Ouăle colorate sunt prezente mereu pe mesa de Paște. Se ciocnesc înainte de a se trece la drob sau la friptură de miel, iar fiecare gospodină își dorește întotdeauna ca ouăle să fie cele mai frumoase. Dacă ți se întâmplă mai mereu ca ouăle să se spargă în momentul în care le pui la fiert, trebuie neapărat să iei la cunoștință sfaturile bucătarilor cu experiență. Ce ne sfătuiesc experții în gastronomia culinară?
Astfel, ouăle trebuie să fie scoase de la frigider cu două-trei ore înainte de a fi puse la fiert.
Mulți dintre noi fac marea greșeala de a pune ouăle în apa deja fierbinte. Asta va duce, cu siguranță, la spargerea lor. Ouăle se așează în oala în care urmează să fie fierte, apoi se acoperă cu apă rece. Abia după ce ouăle au fost acoperite cu apă, se va pune oala pe foc și vor fi lăsate să fiarbă.
Cei care vor ouă tari, trebuie să le fiarbă timp de 10 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Dacă se fierb mai mult de 10 minute, acestea vor începe să se crape. Cei care vor ouă fierte moi, timpul de fierbere este de 3 minute, iar pentru cele fierte mediu, 6 minute de fierbere sunt suficiente.
Imediat după ce au fost fierte, ouăle trebuie scoase şi clătite în apă rece. Bucătarii George Weld şi Evan Hanczor recomandă chiar să fie scufundate în apă de la frigider atunci când se vrea ouă fierte tari. De asemenea, ouăle fierte tari vor trebui lăsate să se răcească în apă rece, pentru că astfel, acestea vor fi ușor curățate.
Sărbătoarea Învierii Domnului este cunoscută sub denumirea de Sfintele Paști. Cuvântul „Paști” este de origine ebraică. La evrei, cuvântul Pascha (pesah) însemnă trecere și era moștenit de aceștia de la egipteni, indicând sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului. Termenul „Paști” este preluat de creștini, dar primește o nouă semnificație: trecerea de la moarte la viață.
Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 a încercat să introducă o uniformizare a datei serbării Paștilor în toată lumea creștină:
Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar Postul Paștelui se încheie în vinerea dinainte de Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Apoi va urma Săptămâna Patimilor.