Home » Life & Style » Cine este Ri Sol-ju, soţia liderului nord-coreean Kim Jong-un. Cuplul ar avea împreună 3 copii

Cine este Ri Sol-ju, soţia liderului nord-coreean Kim Jong-un. Cuplul ar avea împreună 3 copii

Cojocaru Cristian / 07.02.2022, 14:31
Cine este Ri Sol-ju, soţia liderului nord-coreean Kim Jong-un. Cuplul ar avea împreună 3 copii

Soția liderului nord-coreean Kim Jong-un și-a făcut apariția rară în data de 2 februarie 2022, atunci când a participat la un spectacol de artă de la Phenian, ca parte a sărbătorilor de Anul Nou din țară. Ri Sol-ju este rar văzută în public și se cunosc foarte puține lucruri despre ea. Află când a fost văzută ultima dată soția lui Kim Jong-un și ce se știe despre aceasta până acum.

Ri Sol-ju a fost văzută în public alături de Kim Jong-un

Purtând ținute tradiționale, Ri Sol Ju a fost văzută vorbind și zâmbind cu soțul ei în timpul spectacolului de la Teatrul de Artă Mansudae. Ea a urcat apoi pe scenă pentru a strânge mâna și a poza pentru fotografii cu artiștii, după cum a declarat agenția oficială de știri din Coreea de Nord KCNA.

Kim Kyong Hui, mătușa lui Kim și prima femeie din Coreea de Nord care s-a alăturat politburo-ului exclusiv al țării, a fost văzută și ea urmărind spectacolul. Kim Kyong Hui a dispărut din ochii publicului timp de patru ani în 2013, după ce nepotul ei a ordonat execuția soțului ei înainte de a face o „revenire surpriză” în 2019, a spus Reuters.

Ri nu a fost văzută public din 9 septembrie anul trecut, când a vizitat Palatul Soarelui Kumsusan, unde sunt consfințite trupurile îmbălsămate ale lui Kim Il Sung și Kim Jong Il, defunctul bunic și tată al soțului ei, Kim Jong-un.

Înainte de aceasta, ea a fost văzută ultima dată participând la un concert care comemorează ziua de naștere a regretatului lider Kim Jong Il, pe 16 februarie în același an. Rodong Sinmun, ziarul oficial al guvernului, a lansat mai multe fotografii cu Kim și Ri râzând în timp ce urmăreau spectacolul.

Ri a lipsit din presa de stat cu mai bine de 12 luni înainte de concert, stârnind „speculații asupra sănătății ei sau asupra unei potențiale sarcini”, a raportat BBC anul trecut. Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud a declarat că a evitat să apară în public din cauza preocupărilor legate de Covid-19 și că a petrecut timp cu copiii ei.

Ri, despre care se crede că are peste 30 de ani, nu a fost întotdeauna în afara ochilor publicului. Spre deosebire de soțiile foștilor lideri nord-coreeni, ea obișnuia să se alăture soțului ei în mod regulat la „angajamente diplomatice la nivel înalt” și a ajutat la stabilirea unei „imagini mai favorabile familiei” pentru dictator, a spus Wall Street Journal (WSJ).

ri sol-ju
Ri Sol-ju si-a facut aparitia in public dupa cateva luni de absenta

Liderul nord-coreean ar avea trei copii

Aceste angajamente au inclus o vizită de stat în China în martie 2018 și summitul intercoreean din aprilie 2018. De asemenea, ea a contribuit la găzduirea vizitei de stat a președintelui chinez Xi Jinping și a soției sale în 2019, a raportat Deutsche Welle. Fiica unui profesor și obstetrician poartă adesea haine occidentale și tocuri înalte și a fost descrisă de ABC News drept „un simbol al modei pentru femeile din Coreea de Nord”.

Nu se știu multe despre Ri, în ciuda faptului că WSJ o descrie drept o primă doamnă „pionier”. Se crede că s-a căsătorit cu Kim în 2009, cu căsătoria aranjată de tatăl său, după ce acesta a suferit un accident vascular cerebral cu un an înainte. Ea nu a fost văzută public până în 2012, când a fost văzută la un concert de gală „îmbrăcată într-un costum negru decorat în tradiția Chanel”, a declarat The New York Times (NYT).

Anunțul ei brusc a fost perceput ca fiind un indiciu de către Kim că se despărțea de stilul de conducere mai privat și mai dur al tatălui său.  Raportând despre introducerea publică a lui Ri în 2012, NYT a spus că ea părea să nu fie „vechea flacără pe care unele rapoarte din presă spun că domnul Kim a fost forțat să o abandoneze din ordinul tatălui său”.

Rapoartele sugerează că, înainte de căsătoria ei, Ri a fost cântăreață în orchestra de elită Unhasu din Coreea de Nord și studentă la Universitatea Kim Il Sung, unde a urmat un doctorat în științe. Se crede că Kim și Ri au trei copii, cel mai mare fiind un fiu. Unul dintre copiii lor este o fiică numită Ju-ae, numele dezvăluit de fostul star american de baschet Dennis Rodman după ce a făcut o călătorie în Coreea de Nord în 2013. „Le-am ținut copilul Ju-ae în brațe și am vorbit și cu doamna Ri”. publica The Guardian în acel an.