Home » Life & Style » Ce salariu are o îngrijitoare la creșa de stat, în 2022, în România. Suma pe care o încasează lunar

Ce salariu are o îngrijitoare la creșa de stat, în 2022, în România. Suma pe care o încasează lunar

Voicu Costin / 03.06.2022, 17:37
Ce salariu are o îngrijitoare la creșa de stat, în 2022, în România. Suma pe care o încasează lunar

Dacă te interesează să devii îngrijitor la o creșă de stat, îți vom spune noi care sunt salariile unui angajat din acest domeniu. Vei rămâne surprins cât se câștigă. Salariile au crescut în ultimii ani și va crește treptat, odată cu experiența în domeniu. Este de așteptat ca mulți tineri, în special tinere, să vor să opteze pentru un astfel de job, mai ales dacă sunt la început de drum și nu știu ce job vor vrea să aibă la momentul efectiv. Ce salariu are o îngrijitoare la creșa de stat, în 2022, în România?

Salariile îngrijitorilor de la creșă

În anul 2022, salariul unui îngrijitor de la creșă variază între 1.499 lei și 2.924 lei pe lună. Astfel, o persoană care se ocupă de copiii din grădinițe de stat, câștigă de obicei între 1.499 lei și 2.617 lei brut pe lună, la încadrarea în acest loc de muncă.

Situația se schimbă după 5 ani de muncă în acest domeniu. Salariile vor crește la creșele de stat, după 5 ani de experiență. După ce ai profesat cinci ani ca și îngrijitor de creșă, la stat, salariul se va situa între 1.570 lei și 2.737 lei pe lună, asta dacă luăm în considerare că o săptămână de lucru are 40 de ore.

Ce servicii pot oferi creșele?

Creșa este un serviciu public sau privat, care face parte din sistemul național de învățământ preuniversitar și care oferă servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Românii aleg acest sistem de învățământ, de obicei, când nu au cu cine să lase copiii acasă cu o bonă sau cu un alt membru al familiei. Numărul acestor unități de învățământ la nivel național este ridicat, și este imposibil să nu găsiți o creșă în cartierul vostru pentru a beneficia de aceste servicii.

Tipurile de program din unitățile de educație timpurie antepreșcolară sunt:

  • program normal, 5 ore pe zi
  • program prelungit, 10 ore pe zi

La nivelul aceleiași unități de educație timpurie antepreşcolară pot funcționa și grupe cu program normal și grupe cu program prelungit. În unitățile de educație timpurie antepreșcolară se recomandă următoarea modalitate de organizare a efectivelor de copii:

  • grupa mică – copii de la 0 la 12 luni
  • grupa mijlocie– copii de la 13 la 24 luni
  • grupa mare – copii de la 25 la 36 luni

Tipurile de servicii pe care le oferă unitățile de educație timpurie antepreșcolară sunt:

  • servicii de educație timpurie, realizate în baza unui curriculum național, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, respectiv pe remedierea timpurie a unor dificultăți de adaptabilitate la mediul educațional, de învăţare sau pe remedierea eventualelor deficiențe în dezvoltare. În cazul unităților prevăzute la art.1, alin.(3) și la art.6, alin.(1) acestea sunt incluse în pachetul de bază.
  • servicii de îngrijire, protecție și nutriție a copiilor
  • servicii de supraveghere a stării de sănătate a copilului
  • servicii complementare pentru copil și familie, respectiv servicii de informare și consiliere, de educație parentală, servicii de terapie logopedică, servicii de asistenţă psihopedagogică oferite de centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse sau servicii tip: centru de joacă, ludotecă etc.