Home » Life & Style » Cine a fost Sfântul Iacob, prăznuit pe 9 octombrie în calendarul creștin-ortodox

Cine a fost Sfântul Iacob, prăznuit pe 9 octombrie în calendarul creștin-ortodox

Cojocaru Cristian / 09.10.2021, 10:19
Cine a fost Sfântul Iacob, prăznuit pe 9 octombrie în calendarul creștin-ortodox

Calendarul creștin-ortodox ne arată că în data de 9 octombrie, Sfântul Iacob este sărbătorit de către toți creștinii. Află cine a fost Sfîntul Iacob al lui Alfeu, fiind motiv de rugăciue.

Sfântul Iacob este sărbătorit pe 9 octombrie

9 octombrie este data când Sfântul Iacob al lui Alfeu este prăznuit de către toți creștinii-ortodocși. În fiecare an, acest sfânt este pomenit de către Biserica Ortodoxă Română, fiind motiv și de rugăciune. Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfântul Apostol Iacob era fiul lui al Alfeu și fratele vameșului și evanghelistului Matei.

În timpul când Domnul Iisus Hristos trăia cu trupul pe pământ, tot atunci își alegea oamenii care erau buni la suflet și drepți, vrednici apostoli pentru a-i trimite să urmeze scopul de a propovădui Evanghelia în întreaga lume. Acela a fost și momentul când l-a ales pe Iacob, fiind încă un credincios care făcea parte din ceata apostolească.

Iacob a fost unul dintre cei doisprezece apostoli, fiind un văzător și ucenic al lui Hristos. Acesta propovăduia Tainele și urma pașii lui Iisus Hristos și împreună cu ceilalți Apostoli, după ce a primit Duhul Sfânt care s-a pogorât asupra lor în limbi de foc, a mers la mai multe rude dar și popoare pentru a-L propovădui pe Hristos. Sfântul Iacob le-a dat acestora povețe și i-a adus pe cei rătăciți înapoi pe calea mântuirii.

Râvna dumnezeiască s-a aprins după ce focul a ars spinii necredinței, a sfărâmat idolii, astfel că Iacob a tămăduit multe boli și a gonit din oameni spiritelele necurate și viclene, aducându-i Domnului nostru Iisus Hristos mulțimi de oameni. În acest fel și-a câștigat numele cel nou: sămânța dumnezeiască.

Acest nume l-a câștigat pe baza faptului că a semănat în inimile oamenilor cuvântul dumnezeiesc, sădind și sporind în acest fel la dreapta credință. De-a lungul mai multor teritorii, acesta a înconjurat lumea, a semănat sămânța sa cerească și, adunând spicele mântuirii omenești, a sfărșit această alergare în urma lui Hristos, urmărind pașii Lui.

Sfîntul Iacob al lui Alfeu nu a renunțat la credință nici măcar atunci când viața i-a fost pusă în pericol, acesta sfârșind prin a fi răstignit, dându-și sufletul său lui Dumnezeu. ”Sămânța dumnezeiască” a fost adunată cu roduri însutite în cerescul loc, astfel că Biserica Ortodoxă îi cinstește memoria în fiecare an în data de 9 octombrie.

sfântul iacob
Iacob al lui Alfeu era fratele evanghelistului Matei

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu

Troparul Sfântului Apostol Iacov al lui Alfeu, glasul al 3-lea:

Apostole Sfinte Iacov, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel…

Stih: Sfinte Apostole Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mână dă-mi, de Dumnezeu văzătorule, ucenice al lui Hristos, Apostole Iacov, mie celui ce încep a lăuda cinstit praznicul tău; străluceşte-mi şi luminea­ză-mi inima, cu rugăciunile tale.

Stih: Sfinte Apostole Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu repejunile Dumnezeieştii înţelepciuni fiind adăpat, râu ai ieşit, ca din Raiul desfătării şi ai adăpat cu adevărat faţa pă­mântului cu curgerile dreptei credinţe, preaînţelepte.

Stih: Sfinte Apostole Iacov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu preasfinţită ceată a uceni­cilor lui Hristos te-ai unit, Sfinte Apostole Iacov, împlinind numărul celor doisprezece; cu care împreună stând înaintea Stăpânului, adu-ţi aminte de noi.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe tine, Preasfântă Fecioară, Domnul, Cel Ce a întins cerul şi a întemeiat pământul, Cer Pământesc nouă te-a arătat, Cel Ce a ieşit din tine cu Trup. Întreaga cântare pe doxologia.ro.