Home » Life & Style » Obiective turistice în Caraș Severin – 5 locuri superbe, cu Dunărea și munții în prim plan

Obiective turistice în Caraș Severin – 5 locuri superbe, cu Dunărea și munții în prim plan

Bucur Ioana / 23.11.2020, 16:57
Obiective turistice în Caraș Severin – 5 locuri superbe, cu Dunărea și munții în prim plan

Caraș-Severin este unul dintre cele mai frumoase județe din țară. Mărginit Dunăre, brăzdat de munți, ascunde lacuri și peșteri spectaculoase. Cascada Bigăr, peștera Lacul Dracului sau parcul cu mori de apă sunt doar câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice în Caraș Severin.

Obiective turistice în Caraș Severin, județul ce ascunde comori nebănuite ale României

Georgrafic, județul Caraș Severin se află în vestul țării, învecinându-se cu județele Timiș, Hunedoara, Gorj și Mehedinți. În sudul județului, Dunărea separă România de Serbia. Ca suprafață, este al treilea cel mai mare județ din țară, și poate ocupa un loc fruntaș și într-un top al celor mai frumoase destinații de vacanță. Iată cinci obiective turistice în Caraș Severin.

Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului

Obiective turistice în Caraș Severin – Lacul Ochiul Beiului

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice în Caraș Severin este Lacul Ochiul Beiului. Situat în Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița, este renumit pentru albastrul cristalin al apelor sale. Potrivit legendei, acolo domnea un pașă necruțător, dar care avea un fiu cu ochii de un albastru nemaivăzut. Tânărul ieșea des la vânătoare, în zona în care se găsește acum lacul. Într-o zi, a zărit o fată de care s-a îndrăgostit. Era fiica unui valah, ieșită cu oile la păscut. Când a aflat, pașa a ordonat ca tânără să fie omorâtă. Când i-a văzut trupul fără suflare, durerea tănărului a fost de neconsolat. N-a suportat să trăiască fără cea pe care o iubea, așă că s-ar fi sinucis. În acel loc, spune legenda, s-a format lacul cu ape albastre. Științific vorbind însă, lacul este de natură carstică și este sub formă de cuvă. Datorită izvorului submers care îl alimentează, acest lac nu îngheață iarna. Are o adâncime maximă de aproximativ 3.6 metri și se întinde pe o suprafață de 284 metri pătrați. De acest lac este legată și legenda ielelor, care se adună aici de Sânzâiene, dansează și se scaldă în acea noapte.

Peștera Lacul Dracului
Peștera Lacul Dracului

Obiective turistice în Caraș Severin – Peștera Lacul Dracului

La fel de spectaculos, tot în Cheile Nerei, pe lista obiectivelor turistice în Caraș Severin se găsește și Peștera Lacul Dracului, un lac cu ape albastre, calcaros, ce a stat acoperit de tavanul unei peșteri, până în momentul în care acesta s-a prăbușit. Lacul Dracului are o adâncime de 12 metri și se întinde pe o suprafață de 700 metri pătrați, fiind cel mai întins lac carstic din România. Culoarea i se schimbă în funcție de culoarea cerului atunci când este reflectat în luciul apei. Peștera este și ea una destul de impresionantă, având o lungime de aproximativ 70 metri. Aceasta însă are o intrare destul de abruptă, iar în timpul ploilor puternice este inundată.

Parcul cu mori de apă
Parcul cu mori de apă

Obiective turistice în Caraș Severin – Parcul cu mori de apă

La poalele munților Almăjanului se găsește următoarea recomandare din lista celor mai fumoase obictive turistice în Caraș Severin. Valea Rudăriei adăpostește cel mai mare complex mulinologic (n.r. – complex de mori cu apă) din sud-estul Europei. Zona a intrat în patrimoniul UNESCO datorită morilor din lemn, construite la începutul secolului al XX-lea. Din cele 51 construite la acel moment, doar 22 de mori cu apă au rămas în picioare, fiind amplasate de-o parte și de alta a râului Rudăria. Fiecare moară are numele ei, după familia care a construit-o sau după vreo legendă a locului. Morile sunt încă folosite de localnici pentru a măcina grăunțe și tot aceștia au obligația de a le întreține și repara în caz de defecțiuni.

Peștera cu oase
Peștera cu oase

Obiective turistice în Caraș Severin – Peștera cu oase

Unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Caraș Severin este „Peștera cu oase”, din apropierea localității Anina. Este locul în care au fost descoperite cele mai vechi oase de Homo Sapiens din Europa. Arheologii au dezgropat oseminte ce proveneau de la trei oameni care au trăit cu mai bine de 34.000-36.000 de ani în urmă. Oasele au fost numite Oase 1, Oase 2 și Oase 3 însă cea mai importantă fosilă este Oase 1 care este denumit și Ion din Anina, cel mai vechi om din Europa. Mai mult, ADN-ul analizat din mandibula Oase 1 a demonstrat că omul modern (Homo Sapiens) și strămoșul său (Homo Neandertalis) nu doar că au fost contemporani, ci s-au și încrucișat la un moment dat.

Cascada Bigăr
Cascada Bigăr

Obiective turistice în Caraș Severin – Cascada Bigar

Nu putem încheia lista fără să vorbim despre Cascada Bigăr, ce este printre cele mai cunoscute obictive turistice din Caraș Severin. Plapuma de mușchi ce o învelește o face unică în lume. În 2013, The World Geography a pus-o pe primul loc al celor mai frumoase cascade din lume. S-a format din apele izbucului Bigăr, unul dintre afluenții răului Miniș. Cascada Bigăr se află în Parcul Național Cheile Nerei  Beușnița, la aproximativ 452 de kilometri de București. Cascada Bigăr are o înălțime de aproape opt metri. Stratul de mușchi ce  acoperă și faptul că nu este deloc zgomotoasă, apele ei prelingându-se peste  vârful stâncilor rotunjite, printre mușchi și licheni, o fac unică în lume.