Home » Film & Seriale » Lucian Pintilie a murit, dar a lăsat românilor o comoară cinematografică superbă

Lucian Pintilie a murit, dar a lăsat românilor o comoară cinematografică superbă

Redactia Știri / 16.05.2018, 22:45
Lucian Pintilie a murit, dar a lăsat românilor o comoară cinematografică superbă

Lucian Pintilie a murit în seara zilei de 16 mai, la vârsta de 84 de ani, însă lasă în urmă o adevărată comoară cinematografică.

Lucian Pintilie s-a stins din viață în jurul orei 21, la Spitalul Elias, din Capitală. Suferind de mai multe afecțiuni cronice, acesta a fost internat duminică, 13 mai, la spital, pe fondul acutizării unor probleme de sănătate.

Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, în localitatea Tarutino, care aparținea de județul interbelic Cetatea Albă, aflat în prezent în Ucraina. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar la scurt timp după a început să monteze spectacole la Teatrul Bulandra.

Între cele mai importante creații ale lui Lucian Pintilie amintim „Reconstituirea”, „Balanța”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, filme deja intrate în cultura populară autohtonă. Ultimul dintre titlurile amintite anterior trebuia să apară încă din 1982, însă a fost interzis de cenzura comunistă și a putut fi vizionat abia în 1990.

Pentru acest film s-a întors Pintilie în țară, după ce lucrase câțiva ani în Franța, începând cu 1974, la National Théâtre de Chaillot din Paris. Acesta a lucrat și pentru televiziunea iugoslavă, aici a regizat filmul Paviljon broj VI (1978), după povestea lui Anton Cehov.

Citeste mai multe pe Playtech.