Home » Life & Style » Ce vin merge la pește, cozonac, sarmale sau friptură. Sfaturile specialistului pentru masa de Crăciun

Ce vin merge la pește, cozonac, sarmale sau friptură. Sfaturile specialistului pentru masa de Crăciun

Voicu Costin / 15.12.2021, 17:41
Ce vin merge la pește, cozonac, sarmale sau friptură. Sfaturile specialistului pentru masa de Crăciun

Perioada sărbătorilor de iarnă se apropie, iar românii pregătesc și de această dată bunătăți pentru a umple masa. Obișnuiți să pregătească mese întinse de sărbători, românii prepară sarmale, cârnaţi, friptură de porc, peşte, cozonaci şi alte bunătăţi tradiţionale. Băutura care rămâne în preferințele lor este vinul. Indiferent de soi și de culoare, vom afla ce spun specialiștii că s-ar potrivi pentru bucatele de pe masa de Crăciun.

Vinul, la loc de cinste pe mesele românilor

Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu pași repezi iar românii au început să pregătească deja listele de cumpărături pentru a prepara bunătăți tradiționale. Pe lângă mâncărurile și deserturile pregătite cu atenție, o atenție deosebită se acordă și băuturii. Fără îndoială, vinul este nelipsit din casele oamenilor și mai ales la masa de Crăciun.

Vinul a apărut pentru prima dată în zonele Caucaz, Mesopotamia și Egipt, însă grecii l-au transformat într-un produs de larg consum, fiind principala marfă de export a acestora.

Băutura aleasă trebuie să fie într-o armonie cu preparatele pe care le consumăm. Aşadar, impresiile gustative create la masă nu trebuie să intre în conflict, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare. De aceea, Livia Gîrboiu, degustător de vinuri autorizat, ne sare în ajutor cu câteva sfaturi și recomandări prețioase.

„Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate din lume, iar bucătele tradiţionale de Crăciun au un farmec special în casa fiecărui român. Aşteptăm tot anul piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomană porcului, șoriciul sau cârnaţii, însă toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care nu doar să completeze aromele, ci să şi ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, Livia Gîrboiu.

Sfaturile somelierilor, dar și a degustătorilor de vin încearcă să ofere oamenilor noțiuni minime legate de asezonarea unui vin bun cu un fel de mâncare pentru a asigura atât chimia bunului gust dar și sănătatea lor.

Care sunt vinurile pe care le putem savura la masa de Crăciun?

Vin 2
Aperitive

Aperitivul poate fi asezonat foarte bine cu un vin alb sau rosé. Îmbinarea gusturilor se va face cu un real succes, iar musafirii voștri vor aprecia alegerile potrivite.

Pentru meniul principal, facem o legătură între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidenţă calităţile unui anumit fel de mâncare.

„Spre exemplu, la sarmale merge o fetească neagră”, cu aromă de prune, cireșe negre și mure,”

Culoare deosebită asemănătoare cu cea a rubinului vă va îmbia simțurile.

Pentru friptura de porc „asociem vinuri roșii corpolente”, ne recomandă Livia Gîrboiu. Iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci.

Pentru iubitorii de pește sau fructe de mare putem să alegem vinurile albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci oferă un echilibru între grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare și băutura savurată. Combinarea preparatelor albe cu cea a vinului reușesc să ofere o notă de elegantă și rafinament.

Nici o masă de sărbători nu se încheie fără nelipsitul cozonac, o plăcintă sau o prăjitură făcută în casă. Fără griji, puteți asocia și pentru deserturi o gamă de vinuri alese care pot scoate în evidență gustul inconfundabil de nuca și cacao dintr-un cozonac sau brânza din plăcintă. Vinul potrivit poate fi un rosé ori un vin dulce sau demidulce. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante.