Home » Life & Style » 4 detalii nebănuite despre John D. Rockefeller. Cum și-a construit averea primul miliardar din istoria SUA

4 detalii nebănuite despre John D. Rockefeller. Cum și-a construit averea primul miliardar din istoria SUA

Alexandru Cazacu / 20.02.2021, 17:22
4 detalii nebănuite despre John D. Rockefeller. Cum și-a construit averea primul miliardar din istoria SUA

Numele Rockefeller este foarte cunoscut astăzi în întreaga lume. Cu toate acestea, familia lui John D. Rockefeller, primul miliardar al Statelor Unite, erau oameni simpli. În continuare, veți afla câteva detalii nebănuite despre John D. Rockefeller.

Detalii nebănuite despre John D. Rockefeller

John D. Rockefeller s-a născut în Richford, New York, în anul 1839. În 1855, când avea vârsta de doar 16 ani, tânărul Rockefeller a fost angajat ca asistent contabil. În ciuda faptului că nu a servit în Războiul Civil, Rockefeller a adunat destui bani de pe urma acestuia încât să poată intra în afacerile cu petrol.

Astfel, după descoperirea unor zăcăminte de petrol în 1863, Rockefeller (în vârstă de 24 de ani la acea vreme) a investit într-o rafinărie. Așadar, în 1870, împreună cu fratele său și alți investitori, Rockefeller pune bazele companiei (Standard Oil), care avea să devină cea mai importantă din industrie din Statele Unite.

Lucruri neștiute despre John D. Rockefeller

După 1880, Rockefeller și-a mutat sediul companiei la New York. Compania crescut rapid, iar John a început să investească profiturile în alte companii petroliere. În doar 10 ani, compania lui Rockefeller a devenit un monopol aproape absolut în Statele Unite. Acum, vă vom spune câteva detalii nebănuite despre John D. Rockefeller, primul miliardar în dolari din istoria omenirii.

A donat peste 500 de milioane de dolari

Deoarece mama s-a a fost o femeie foarte credincioasă, chiar din primul salariu încasat, Rockefeller a donat bani bisericii, însă gesturile caritabile ale acestuia nu s-au oprit aici. În 1897, după ce s-a retras de la conducerea companiei, Rockefeller a donat mai mult de 500 milioane de dolari pentru cauze educaționale, religioase și științifice.

În anul 1913, Rockefeller a deveni primul miliardar din istoria Statelor Unite. Atunci, miliardarul a înființat Fundația Rockefeller, care avea ca scop ”promovare bunăstării umanității din întreaga lume” și care a contribuit la multe proiecte precum dezvoltarea de vaccinuri.

Colegiul Spelman

După cum spuneam mai sus, miliardarul a donat sume imense pentru educație, printre școlile care au primit donații de la Rockefeller s-a aflat și Seminarul Baptist de femei din Atlanta. Așadar doi ani mai târziu școala și-a schimbat numele în Seminarul Spelman în onoarea soției sale. Mai târziu, instituția de învățământ a fost redenumită Colegiul Spelman.

Detalii nebănuite despre John D. Rockefeller
Detalii nebănuite despre John D. Rockefeller

A câștigat bani după destrămarea Standard Oil

În 1911, Curtea Supremă din Statele Unite a decis ca Standar Oil, compania lui Rockefeller, să fie destrămată, pe motivul că încălca legile federale anti-trust. Astfel, monopolul companiei a fost împărțit în 34 de entități separate.

Hotărârea magistraților i-a adus mulți bani lui Rockefeller, acesta deținând un sfert din Standard Oil. Mai mult de atât, compania valora mult mai mult împărțită. Astfel, în câțiva ani companiile mai mici și-au dublat sau triplat valoarea, iar Rockefeller a devenit primul miliardar din Statele Unite, cu o avere estimată la aproape 2% din întreaga economie a SUA.

Detalii nebănuite despre John D. Rockefeller: A rămas fără păr

Încă de la vârsta de 40 de ani, John D. Rockefeller a chelit complet din cauza alopeciei severe. Acesta este și motivul pentru care miliardarul a început să poarte peruci. Acestea erau de mărimi diferite, iar Rockefeller le schimba din când în când pentru a-i face pe ceilalți să creadă că i-a crescut părul.