Home » Life & Style » 35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Legendele şi controversele despre viaţa „Sfântului Ardealului”

35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Legendele şi controversele despre viaţa „Sfântului Ardealului”

Redactia Redactia / 29.11.2024, 12:45
35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Legendele şi controversele despre viaţa „Sfântului Ardealului”

S-au împlinit 35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca, joi, 28 noiembrie 2024, o personalitate emblematică a ortodoxiei românești și o figură venerată de mii de credincioși. Locul de veci al acestuia, Mănăstirea Prislop, a devenit un important punct de pelerinaj.

Citeşte şi: Învățăturile lui Arsenie Boca: Ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Cum arată Raiul

Părintele Arsenie Boca (1910–1989) a fost canonizat în acest an de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, fiind recunoscut oficial pentru viața sa duhovnicească exemplară. El a murit la Sinaia, în casa unde locuia și unde își amenajase un mic atelier, alături de câteva maici de la Prislop. Pe 4 decembrie 1989, Arsenie Boca a fost înmormântat, conform dorinței sale, la Mănăstirea Prislop.

Legende și controverse

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Sfârșitul părintelui a fost învăluit în mister. Unele mărturii susțin că Arsenie Boca ar fi murit din cauze naturale, epuizat de muncă și afecțiuni fizice. Alte relatări aduc în discuție teorii dramatice, inclusiv torturarea sa de către Securitate. Se spune că părintele ar fi fost iradiat și, ulterior, ucis după ce ar fi supraviețuit. Unele surse afirmă că a fost răstignit în pădurea de la Sinaia, iar cei care au aflat adevărul au fost intimidați să păstreze tăcerea.

Marturii despre înmormântare

Slujba de înmormântare de la Mănăstirea Prislop a fost un moment încărcat de emoție. Preotul Octavian Pătrașcu a descris-o drept o ceremonie cu o profundă semnificație spirituală.

Citeşte şi: Arsenie Boca, despre viitorul României. De ce spunea părintele că „atenţia lumii se va concentra asupra ţării noastre”

Fenomenele inexplicabile relatate de martori au alimentat legendele despre sfințenia părintelui:

  • un bărbat a afirmat că a văzut o cruce de stele pe cer:
  • localnicii au observat că trupul părintelui părea intact, iar obrajii săi erau roșii, de parcă ar fi fost viu;
  • un miros puternic de smirnă și tămâie s-ar fi simțit în momentul acoperirii sicriului cu pământ;
  • Maica Adriana a susținut că, în timpul slujbei, sicriul s-a mișcat, iar părintele ar fi deschis ochii.

Deshumări și controverse ulterioare

După înmormântare, au existat relatări conform cărora trupul lui Arsenie Boca ar fi fost deshumat de mai multe ori, inclusiv de către Securitate. La ultima deshumare, martorii au relatat apariția unui izvor în locul mormântului, ceea ce a sporit credința în sfințenia sa.

Popularitatea după 1990

După Revoluție, imaginea părintelui Arsenie Boca a devenit subiectul mai multor cărți și mărturii, unele dintre ele contestate de apropiați ai săi. Stareța Zamfira, care i-a fost aproape în ultimii ani de viață, a avertizat asupra tendinței unor autori de a distorsiona adevărul, amestecând propriile interpretări cu faptele și predicile părintelui.

Arsenie Boca – între credință și mit

Astăzi, moștenirea spirituală a părintelui Arsenie Boca rămâne un simbol al ortodoxiei românești. Controversele și relatările miraculoase care îl înconjoară îi sporesc renumele, făcând din „Sfântul Ardealului” o figură unică în istoria spirituală a României.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128