Home » Life & Style » Ce plante nu se țin în casă. Efectele nu vor fi deloc plăcute, trebuie evitate

Ce plante nu se țin în casă. Efectele nu vor fi deloc plăcute, trebuie evitate

Ileana Mladinoiu / 04.11.2022, 18:11
Ce plante nu se țin în casă. Efectele nu vor fi deloc plăcute, trebuie evitate

Ce plante nu se țin în casă, lucruri esențiale de știute. Plantele de interior vă decorează în mod plăcut casa. Însă, pe cât de atractive sunt, în fața numărului tot mai mare de alergii și chiar otrăviri, specialiștii în sănătate publică au tras un semnal de alarmă insistând asupra faptului că anumite plante ornamentale sunt deosebit de periculoase pentru sănătate.

Ce plante nu se țin în casă. De ce nu e bine de fapt să le ai în casă

Două tipuri majore de risc pot fi evitate cu bună știință, spun ei, și acestea sunt date de puterea lor alergenă care se transmite cel mai adesea prin contactul cu frunzele, cu seva sau prin aer și poate duce, după caz, la iritații și arsuri la nivelul pielii, iar la nivel respirator, la senzații de sufocare sau accese de tuse. Intoxicația, cel de-al doilea efect, vine prin ingestia sau simpla mestecare a frunzelor, fructelor/semințelor, variind în funcție de tipul de plantă și de cantitatea ingerată. În acest caz, copii sunt cei mai expuși. De exemplu, lăcrămioarele și narcisele sunt cunoscute că provoacă vărsături și diaree prin simpla absorbție a apei în care au rămas.

Aloe vera

O astfel de plantă este cultivată mai ales pentru proprietățile sale medicinale. Incașii au utilizat-o pentru tratarea arsurilor, știind foarte bine cum trebuie să procedeze. De pildă, lor le era cunoscut că numai tulpina și seva dinăuntru nu sunt toxice. În schimb, membrana care desparte straturile produce dureri de cap, febră, amețeli, erupții cutanate, colorarea urinei în roșu. Se recomandă cea mai mare prudență persoanelor care folosesc și consumă produse din frunze proaspete de aloe vera. Nu vă asumați riscuri inutile și apelați la un profesionist din domeniul sănătății dacă aveți îndoieli. Utilizați numai produse în care aveți încredere și nu utilizați latex de aloe vera fără sfatul medicului. De asemenea, compușii din plantă sunt foarte toxici pentru câini, prin urmare evitați să țineți planta în casă dacă aveți un animal de companie.

Crăciunița

Toată lumea știe că planta ornamentală, crăciunița, înflorește în preajma Crăciunului. Florile pot fi roz, cu frunzulițe roșii, foarte toxice. Înghițirea lor provoacă stări violente de diaree și erupții cutanate. Iar strivirea frunzelor între degete, în cazul în care ducem mâna respectivă la ochi, poate provoca pierderea temporară a vederii.

Ce plante nu se țin în casă. Ce riscuri există

Azaleea

Azaleea este o plantă cu flori albe, roz sau roșii. Miresmele ei sunt  încântătoare. Din nefericire, frunzele, odată înghițite, sunt mortale. Procesul începe cu dureri abdominale puternice, înțepături, paralizia mâinilor și a picioarelor. Sfârșitul poate fi coma, urmată de deces.

Laurul

Semințele plantei parfumate, specifice Europei și Africii de Nord, dacă vor fi ingerate vor provoca dureri abdominale cumplite, coma, moartea.

Ce măsuri de prevenire puteți lua

Este recomandat să evitați ca plantele dumneavoastră să fie la îndemâna copiilor, care au tendința de a pune tot felul de lucruri în gură. Pentru aceasta, instalați plantele la înălțime și ridicați rapid frunzele căzute. Învăța-ți copiii că le este interzis să mănânce o plantă, oricare ar fi aceasta, ba chiar îi puteți învăța să le recunoască pe cele toxice.

În caz de otrăvire

Îndepărtați imediat resturile plantei ingerate din gură. Nu beți apă sărată care poate provoca alte simptome de otrăvire și fără lapte. Induceți vărsăturile numai la sfatul medicului. În toate cazurile, sunați la centrul de control al otrăvirilor sau contactați un medic cât mai curând posibil.