Home » Life & Style » Care este cea mai valoroasă monedă românească din toate timpurile

Care este cea mai valoroasă monedă românească din toate timpurile

Voicu Costin / 01.04.2022, 14:52

Monedele și bancnotele sunt unele dintre cele mai colecționate piese de oameni, la nivel mondial. Ei participă adesea la licitații pentru a pune mâna pe unele dintre cele mai rare monede emise de către statele lumii. Cea mai valoroasă monedă românească modernă bătută vreodată a fost scoasă la licitație alături de alte monede unice. Care este aceasta și la ce sumă de bani se poate ridică prețul ei?

Licitații pentru cele mai valoroase monede din România

În cadrul licitației – monede de colecție Artmark, transmise din generație în generație, rarități purtătoare de istorie, ediții comemorative sau piese de pe meridianele lumii vor fi scoase la licitație pentru sume exorbitante. Dar, având în vedere că sunt foarte rare și greu de găsit, prețul poate fi justificat. Colecționarii vor încerca să liciteze sume importante de bani, dacă își vor dori o piesă rară în colecția lor.

Moneda poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviță

În colecție poți găsi 100 de Lei 1940 din aur, aproape cea mai valoroasă monedă românească modernă bătută vreodată, dar și bancnota de 10 Lei 1877, din prima serie de bancnote de hârtie folosită pe teritoriul țării. O piesă unică pentru colecționari o reprezintă proba de 5 Lei 1879, considerată o raritate. Falsuri de epocă, bancnote specimen, jetoane de cazino de la 1900 și multe alte piese pot face parte din colecția voastră, dacă doriți să participaţi la aceste licitații.

„Foarte greu de găsit, și la momentul apariției, și în momentul actual. Cea mai rară monedă în ceea ce privește tirajul. Este emisă special pentru colecționari, nu pentru circulație, deși are valoare de circulație, dar această monedă, în 35 de exemplare emisă de Banca Naționala, cea mai rară moneda românească, cu cel mai mic tiraj. În 2006, nicio altă țară din lume nu a emis 35 de exemplare. Cu cât va trece timpul, cu atât va fi o monedă mai greu de găsit”, spune specialistul Artmark.

Proba monetară pentru piesa de 5 Lei, 1879, este o raritate din cupru. Lotul a fost publicat în catalogul ”România, proiecte, probe monetare și catalogul monedelor emise”, redactat de Erwin Schäfer și Bogdan Stambuliu, în 2009.

Alte monede valoroase

  • 12.000 de euro este prețul de pornire al licitației pentru o monedă de 100 de lei, din aur, din 1940.
  • O monedă de 20 de lei din 1870 este una dintre cele mai mari rarităţi din numismatica românească și este scoasă la licitație la un preț de pornire de 9.000 de euro.
  • 2 Lei din 1870, a doua monedă românească de aur bătută de statul român modern. Prima (tot un 20 de lei, bătută în 1868) fusese destinată doar protocolului şi recunoaşterii internaţionale. Această piesă de aur a fost menită circulaţiei. Doar 5.000 de piese au ieşit din monetăria din Bucureşti ce fusese inaugurată în anul 1870.
  • Monedă comemorativă BNR, Aderarea la Uniunea Europeană, 2007, moneda din aur și cu un tiraj de doar 250 de exemplare, are un preț de pornire de 2.000 de euro.

Alături de aceste monede, puteți admira și alte rarități care pot face parte din colecția voastră.