Home » Life & Style » Ce-i surprinde cel mai mult pe străinii care merg pentru prima dată în Japonia

Ce-i surprinde cel mai mult pe străinii care merg pentru prima dată în Japonia

Ileana Mladinoiu / 08.10.2020, 11:16
Ce-i surprinde cel mai mult pe străinii care merg pentru prima dată în Japonia

Japonia este o insulă care poate fi ușor atacată de țări străine, o țară în care au avut loc multe dezastre naturale, de pe urma cărora locuitorii au învățat să supraviețuiască cu înțelepciune, evitând mereu haosul.O țară care nu a avut sclavie, ceea ce înseamnă că nu există diferențe între oameni, că ei pot coexista indiferent de starea lor socială.

Ce e surprinzător la Japonia

Japonia, precum și alte națiuni din jurul Terrei, contină să se lupte cu percepțiile nevalide ale handicapului în raport cu fiecare aspect al societății și al interacțiunii sociale.

Și totuși, lucrurile la japonezi merg mult mai bine ca în oricare altă parte a lumii. Să luăm ca exemplu nevăzătorii. În timp ce în multe țări această categorie de oameni sunt lăsați deoparte, în Japonia, statul se gândește să le facă viața mai ușoară de mulți ani. Inscripțiile sunt prezente peste tot, în special în locurile publice, cum ar fi stațiile.

Dacă veți avea vreodată ocazia să ajungeți în Tokyo, veți fi surprinși să întâlniți mulți nevăzători pe străzi care iau transportul public cu ușurință.

Privind în jur, veți constata că alfabetul braille este răspândit peste tot, că multe inscripții sunt prezente în special în locurile publice.

Japonia își surprinde plăcut turiștii
Japonia își surprinde plăcut turiștii

Odată ajunși în gară, uitați-vă pe caldarâm și veți observa că dalele sunt diferite unele față de altele. De regulă, de culoare galbenă sau gri, acestea nu sunt plate, au buline sau benzi. Sigur avem de-a face cu un sistem braille, din care se deduce că fiecare placă are un sens specific. Plăcile cu buline indică alegerea mai multor direcții, în timp ce plăcile cu dungi indică o singură cale.

Altele, precum cele de la marginea cheiului, indică un semn de oprire. Aceste plăci speciale sunt peste tot în gară ca în fața lifturilor sau în fața scărilor. Nevăzătorii pot folosi astfel de marcatori pentru a merge spre anumite platforme sau spre ieșire. Și în zona liftului sunt afișate instrucțiunile braille.

Apoi, dacă te oprești în fața unei simple tejghele, vei vedea că sunt indicații legate de monedele pe care trebuie să le introduci.La telefoanele publice, se întâmplă același lucru.

Care este explicația

În ceea ce privește produsele zilnice, inscripțiile sunt mai rare, dar uimitor este faptul că le veți găsi pe cutiile de bere, lucru care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să știe dacă băutura conține alcool.

De asemenea, alte produse poartă semne care le fac mai ușor de identificat. Privind pachetele de lapte, ne dăm seama că există o mică crestătură opusă deschiderii. Pentru cutiile de suc, nu veți găsi una, ci două crestături. Acest sistem este utilizat de majoritatea mărcilor de vânzare cu amănuntul, dar nu toate îl fac în mod sistematic.

Anumite sticle de șampoane sau produse de curățat au un capac special, ușor de recunoscut prin atingere.  Cei care au fost în Japonia povestesc că asemenea sistem de crestături există și pentru cartelele telefonice, respectiv una, și două-trei pentru cele de autobuz și tren.