Home » Life & Style » De ce au chinezii ochii mici. 6 lucruri surprinzătoare

De ce au chinezii ochii mici. 6 lucruri surprinzătoare

Bucur Ioana / 20.10.2020, 10:02

V-ați întrebat vreodată de ce au chinezii ochii mici și de ce această formă a ochilor este înâlnită doar pe continentul asiatic? Care au fost factorii ce au dus la formarea „pleoapei mongoloide” și de ce spun unii specialiști că trasătura caracteristică este pe cale de dispariție?

De ce au chinezii ochii mici?

De ce au chinezii ochii mici? Să recunoaștem, când vedem ochi mici acoperiți de acea pleoapă mongoloidă – proeminentă, fără pliu – ne gândim automat la chinezi. Dar câți dintre noi știm de ce au dezvoltat asiaticii această formă a ochilor? Ei bine, specialiștii spun că trăsăturile fiecărei rase umane sunt rezultatul procesului de adaptare la condițiile de mediu. Chinezii, împreună cu japonezii, coreenii, vietnamezii, mongolii, popoarele nordului extrem și chiar și unele popoare ale turcilor aparțin rasei mongoloide. De fapt, există voci care declară că și nativii americani ar aparține acestei rase, tocmai datorită culorii pielii și ochilor mici, îngustați. Conceptul de „rasă mongoloidă” a apărut întâia oară în secolul al XIII-lea, corespunzând formării Imperiului Mongol ce a unit majoritatea popoarelor amintite mai sus.

De ce au chinezii ochii mici. 6 lucruri surprinzătoare
De ce au chinezii ochii mici. 6 lucruri surprinzătoare

De ce au chinezii ochii mici? Specialiștii care studiază evoluția trăsăturilor specifice fiecărei rase umane susțin că motivul pentru care chinezii a ochii micii, îngustatți, are legătură cu climatul de stepă aspră, dominat de vânturi puternice și oerni grele în care s-au dezvoltat. Pleoapa lor, surtă, închide canalul lacrimal și protejează, astfel, ochiul de efectele nocive ale prafului și radiațiilor solare ce se reflectă de pe stepa acoperită de zăpadă. Potrivit datelor istorice și dovezilor arheologice, strămoșii chinezilor au trăit, înainte de a migra spre zona continentului în care sunt astăzi, în Siberia și Asia Centrală.

Unii europeni au ochii mici, la fel ca ai chinezilor. Trăsătura caracteristică asiaticilor ar putea să dispară în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat

În mod surprinzător, ochii mici, specifici chinezilor, mai apar și în rândul europenilor, în primii ani de copilărie. Odată cu înaintarea procesului de creștere, dispar complet. Acest detaliu ar putea fi o dovadă în plus a rolului de protecție pe care pleoapa mongoloidă îl îndeplinește.

Cum ar arăta chinezii fără ochi mici? Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, odată cu dezvoltarea tehnologiei și îmbunătățirea condițiilor de viață, „pleoapa mongoloidă” nu mai are rol de protecție și ar putea să dispară complet. Câteva generații mai târziu, diferențele dintre asiatici și europeni ar putea fi inexistente!

De ce au chinezii ochii mici. 6 lucruri surprinzătoare
De ce au chinezii ochii mici. 6 lucruri surprinzătoare

Care sunt principalele diferențe dintre chinezi, japonezi și coreeni? 6 lucruri surprinzătoare despre trei dintre popoarele asiatice

Dacă ne uităm la structura osoasă a feței chinezilor, vom observa că au forma feței mai rotundă. Ochii lor sunt ceva mai mari, mai deschiși în comparație cu cei ai coreenilor sau japonezilor. În plus, chinezii sunt și ceva mai înalți decât japonezii.

Coreenii au mandibula destul de pătrățoasă și lată, însă fruntea lor este rotundă. Pleoapa fără pliu caracteristică rasei mongoloide este cel mai clar dezvoltată la coreeni. Astăzi, înă, mulți dintre ei apelează la operații estetice complicate pentru a-și modifica aceste trăsături.

În comparație cu chinezii și coreenii, japonezii pot fi considerați foarte „osoși”. Ei au oasele feței – fruntea și pomeții – destul de proemintente. Au sprâncenele drepte și subțiri. Nu poți au pleoapa mongoloidă fără pliu. Dintre asiatici, sunt cei mai mici de înălțime și cei mai firavi.