru încă 60 de minute, sau până când burta este fiartă.

După ce ne-am asigurat că burta și carnea au fiert, oprim focul și scoatem oasele. Cu o spumieră scoatem burta și legumele, iar zeama o vom strecura. Legumele le dăm prin blender și le adăugăm înapoi zeamă (punem din piureul de legume în funcție de cât de groasă vrem să fie ciorba). Scoatem carnea de pe oase și o tăiem cubulețe, după care o punem în oală împreună cu burta. Potrivim de sare și piper, iar apoi punem din nou oala cu ciorbă la fiert la foc mic, până da în clocot.

Rețetă tradițională de ciorbă de burtă
Rețetă de ciorbă de burtă. Cum se prepară și care sunt ingredientele

Cum dregem ciorba de burtă

Între timp, curățăm și pisăm cățeii de usturoi și îi punem într-o sită. Punem deasupra oalei sita și turnăm câte un polonic de supă fierbinte deasupra usturoiului. Repetăm de câteva ori această operațiune. Punem în ciorbă și puțin oțet și lăsăm să fiarbă.

Ouăle și smântâna le punem într-un bol și le amestecăm bine. Peste smântână adăugăm treptat câteva polonice de ciorbă fierbinte, amestecând în continuu. După ce am adus amestecul de smântână la o temperatură apropiată de cea a ciorbei, îl turnăm și pe acesta în oală și amestecăm repede până ciorba dă să clocotească. Stingem focul și dăm oala cu ciorbă deoparte.

După ce am pus ciorba în farfurii, putem presăra deasupra puțin pătrunjel proaspăt tocat și câteva feliuțe de ardei iute. Lângă farfuriile cu ciorbă vom pune un recipient cu oțet, un ardei iute și ceșcuțe sau boluri mai mici cu smântână.