Home » Life & Style » Cum poți să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. 7 pași esențiali pe care trebuie să-i urmezi

Cum poți să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. 7 pași esențiali pe care trebuie să-i urmezi

Voicu Costin / 13.04.2022, 09:50
Cum poți să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. 7 pași esențiali pe care trebuie să-i urmezi

Ouăle colorate sunt prezente mereu pe mesa de Paște. Se ciocnesc înainte de a se trece la drob sau la friptură de miel, iar fiecare gospodină își dorește întotdeauna ca ouăle să fie cele mai frumoase. Dacă ți se întâmplă mai mereu ca ouăle să se spargă în momentul în care le pui la fiert, trebuie neapărat să iei la cunoștință sfaturile bucătarilor cu experiență. Ce ne sfătuiesc experții în gastronomia culinară?

Sfaturi de ținut minte pentru ouă perfecte

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei

Astfel, ouăle trebuie să fie scoase de la frigider cu două-trei ore înainte de a fi puse la fiert.

Ouăle nu se pun la fiert în apa fierbinte

Mulți dintre noi fac marea greșeala de a pune ouăle în apa deja fierbinte. Asta va duce, cu siguranță, la spargerea lor. Ouăle se așează în oala în care urmează să fie fierte, apoi se acoperă cu apă rece. Abia după ce ouăle au fost acoperite cu apă, se va pune oala pe foc și vor fi lăsate să fiarbă.

Cum să faci ouă moi

Cei care vor ouă tari, trebuie să le fiarbă timp de 10 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Dacă se fierb mai mult de 10 minute, acestea vor începe să se crape. Cei care vor ouă fierte moi, timpul de fierbere este de 3 minute, iar pentru cele fierte mediu, 6 minute de fierbere sunt suficiente.

Ouăle trebuie să fie puse în apă rece

Imediat după ce au fost fierte, ouăle trebuie scoase şi clătite în apă rece. Bucătarii George Weld şi Evan Hanczor recomandă chiar să fie scufundate în apă de la frigider atunci când se vrea ouă fierte tari. De asemenea, ouăle fierte tari vor trebui lăsate să se răcească în apă rece, pentru că astfel, acestea vor fi ușor curățate.

Pașii pentru a fierbe ouăle de Paște

  1. Pune ouăle într-un singur strat în cratiță.
  2. Adaugă apă rece care să le acopere cu 2-3 cm.
  3. Pune cratița pe foc mare și lasă apa să fiarbă. Cum a dat apa în clocot și ouăle încep să fiarbă și să vezi bule în jurul lor, pune un capac și ia cratița de pe foc.
  4. Lasă ouăle să stea în cratița cu apă fiartă pentru 17 minute.
  5. Între timp, pune apă cu gheață într-un bol încăpător.
  6. Când trec cele 17 minute, scurge apa din cratiță și transferă ouăle în apa rece pregătită.
  7. Răcește ouăle complet în apă și apoi pune-le la frigider. Ouăle reci sunt mai ușor de cojit decât cele calde.

Paştele în 2022

Sărbătoarea Învierii Domnului este cunoscută sub denumirea de Sfintele Paști. Cuvântul „Paști” este de origine ebraică. La evrei, cuvântul Pascha (pesah) însemnă trecere și era moștenit de aceștia de la egipteni, indicând sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului. Termenul „Paști” este preluat de creștini, dar primește o nouă semnificație: trecerea de la moarte la viață.

Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 a încercat să introducă o uniformizare a datei serbării Paștilor în toată lumea creștină:

  • Paştele se va serba totdeauna duminică.
  • Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar Postul Paștelui se încheie în vinerea dinainte de Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Apoi va urma Săptămâna Patimilor.