Home » Life & Style » 10 dintre cele mai periculoase sau toxice alimente din lume. La numărul 7 nu se așteaptă nimeni

10 dintre cele mai periculoase sau toxice alimente din lume. La numărul 7 nu se așteaptă nimeni

Ileana Mladinoiu / 15.12.2020, 13:50
10 dintre cele mai periculoase sau toxice alimente din lume. La numărul 7 nu se așteaptă nimeni

Găsite peste tot în lume, unele alimente reprezintă un pericol neașteptat pentru sănătate. Efectele lor secundare sunt foarte grave. Cu toate acestea, nu ezităm să le gătim, ba chiar să le comandăm în restaurante.

Se recomandă să avem grijă ce mâncăm, mai ales în străinătate, și să avem o cultură culinară pentru a ne descurca în alegerea unui meniu.

Business Insider, citat adesea de prestigioase publicații din lume, a compilat 21 de alimente dintre cele mai periculoase pentru sănătatea noastră din care am selectat doar 10. Ca să nu riscăm să murim din cauza diverselor alimente, pentru că sunt considerate toxice, le aducem în prim-plan. Ordinea este aleatorie.

1.Frunzele de rubarbă

Rubarba este folosită frecvent la gătit pentru a face gemuri și plăcinte. Ce trebuie să știți este că numai tulpina este comestibilă, deoarece frunzele de rubarbă sunt foarte dăunătoare datorită prezenței acidului oxalic care este toxic pentru rinichi, putând  provoca insuficiență renală. Simptomele întoxicării sunt numeroase: probleme respiratorii, greață, diaree, urină roșie sau dureri la nivelul ochilor, arsuri în zona gurii și a gâtului.

2.Nucile de caju crude

Dacă veți cumpăra nuci caju de la supermarket sau din oricare alt loc, nu este recomandat să le consumați crude și fără tratament. Nucile de caju crude au un potențial alergenic ridicat, fiindcă în conținutul lor se găsesc toxine precum urushiol. Rareori provoacă otrăviri, dar cel mai bine este să le mâncați pregătite (un lapte de caju, de exemplu).

10 alimente periculoase. Nucile de caju trebuie consumate crude
10 alimente periculoase. Nucile de caju trebuie consumate crude

3.Casu Marzu

Casu Marzu (sau „brânză putrezită”) este o brânză tradițională italiană, originară din Sardinia, infestată de larve vii de insecte care ajută la procesul de maturare a brânzeturilor. Riscul este ca aceste larve să nu fie distruse de sucul gastric și să rămână în intestin, provocând dureri abdominale, greață și diaree. Derivat din Pecorino Sardo, casu marzu trece dincolo de stadiul tipic de fermentare, unii considerându-l în stare de descompunere (sursa wikipedia).

4.Ackee

Ackee este un fruct iconic din Jamaica care conține semințe negre otrăvitoare. Molecula toxică este hipoglicina, ce provoacă vărsături. Fructele pot fi fatale dacă sunt consumate crude și nu sunt suficient de coapte. De aceea se pot mânca împreună cu cod sărat sau cu un alt tip de pește (sau fără), cu sos preparat din ceapă, piper și alte condimente.

5.Sâmburii de caise

Sâmburii de caise conțin amigdalina, o glicozidă toxică care poate fi fatală dacă este consumată în exces. Acest lucru se întâmplă frecvent în Turcia, o țară cunoscută ca mare consumatoare de sâmburi de caise.

10 alimente periculoase. Sâmburii de caise conțin o substanță toxică care, consumată în exces, poate fi fatală
10 alimente periculoase. Sâmburii de caise conțin o substanță toxică care, consumată în exces, poate fi fatală

6.Fasolea roșie

Boabele de fasole roșie conțin cantități mari de fitohemaglutinină. Poate provoca otrăviri mono-gastrice la om. Pentru a evita acest lucru, acestea trebuie lăsate la înmuiat cel puțin 10 minute pentru a reduce concentrația toxinei.

7.Apa

Este greu de imaginat că apa ar putea fi periculoasă pentru sănătate, deoarece majoritatea recomandărilor nutriționale recomandă să bem 1,5 litri pe zi. Însă, consumul excesiv de apă poate provoca așa-numita intoxicație hidraulică. Deci, dacă beți mai mult decât masa corporală, vă puneți viața în pericol. Problema apare când se umflă celulele din creier. Acesta nu se poate extinde prea mult, deoarece este înconjurat de craniu și, după cum știm, craniul este un os, care nu se extinde.

8.Arahidele

Arahidele pot fi fatale, mai ales dacă aveți alergii la arahide. Semnele sunt: umflarea buzelor, urticaria, vărsăturile, greața. Persoanele alergice sunt conștiente de faptul că ingerarea unei singure alune le poate ucide.

9.Laptele crud

Laptele vândut în supermarketuri este pasteurizat, dar unele persoane încă beau lapte crud sau consumă brânză de lapte crud. Laptele crud este laptele care nu a fost pasteurizat (încălzit la temperatură ridicată și răcit rapid). De aceea, este posibil să conțină salmonella, listeria și E.coli.

Laptele crud poate conține anumite bacterii
Laptele crud poate conține anumite bacterii

10.Crustaceele

10 alimente periculoase. Pentru persoanele cu alergii, crustaceele pot provoca urticarie, mâncărime, umflături sau dureri abdominale, ducând la șoc anafilactic,  împiedicându-i să respire ceea ce poate fi extrem de periculos.

Ileana Mlădinoiu