Home » Life & Style » Ce lucruri nu trebuie să le faci niciodată în Turcia

Ce lucruri nu trebuie să le faci niciodată în Turcia

Ileana Mladinoiu / 05.10.2020, 11:22
Ce lucruri nu trebuie să le faci niciodată în Turcia

Indiferent cu ce scop vreți să ajungeți în Turcia, cum ar fi o vacanță pe litoral sau o vizită  culturală, Turcia este o țară de descoperit pentru varietatea și frumusețea imensă a peisajelor sale, precum și pentru bogăția patrimoniului său istoric de o mie de ani. Înainte de a vă hotărî să mergeți, de exemplu, până la Istanbul, este bine să țineți seamă de unele recomandări care se pot constitui într-o adevărată “literă de lege.”

Nu cumpărați pietre sau fosile pentru a le aduce la voi în țară

Nu încercați să aduceți înapoi pietre, monede și alte fosile cumpărate în Turcia, sub pedeapsa închisorii și a amenzilor aferente. Legea turcă privind protecția patrimoniului interzice scoaterea de pe teritoriul turc a oricărui obiect care prezintă o valoare geologică, antropologică, preistorică, arheologică și istorică.

Chiar unele ambasade afirmă că noțiunea de antichitate este interpretată foarte larg de legea turcă.  Astfel, mai mulți turiști au fost deja închiși pentru că au adus cu ei diferite suveniruri interzise.

Astfel, în 2003, Marc Landez, un grafician parizian, a petrecut șase săptămâni în închisoare pentru că a cumpărat fosila unui arici de mare cu 2 euro dintr-un magazin de suveniruri din Cappadocia.

Ce e bine să nu faci în Turcia
Ce e de preferat să nu faci în Turcia

Nu priviți în ochi persoana cu care ciocniți un pahar de băutură

La noi, ca și în multe alte țări, regula de a ciocni cu cineva în timp ce-l privești în ochi  este semnul bunelor maniere. În Turcia, găsim exact opusul.  A face acest lucru presupune că judecați persoana pe care o priviți sau că-i faceți curte.

Nu intrați într-o moschee îmbrăcați ca pentru camping

În Turcia, ca în toate celelalte țări ale lumii, este interzisă intrarea într-un lăcaș de cult cu decolteu, picioare sau brațe goale. De reținut că tot ce vă trebuie pentru acoperirea nudității vi se va împrumuta gratuit la intrare. De semenea, când vizitați moschei, este recomandabil să vă descălțați.

Nu urcați niciodată în taxiuri care nu afișează sigla unei companii de taxi

Feriți-vă de unele practici, din păcate prea obișnuite, ale unor șoferi de taxi pentru a vă smulge de bani. Prima recomandare este să alegeți doar taxiurile care au o siglă ce  atestă că vehiculul aparține unei companii sau că șoferul are autorizație. Într-adevăr, acest tip de taxi este mai controlat și șoferul său nu se poate comporta după bunul plac.

Nu vă sărutați în spațiile publice

Practicarea sărutului, în funcție de cartierul în care vă aflați, poate să fie foarte prost interpretat de unii turci. Prin urmare, este recomandat să evitați acest gest pe stradă într-un mod prea demonstrativ.

 Nu-l insultați niciodată pe Atatürk

Insultarea națiunii turcești, a șefului statului sau a pavilionului sunt interzise în Turcia, sub pedeapsa închisorii. Justiția turcă prevede, de asemenea, pedepse cu închisoarea pentru insulte împotriva lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia.

Nu stați încălțați în casă

Nu uitați să vă lăsați șosetele găurite în dulap, pentru că în Turcia se obișnuiește să vă scoateți pantofii înainte de a intra într-o casă din motive igienice. Ar fi lipsă de respect să nu-ți dai jos pantofii. Această practică este încă utilizată în majoritatea caselor.

Nu suflați nasul în public

Poate ați observat că turcii nu-și suflă niciodată nasul în public. Este extrem de urât să faci acest lucru la vedere. Turcii preferă să meargă la toaletă sau în altă parte, departe de privirile altora.

Nu fotografiați oameni fără să le cereți permisiunea (în special persoane în vârstă)

Este important să solicitați permisiunea persoanei pe care doriți să o fotografiați. În Turcia, ca peste tot, este o chestiune de respect și politețe. Nu vă panicați dacă nu vorbiți aceeași limbă, uneori un simplu schimb de priviri sau un zâmbet vă pot face să înțelegeți dacă persoana este de acord să fie fotografiată sau dacă este timpul să abandonați ideea.