Home » Life & Style » 4 cântece de Crăciun și poveștile din spatele lor. Meloda Santa Claus Is Coming To Town a fost compusă în metrou

4 cântece de Crăciun și poveștile din spatele lor. Meloda Santa Claus Is Coming To Town a fost compusă în metrou

Voicu Costin / 26.12.2021, 08:30
4 cântece de Crăciun și poveștile din spatele lor. Meloda Santa Claus Is Coming To Town a fost compusă în metrou

Crăciunul nu ar avea avea același farmec fără colinde. Cântate de colindători în prag de Ajun, gazdele primesc copiii în casele lor să le vestească Nașterea Mântuitorului. În bucătărie, gospodinele gătesc cu drag și spor atunci când ascultă colindele artiștilor redate de programele de streaming. Care este povestea unor cântece de Crăciun celebre aflați în rândurile următoare!

Santa Claus is Coming to Town a fost compusă în metrou

Vă vine să credeți sau nu, dar compozitorii melodiei se aflau în metrou atunci când au scris versurile pe spatele unui plic. Haven Gillspie și Fred Coots sunt vinovați pentru compunerea unuia dintre cele mai cunoscute cântece de sărbători. În anul 1933, momentul în care cei doi au avut o revelație și au pus pe hârtie versurile cântecului, Santa Claus is Coming to Town, iar cântărețul Eddie Cantor a fost ales pentru a aduce bucurie în casele oamenilor cu ocazia sărbătorii Crăciunului.

Fiind cunoscut ca un cântec pentru copii, nici o casă de discuri nu a vrut să înregistreze piesa, pentru că au crezut că nu va avea succes deloc. Soția lui Eddie Cantor a considerat că aceasta merită o șansă și l-a convins pe cântăreț să o interpreteze, la o emisiune de radio, în preajma Zilei Recunoștinței, în anul 1934.

Jingle Bells, melodie inspirată de cursele cu cai

Colind tradus și în limba română (Clopoței, Clopoței), „Jingle Bells” a devenit cunoscut imediat după lansare. Melodia de iarnă, pentru că nu am putea să considerăm acest cântec un colind, aduce zâmbetul pe buzele copiilor și tuturor oamenilor în prag de sărbătoare. Melodia a fost tradusă și de români dar și de alte popoare ale lumii.

În anul 1850, James Pierpont, din Massachusetts, a compus melodia inspirată de cursele anuale de sănii trase de cai pe străzile Salem și Pleasant din Medford. Se zvonește că a fost compusă de Ziua Recunoștinței, pentru clasa la care tatăl lui James lucra ca și profesor. Melodia a devenit atât de populară încât a mai fost cântată o dată, în ziua Crăciunului. Tradiția ca această melodie să fie cântată, an de an, în fiecare zi de Crăciun ține chiar și până în ziua de astăzi.

Silent Night ascultat în tranșee

Melodia de Crăciun parcă te adoarme atunci când o asculți. Momentul ideal ar fi să îi dai play, atunci când termini de împodobit bradul și să te așezi în pat să dormi, cu beculeţele aprinse. Melodia a fost compusă de preotul catolic Joseph Mohr în anul 1816. Gândită inițial ca o poezie, germanul a încercat să obțină și varianta cântată a melodiei. Doi ani mai târziu, fiind preot la o biserica din Oberndorf, l-a rugat pe organistul și profesorul local Franz Xaver Gruber să compună muzica pentru poezia sa.

„Silent Night” a răsunat pentru prima dată la slujba din Ajunul Crăciunului în anul 1818, cu Mohr și Gruber, interpreți cu vocea și chitara.

A avut un rol important în armistițiul neoficial din tranșee în anul 1914, pentru că a fost printre puținele colinde cunoscute atât de către soldații britanici, cât și de cei germani.

Let it Snow, melodie scrisă vara

Coloană sonoră în multe dintre filmele de Crăciun americane, Let it Snow a fost scrisă de Sammy Cahn și Jule Steyne. Cei doi prieteni au scris melodia în timpul verii, în timp ce stăteau sub un copac. Se pare că soarele arzător a ajutat la compunerea unuia dintre cele mai faimoase cântece de Crăciun.