Home » Life & Style » Canionul 7 scări, locul spectaculos din România. Cum se ajunge aici și ce trasee mai poți face în zonă

Canionul 7 scări, locul spectaculos din România. Cum se ajunge aici și ce trasee mai poți face în zonă

Alexandru Cazacu / 12.06.2021, 10:06

În țara noastră există nenumărate locuri incredibile cu peisaje uimitoare, lacuri, cascade și munți cu trasee deosebite. Dacă te afli printre amatorii de drumeții și trasee montane, trebuie să afli că în România există un labirint de stânci și scări abrupte din metal, pe care cu siguranță îl vei aprecia. Mai exact, este vorba de Canionul 7 scări. Iată cum se ajunge aici și ce trasee se mai pot face în zonă.

Canionul 7 scări, locul spectaculos din România

Cei care vor parcurge acest traseu, cu siguranță vor dori să repete această experiență. Canionul 7 scări este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Acesta fost reabilitat acum câțiva ani, fiind montate scări sigure din metal. De atunci, defileul a devenit destinația preferată de o mulțime de turiști din țară, dar și din străinătate.

Deși pare foarte dificil acest lucru, Canionul 7 scări nu este foarte greu de parcurs. Cu toate acestea, experiența este una deosebită, iar când vei ajunge la capătul acestuia, te simți ca un adevărat învingător. Deși majoritatea îl pot urca, este important să menționăm că pentru a face acest traseu este nevoie de încălțăminte de munte, cu talpă aderentă, deoarece scările sunt în permanență ude de la apa pârâului, dar și de o geacă impermeabilă.

Cum se ajunge la Canionul 7 scări

Dacă ai te-ai hotărât și vrei să vizitezi acest loc, trebuie să știi cum poți ajunge aici. La acest defileu în șapte trepte, (de unde și numele de Canionul 7 scări), săpat în Munții Piatra Mare de un afluent al pârâului Șipoaia, se ajunge din localitatea Timișul de Jos, de pe DN1, în județul Brașov. Din localitate vei porni pe traseul cu bandă galbenă, prin poieni și vei urca pe munte timp de aproximativ o oră, după care vei ajunge la zona amenajată de unde se intră în canion.

Defileul cu o lungime de 160 metri și cu o diferență de nivel de 58 de metri, se află la o altitudine de 948 metri. Cu toate acestea, traseul poate fi parcurs în doar 30 de minute, asta dacă ești hotărât să faci un efort fizic intens. Însă poți prelungi momentele minunate pe lângă cascadele răcoroase din defileu, mai ales în timpul verii când este foarte cald.

Treptele canionului au înălțimi între  2,5 și 15 metri, două dintre scările de metal fiind foarte lungi și abrupte și puțin mai greu de urcat de către cei care nu sunt obișnuiți cu acest lucru. Cu toate acestea, cu puțină răbdare, oricine îl poate urca, scările fiind foarte sigure.

Canionul 7 scări, locul spectaculos din România
Canionul 7 scări, locul spectaculos din România

Alte trasee din munții Piatra Mare

După ce ai urcat prin Canionul 7 scări, mai departe, vei avea marcaje pentru un traseu către cabana Piatra Mare și apoi către Vf. Piatra Mare pe bandă roșie.

Tot în această zonă vei întâlni Cascada Tamina și un defileu îngust, puțin mai dificil în unele locuri. Traversarea acestuia este recomandată în perioadele secetoase, când volumul de apă al cascadei este scăzut. De asemenea, un alt traseu cu bandă roșie, de dificultate medie, de la Vârful Piatra Mare face legătura cu orașul Predeal prin Șaua Pietricica.