Home » Life & Style » Cum și-a început cariera Dan Petrescu și ce echipe a adunat în palmares până la 53 de ani. Numele complet al antrenorului și poreclele pe care le-a dobândit în fotbal

Cum și-a început cariera Dan Petrescu și ce echipe a adunat în palmares până la 53 de ani. Numele complet al antrenorului și poreclele pe care le-a dobândit în fotbal

Bucur Ioana / 02.11.2020, 13:57

Dan Petrescu, de la primul pas pe terenul de fotbal până la răbufnirea de la CFR Cluj. Detalii puțin cunoscute despre viața și cariera sportivului care a scris istorie și pe teren, dar și de pe banca antrenorului.

Cum și-a început Dan Petrescu cariera. A ratat participarea la Mondialul din 1990

Născut pe 22 decembrie 1967, în București, Dan Vasile Petrescu și-a făcut „botezul” în fotbal la Steaua București. A ajuns la prima echipă la doar o lună după ce Steaua câștigase Cupa Campionilor Europeni. Dan Petrescu s-a despărțit puțin timp de clubul din Ghencea, fiind împrumutat un sezon la FC Olt, în anul 1987. Întoarcerea în București i-a adus participări în semifinalele Cupei Campionilor, în 1988, și în finala competiției, în 1989, pierdută în fața italienilor de la AC Milan. Anul Revoluției a fost și anul în care fotbalistul și-a făcut debutul la naționala României, cu care a ratat participarea la Mondialul din 1990, din cauza unei accidentări.

„E greu de crezut că viața mea putea să fie altfel decât fotbal. Pentru că de mic, de când m-am născut, părinții mei așa mi-au spus: când a trebuit să aleg la botez, atunci când se spune că alegi ce vrei să faci în viață, eu am ales mingea. De atunci s-a știut că ăsta este destinul meu. Nu s-a știut că va fi fotbal, doar că va fi mingea în prim plan. (…) Când eram mic jucam fotbal în casă cu fratele meu. Jucam cu portocale sau cu ce prindeam prin casă, pentru că mingiile erau cam mari pentru apartamentul în care locuiam. Pot spune că fotbalul mi-a adus tot ce am eu în viață”, spunea Dan Petrescu, citat de Digi Sport.

Dan Petrescu a vrut să își încheie cariera de fotbalist în România
Dan Petrescu a vrut să își încheie cariera de fotbalist în România

Un an mai târziu, Dan Petrescu era trimis în Italia, la U.S. Foggia, o echipă abia promovată în Serie A. Evoluția de la Mondialul din 1994 i-a asigurat un loc la Sheffield Wednesday, în Marea Britanie. În 1995, fotbalistul român ajunge la unul dintre cele mai mari cluburi ale lumii, Chelsea Londra, unde are rezultate spectaculoase. Nu durează mult până când Dan Petrescu devine unul dintre stâlpii echipei londoneze, câștigând, cu Chelsea, Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei și Cupa Cupelor. Pleacă, din cauza unor neînțelegeri cu antrenorul Gialuca Vialli. Înainte de a se întoarce în România, Dan Petrescu mai joacă câte un sezon la Bradford City și Southampton.

Din echipamentul de fotbalist, pe banca tehnicianului. Dan Petrescu a scris istorie ca antrenor

Vrând să își încheie cariera de fotbalist în România, Dan Petrescu se întoarce în țară și semnează, pentru un singur sezon, cu FC Național. Ultimul său meci a fost finala Cupei României, în 2003. A urmat începutul unei cariere impresionante ca antrenor. Prima echipă antrenată de Dan Petrescu a fost Sportul Studențesc, pe care a promovat-o în Divizia A. În 2003, cu Giovanni Becali ca președinte al clubului din Giulești, este adus la Rapid. După doar șase meciuri, Dan Petrescu își dă demisia, alegând să se întoarcă la Sportul Studențesc.

După o experință ratată în Polonia, la Wisła Cracovia, Dan Petrescu semnează un contract cu Unirea Urziceni. În 2008, cu Dan Petrescu pe banca antrenorului, ialomițenii ajung să joace finala Cupei României, meci pierdut în fața CFR Cluj. A urmat o participare în Cupa UEFA și clasarea pe a doua poziție, la egalitate cu liderul Dinamo București, în campionatul românesc. În sezonul 2009-2010, Dan Petrescu a condus echipa la o adevărată performanță în Liga Campionilor UEFA. Obținând cu Unirea o victorie șoc cu 4–1 pe Ibrox în fața lui Rangers, apoi a câștigat-o și pe Sevilla acasă cu 1–0. Per total, câștigând opt puncte în cele șase meciuri, și încheind pe locul trei într-o grupă cu FC Sevilla, Glasgow Rangers și VfB Stuttgart, poziție care i-a permis să joace în primăvara europeană (o dublă manșă cu Liverpool FC) în a doua competiție continentală, UEFA Europa League.

Ca antrenor, Dan Petrescu a mai avut contracte cu Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova, Al-Arabi, ASA Târgu Mureș, Jiangsu Sainty, Guizhou Zhicheng și CFR Cluj.

Dan Petrescu a anunțat că nu mai vrea să antreneze CFR Cluj
Dan Petrescu a anunțat că nu mai vrea să antreneze CFR Cluj

Poreclele primite de Dan Petrescu de-a lungul carierei. Pentru români era „Bursucul”, pentru englezi, „Super Dan”

În presa românească, Dan Petrescu a devenit cunoscut și ca „Bursucul”. În perioada în care a jucat pentru Chelsea, suporterii îi spuneau „Super Dan” sau „The Ledge” (n.r. – prescurtare „The Legend”, legenda). Mai este numit și „Garrincha al României”, dar și „Agentul Mulder” sau „Mulder de România”, pentru că, spun unii, ar semăna cu actorul David Duchovny, cel care a jucat rolul agentului special în serialul-fenomen „X Files”.

Dan Petrescu vrea să plece de la CFR Cluj: „Nu mai pot! Nu mai vreau să fac performanță în România!”

După înfrângerea pe teren propriu în fața Gaz Metan, Dan Petrescu a anunțat că nu varea să mai antreneze CFR Cluj și că va pleca de la echipă după meciul cu Roma. Antrenorul a criticat dur arbitrajul din timpul meciului.

„Nu mai vreau să stau la echipă, vreau să plec după meciul cu Roma. Vreau să iau o pauză, că nu mai pot. Nu mai e numai de arbitri. Vreau să vină altcineva, că nu mai pot, să mă odihnesc. Știu sigur că nu avem nicio șansă anul ăsta, eu văd, nu știu. După pauză, să vină alt antrenor, să facă performanță, că eu nu mai vreau să fac performanță în România. Am o clauză și dacă am o clauză și nu mai pot să antrenez, ce să fac?! Dacă campioana României este arbitrată acasă așa, să mă ierte Dumnezeu. Trebuie să vorbească să avem arbitraje corecte. Noi nu am avut arbitraje corecte”, a declarat Dan Petrescu la Digi Sport.

Soția lui Dan Petrescu și-a dezvăluit secretele frumuseții
Soția lui Dan Petrescu și-a dezvăluit secretele frumuseții

Soția lui Dan Petrescu, superbă și la 43 de ani. Care este secretul frumuseții Adrianei Petrescu

După divorțul de prima sa soție, Dan Petrescu și-a regăsit fericirea alături de Adriana, care este considerată una dintre cele mai frumoase soții de sportive din România. Este ușor de înțeles de ce! La cei 43 de ani, Adriana Petrescu arată impecabil. Principiile pe care se ghidează pentru a-și menține frumusețea ar trebui respectate de toate femeile.

„Sportul este esențial în viață mea și încerc să îl practic pe cât des posibil, chiar și atunci când sunt în vacanță, într-un alt oraș sau într-o altă țară. E un stil de viață, o obișnuință și nu mi se pare deloc înțelept să inventezi tot felul de scuze că să nu faci mișcare. Toți suntem obosiți, toți avem zile grele, dar dacă ne dorim cu adevărat găsim timp măcar pentru câteva exerciții, o alergare ușoară sau o serie de abdomene. Sportul nu doar te face să arăți mai bine, dar te face să te simți mai bine.

Pentru mine, frumuseţea înseamnă, înainte de orice altă definiţie, sănătate. Că să funcţioneze corect, fiecare celulă din corp are nevoie de apă. Hidratarea organismului, a pielii, a părului este vitală. Dimineaţa, beau apă cu lămâie, iar apoi, pe tot parcursul zilei consum multă, multă apă. Cremele, serumurile şi măştile hidratante sunt de asemenea nelipsite din beauty kit-ul meu, a declarat soția lui Dan Petrescu, citată de VIVA!