Home » Cum să faci orice » Maxim sau maximum. Când și cum se folosește corect

Maxim sau maximum. Când și cum se folosește corect

Ileana Mladinoiu / 06.03.2022, 14:43
Maxim sau maximum. Când și cum se folosește corect

Știți prea bine că nu e prima dată când vocabularul limbii române ne pune mintea la încercare. Mai ales atunci când avem de ales între două variante cum sunt cele din titlul prezentului articol: maxim sau maximum. Ați putea crede că le puteți folosi oricum, fiindcă nu vedeți vreo diferență de sens. Unii s-ar îndrepta spre valorile lor morfologice, spre context și le spunem de la început că sunt pe calea cea bună. Vom argumenta ca de fiecare dată de ce le dăm dreptate celor din urmă, bazându-ne pe știința gramaticală îmbunătățită continuu.

Maxim sau maximum. Cum se folosește corect

Maxim

Valori morfologice și sensuri

  • a) Maxim este adjectiv care se acordă cu substantivul pe care îl însoțește. La plural face maximi, la feminin maximă, cu pluralul maxime, trecut în DOOM2 cu cifra 1 la umăr. Asta înseamnă că se distinge de o altă parte de vorbire, respectiv de substantivul scris la fel, maxim (cu cifra 2 la umăr), cu pluralul maximuri.

E ca atunci când am avea „abate” ca substantiv masculin și „abate (a)” ca verb. Prin urmare, am adus în discuție valoarea morfologică a lui
maxim (poate fi adjectiv ori substantiv).

  • b) Ca antonim pentru adjectivul maxim îl avem pe minim. Maxim înseamnă care are cea mai mare dimensiune, durată, intensitate etc. foarte mare, maximal.

De ex.: Elevii vor depune un efort maxim, ca să reușească la facultatea dorită. Un efort minim nu va duce spre un rezultat bun. Am pus în comparație cei doi termeni.

„Tata a scos mașina din garaj și a pornit la drum cu viteză maximă”. Adjectivul maxim vine din franțuzescul maxime/maxima, latinescul maximus. În filatelie se folosește femininul maximă.

De ex.: Ilustrata maximă este produsul reunirii, după reguli stricte, a trei elemente (marcă poștală, carte poștală ilustrată și ștampilă) între care trebuie să se realizeze concordanța maxim posibilă de subiect (imagine), de loc și de timp (dată).

  • c) Maxim ca substantiv. Este folosit in matematică și reprezintă cea mai mare valoare pe care  poate avea, într-un anumit interval, o funcție sau o cantitate variabilă valoare în punctele vecine a unei funcții într-un punct mai mare decât valoarea acesteia.

De ex.: Cum puteți găsi maximul acestui număr. În meteorologie, maxim înseamnă cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată într-o perioadă dată. Centru de înaltă presiune
atmosferică.

De ex.: Maxim barometric se referă la presiunea maximă.

  • d) De la maxim, avem și verbul maximaliza (a), conjugarea I, sau a maximiza, din franțuzescul maximaliser (eu maximalizez), ceea ce semnifică a da cea mai înaltă valoare posibilă unei cantități, valoare maximă.

În informatică, putem vorbi de mărirea ferestrei până la dimensiune într-un ecran.

Maxim sau maximum. Cum se folosește corect
Maxim sau maximum. Când și cum se folosește corect

Alte exemple cu maxim

Venitul lunar maxim al unui angajat nu poate depăși 30.000 de lei, pentru că este o companie mică.

Prietena mea a luat nota maximă la matematică, deși nici ea nu crede că a fost pe merit.

Posibil ca un anumit Windows să nu funcționeze la parametrii maximi. Temperaturile maxime estimate în această perioadă vor crește ușor.

Maximum

Dacă ne referim la valori morfologice, maximum este:

  • a) adverb pe lângă numeral (cantitatea, timpul, spațiul maxim posibil, cel mai mult).

De ex.: Maximum 10 copii pot merge în excursie.

  • b) locuțiune adverbială-la maximum- marcat cu o steluță în DEX. Este semnul dinaintea unui element nou introdus în DOOM2.

De ex.: A ajuns la maximum de revoltă când vedea cum erau tratați copiii.

Mașinile erau încărcate la maximum.

Vom avea maximum de câștig cu astfel de investiții.

  • c) substantiv neutru, articulat maximumul, însemnând limita peste
    care se poate trece.

De ex.: Maximumul istoric al monedei naționale a fost atins azi.

Alte exemple cu maximum

Mama bea maximum două căni de ceai pe zi.

Fiecare deputat va vorbi maximum cinci minute.

Este nevoie de maximum 1000 de voluntari într-un punct de trecere a refugiaților din Ucraina.

În concluzie, ambele forme sunt corecte, numai că va trebui să aveți grijă de contextul folosit.