Home » Life & Style » Ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Ce spun oamenii de știință și ce arată Biserica

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Ce spun oamenii de știință și ce arată Biserica

Bucur Ioana / 09.11.2020, 16:51
Ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Ce spun oamenii de știință și ce arată Biserica

Oamenii de știință au venit cu o teorie pe care nici reprezentanții Bisericii nu o pot nega, cu o condiție! Ce se întâmplă cu sufletul după moarte și cum poate fi explicat fenomenul?

Oamenii de știință au explicat ce se întâmplă cu sufletul după moarte. Reprezentanții Bisericii acceptă teoria, cu o condiție

Ce se întâmplă cu sufletul după moarte? Ultima bătaie a inimii este, cu adevărat, clipa în care o viață întreagă este ștearsă cu buretele, iar toate sentimentele, emoțiile, amintirile cuiva…dispar? Doi cercetători renumiți au propus o teorie revoluționară. Ți s-a întâmplat vreodată să „fii lovit” de vreo idee excelentă, dar să nu ai habar cum și de unde și-a apărut gândul în minte. Ei bine, explicația ar putea avea legătură atât cu știința, cât și cu religia. Cei doi cercetători susțin că, după moarte, sufletul iese din corp, sub forma unor particule ce „plutesc” în zona respectivă o vreme. Ar fi vorba, de fapt, despre conștiința celui decedat, iar informațiile înmagazinate în aceasta ar putea fi accesate de alte persoane.

Toată informația asta care este înmagazinată în creierul nostru, care se sedimentează în microtubule și generează conștiență, în momentul în care se pierde viața ea scapă din microtubule și începe să plutească undeva prin cosmos ”, spune fizicianul Andrei Dorobanțu, citat de stirileprotv.ro.

Practic, spune fizicianul, după moartea corpului, amintirile , experiențele și personalitatea omului – adică, sufletul – rămân în urmă. Cu alte cuvinte, cei doi americani care au venit cu această teorie susțin că sufletul uman există și se găsește la nivel micro atomic. Cercetătorii spun că, în interiorul fiecărui neuron există niște structure proteice, numite microtubule, ce au o lungime de un micron și un diametru de o mie de ori mai mic. Aceste microtubule ar fi, de fapt, cei care generează conștiența, tot ele ar înmagazina și informația ce ne definește ca indivizi. Teoria revoluționară ar putea acceptată până și de Biserică, dar cu o condiție.

„Sufletul nu este la îndemana omului, sufletul este darul lui Dumezeu. Dacă putem forța terminologia, putem vorbi de particule de divintate, ceea ce mă mulțumește, îmi dă acea senzație că nu sunt la îndemana mea”, spune preotul Francisc Doboș, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică.

Mărturia unui medic care a fost la un pas de moarte: „Uite cum se termină totul”

Teoria a mai câștigat un adept din lumea medicală. Profesorul George Litarcek, părintele anesteziei moderne românești a ajuns să creadă în teoria americanilor după o experiență bizară, în timp ce era pacient, pe masa de operație.

„Deodată am simțit că nu mai sunt pe masa de operație, dar eu eram ca și cum aș fi trăit și mă văd, îmi văd corpul și sala de operație de undeva de deasupra. Eram foarte calm, foarte lucid și gândul îl țin minte pe care l-am avut – zic uite cum se termină totul”, a povestit profesorul.

Ce spune Biserica despre teoria cercetătorilor americani
Ce spune Biserica despre teoria cercetătorilor americani

O experiență asemănătoare a povestit și un neurochirurg de la Harvard, ateu convins:Nu simțeam că am un corp, nu aveam picioare sau mâini, dar eram conștient că sunt o pată de culoare pe aripa unui fluture extrem de frumos”.

Ce spune tradiția ortodoxă despre ce se întâmplă cu sufletul după moarte

Tradiția creștin ortodoxă spune că, la 40 de zile de la moartea trupului, sufletul ajunge în fața lui Dumnezeu pentru judecată. Până atunci, însă, are de trecut prin mai multe etape. Părintele Cleopa, duhovnic la mănăstirea Sihăstria, a explicat ce se întâmplă cu sufletul după moarte:

„În ziua întâi, când moare omul, sufletul lui stă acolo unde a ieşit din trup, şi dacă trupul este acolo, îl ţine îngerul de la botez lângă trup timp de 24 de ceasuri. Să zicem că trupul e pe o laiţă sau în sicriu, sau pe catafalc, sau pe o masă. Îngerul nostru de la botez, care este ajutătorul nostru până la moarte, ne păzeşte şi stă o zi şi o noapte lângă trup.În cea de-a doua zi, sufletul are parte de o retrospectivă a a tuturor locurilor prin care a umblat omul respectiv. În această zi, îngerul păzitor duce sufletul pe unde a umblat toată viaţa, chiar dacă ar fi înconjurat el globul pământesc de o mie de ori. Sufletul merge ca gândul şi ca fulgerul.

A treia zi după moarte este dedicată vămilor văzduhului, adică sufletul începe să urce către cer trecând prin 24 de vămi. În ziua aceasta i se dau sufletului încă şase îngeri, care cu cel de la Botez sunt şapte, şi îşi începe călătoria spre cer, că are de trecut vămile văzduhului. La ele suntem cercetaţi de cele mai mari căpetenii ale iadului pentru toate faptele, toate cuvintele şi toate gândurile. Deci, în ziua a treia, după ce a trecut vămile, însoţit de cei şapte îngeri, sufletul ajunge la Prea Sfântul Dumnezeu, la Scaunul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi”, explică Ilie Cleopa, citat de Adevărul.

Următoarele șase zile, sufletul le petrece în Rai. Potrivit tradiției creștin ortodoxe, în ziua a noua, sufletul este trimis în Iad, unde va fi ținut pentru 30 de zile.
„Şi merge prin iad cu iuţeala fulgerului şi nu mai pridideşte să vadă atâtea munci şi atâtea chinuri cu care se muncesc sute de popoare care n-au cunoscut pe Dumnezeu şi mii şi milioane de creştini care, deşi L-au cunoscut, L-au supărat şi n-au făcut voia Lui. Şi când trece prin iad, i se dau sufletului un fel de îngeri, care sunt un fel de gardă a lui Dumnezeu, numiţi zapcii. Şi îngerul de la botez merge cu el neîncetat”, descrie părintele călătoria în iad.

Părintele Cleopa spune că, în ziua a 40-a de la moarte, sufletul ajunge în fața lui Dumnezeu, pentru judecata particulară: „Şi atunci se face judecata particulară a sufletului, adică judecata prin care rânduieşte Dumnezeu unde va sta sufletul până la judecata universală, sau la bine, sau la rău”, a mai explicat Ilie Cleopa.