Home » Life & Style » 10 lucruri nebănuite despre ÎPS Teodosie. Care este numele lui complet, ce salariu încasează lunar și ce avere uimitoare are

10 lucruri nebănuite despre ÎPS Teodosie. Care este numele lui complet, ce salariu încasează lunar și ce avere uimitoare are

Alexandru Cazacu / 09.03.2021, 11:27
10 lucruri nebănuite despre ÎPS Teodosie. Care este numele lui complet, ce salariu încasează lunar și ce avere uimitoare are

Mai ales în ultima vreme, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a fost unul dintre cei mai controversați membri ai Bisericii Ortodoxe din România. Cu toate acestea, nu mulți știu unele lucruri legate de viața lui ÎPS Teodosie. Mai departe vă prezentăm câteva lucruri mai puțin bănuite despre Arhiepiscopul Tomisului.

10 lucruri nebănuite despre ÎPS Teodosie

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, pe numele său de mirean Macedon Petrescu, s-a născut la Gheoghițeni, în județul Suceava, la data de 12 decembrie 1955. Începând din 1962 și până în anul 1970, Arhiepiscopul Tomisului a urmat cursurile școlii generale din Dorna Arini, după care s-a înscris la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamț. Ulterior, între 1976 și 1980 a urmat urmat cursurile Facultății de Teologie din București.

A vrut să se înscrie la Teatru

Nu mulți știu acest lucru, însă, potrivit jurnalistului Cornel Nistorescu, se pare că ÎPS Teodosie a încercat de mai multe ori să fie admis la Facultatea de teatru a UNATC, însă nu a reușit.

A fost audiat

Înalt Prea Sfințitul Teodosie a devenit primul înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care a fost urmărit penal și trimis în judecată pentru acte de corupție. El a fost acuzat de fraudare de fonduri Europene.

A fost recrutat de Securitate

De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat că ar fi fost recrutat de fosta securitate în 1987, primind numele de cod ”Mache”. Se pare că Teodosie era ocolit de Bartolomeu Anania. Acesta din urmă scria în jurnalul său că ”trebuie mai multă grijă la cei care intră în Sinod”.

A fost decorat cu ”Steaua României”

În noiembrie 2002, ÎPS Teodosie a fost decorat cu ”Ordinul Național Steaua României” în grad de Cavaler ”pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

A fost asistent universitar al Facultății de Teologie din București

La 1 octombrie în 1986, Înalt Prea Sfințitul Teodosie s-a titularizat prin concurs pe postul de asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie din București, la secția Practică.

Bursă de studii în Marea Britanie

De asemenea, puțini știu că Arhiepiscopul Tomisului a primit o bursă de studii la Universitatea din Birmingham, iar în 1994 a fost făcut arhimandrit și numit episcop-vicar la Arhiepiscopia Bucureștilor.

Lucruri nebănuite despre ÎPS Teodosie
Lucruri nebănuite despre ÎPS Teodosie

Directorul școlii doctorale de teologie

De, asemenea, ÎPS Teodosie este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Toiagul lui Radu Mazăre

În 2012, la festivalul Summer Fashion, Radu Mazăre s-a îmbrăcat în țar, iar ținuta i-a fost accesorizată cu toiagul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, după cum a declarat chiar Mazăre.

„Dacă vă spun de unde e toiagul, vă pica microfonul. De la Înalt Prea Sfinția sa Tomitanul”, spunea Radu Mazare.

Porprietățile Arhiepiscopului Tomisului

Potrivit alephnews.ro, în anul 2010, Mănăstirea Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, două case și 19 hectare de teren.

Ce salariu are ÎPS Teodosie

Potrivit ultimei declarații de avere din 2020,  ÎPS Teodosie are 39.435 de euro într-un cont bancar și 78.485 de lei într-un altul. De asemenea, Arhiepiscopul câștiga anul trecut venituri de 158.019 lei anual, de la Universitatea Ovidius din Constanța, mai exact, ridica lunar un salariu de 13.168 de lei lunar. Pe lângă acesta, mai ridica un salariu de 14.692 de lei pe lună de la Arhiepiscopia Tomisului.