Home » Life & Style » Județul din România cu cei mai mulți vârstnici vs. cei mai mulți tineri. Statistica îngrijorătoare

Județul din România cu cei mai mulți vârstnici vs. cei mai mulți tineri. Statistica îngrijorătoare

Voicu Costin / 18.01.2022, 19:56
Județul din România cu cei mai mulți vârstnici vs. cei mai mulți tineri. Statistica îngrijorătoare

Știm că tinerii au plecat de mult timp din țară din cauza condițiilor grele de trai. Acest lucru a dus la o îmbătrânire accelerată a satelor, dar și a orașelor. Mulți dintre ei au reușit să își găsească în străinătate un loc de muncă bine plătit și au găsit condiții mai bune, iar acest lucru a dus la decizia de a rămâne în țările occidentale. Care sunt județele cele bătrâne și cele mai tinere din România?

Cel mai bătrân și cel mai tânăr oraș din România

Condițiile de trai și dorința acută a tinerilor români de a fi plătiți mai bine decât în România a dus la o migrație negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții). Nivelul de trai din țară, comparativ cu țările europene dezvoltate sau cu alte țări de peste oceane, este unul precar, de aceea mulți tineri nu s-au mai întors în Romania de ani buni și nici nu intenționează să o facă.

Acest lucru a dus la o îmbătrânire accelerată a mediului rural în principal, care a devenit pustiu, dar și a mediului urban. Datele Institutului Național de Statistică arată că cel mai „tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai „bătrân” este Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 47 de ani.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Și nu suntem deloc departe de Japonia care are vârsta medie de 45,4 ani și pe care o considerăm una din cele mai îmbătrânite țări de pe glob. Avem chiar două județe în care vârsta medie depășește media japonezilor de vârstă: Teleorman și Vâlcea.

În ultimii 18 ani, situația s-a schimbat destul de mult. Doar două județe au sub 40 de ani (Iași și Ilfov), mai arată datele statisticii.

Cele mai „bătrâne” județe:

  • Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani)
  • Vâlcea (46,1 ani)
  • Brăila (45 ani)
  • Olt (44,7 ani)
  • Hunedoara (44,5 ani)
  • Mehedinți (44,5 ani)
  • Buzău (44,5 ani)
  • Caraș-Severin (44 ani)

Cele mai tinere județe:

  • Iași
  • Ilfov
  • Suceava
  • Bistrița Năsăud

Peste jumătate din județe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe țară, iar centre universitare cum e Clujul suferă de „îmbătrânire”, vârsta medie urcând de la 35 de ani.

Orașele dezvoltate au atras și forță de muncă datorită fabricilor și altor companii străine care și-au dorit să aibă un sediu și în România. Tinerii din mediul rural, mai ales din zonele mai sărace au emigrat spre orașele dezvoltate. Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe.

Posibile efecte ale îmbătrânirii populației

O populație care îmbătrânește înseamnă și un număr mai mic al populației active, iar posibilitatea de recrutare a forței de muncă tânăra devine mai mică. Astfel, se va pune presiune pe salarii sau va determina firmele să ofere practici flexibile de lucru.

Românii care vor fi în câmpul muncii ar putea fi taxați mai mult pentru ca statul să poată susține numărul de pensionari în creștere. Partea proastă este că un nivel mai ridicat de taxare are și un efect nedorit în economie. Tinerii și oamenii trecuți de vârsta de 40 de ani nu vor vrea să mai muncească dacă știu că pot ieși anticipat la pensie.

Creșterea cheltuielilor pentru asistență medicală și pensii. Fiecare persoană care se pensionează creează un loc liber la bugetul statului prin faptul că taxele pe care le plătea pe venit sunt mai mici (de regulă pensia e mai mică decât salariul, prin urmare, statul va încasa bani mai puțini).

Se preconizează că, în 2030, mai mult de un miliard de oameni de pe planetă vor fi la vârsta de peste 65 de ani, conform unui studiu realizat de Național Institutes of Health. Aceste lucru se va datora creșterii duratei de viață și îmbunătățirii condițiilor de trai în toată lumea.