Home » Life & Style » Operația de micșorare a stomacului – 4 lucruri de știut înainte de a lua decizia finală

Operația de micșorare a stomacului – 4 lucruri de știut înainte de a lua decizia finală

Redactia Știri / 15.10.2020, 16:57
Operația de micșorare a stomacului – 4 lucruri de știut înainte de a lua decizia finală

Operația de micșorare a stomacului(gastric sleeve) a devenit o intervenție extrem de solicitată în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Înainte de a recurge însă la chirurgia bariatrică, este important de știut faptul că anumite lucruri se vor schimba total și va trebui să depuneți un efort mare pentru a dobândi un alt stil de viață. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că trebuie urmat cu strictețe un plan de dietă după această operație și există riscul ca pierderea în greutate să nu fie atât de mare în ciuda intervenției chirurgicale. Totul ține la urma urmei de felul în care reacționează fiecare organism.

Operația de micșorare a stomacului. Ce presupune de fapt

Gastrectomia longitudinala ( gastric sleeve, operația de micșorare a stomacului) este o procedură chirurgicală la care apelează persoanele cu probleme de obezitate. Această intervenție presupune, de fapt, eliminarea unei părți destul de mare a stomacului. Dar înainte să vă lăsați pe mâna medicului specialist pentru o astfel de intervenție, este esențial să cunoașteți anumite lucruri care vor cântări foarte mult în decizia dumneavoastră.

Ce e mai important de reținut este faptul că va trebui să vă revizuiți complet stilul de viață, iar lupta pentru pierderea în greutate a kilogramelor nu va înceta după această intervenție. În cazul în care vă doriți rezultate mult mai bune, va fi necesar ca această luptă să continue sub forma unui regim alimentar bine pus la punct de către un specialist în nutriție.

Însă, să o luăm cu începutul. Este bine să știți că trebuie să vă încadrați într-un anumit interval de referință pentru a vă putea face această operație. Greutatea corporală și gradul de sănătate sunt într-o strânsă interdependență.

În ce condiții se poate face această intervenție

„În vederea încadrării fiecărui pacient în zona de risc crescut sau scăzut, folosim întotdeauna IMC-ul (indicele de masă corporală). Acesta este un indice recunoscut ştiinţific la nivel mondial, care arată relaţia dintre greutate şi înălţime, dar şi starea de sănătate“, menționează medicul George Sirețeanu, conform unui material publicat de Adevărul.

Sunt șase intervale de referință:

  • Primul interval, al persoanelor cu IMC de până la 18,49 kilograme/ metru pătrat, se referă la subponderabilitate.
  • Al doilea interval are în vedere greutatea normală și care presupune indice de masă corporală cuprins între 18,50 şi 24,99 kilograme/ metru pătrat
  • Al treilea interval este cel al persoanelor supraponderale care se încadrează în intervalul de IMC între 25,00 şi 29,99 kilograme/ metru pătrat
  • Al patrulea interval: obezitate de gradul I (IMC cuprins între 30,00 şi 34.99 kilograme/ metru pătrat).
  • Al cincilea interval – obezitate de gradul II (IMC cuprins între 35,00 şi 39,99 kilograme/ metru pătrat).
  • Al șaselea interval – obezitate morbidă (IMC peste 40,00 kilograme/ metru pătrat).

O persoană este obeză dacă înregistrează un indice de masă corporală de peste 30,00. Pe măsură ce acest indice crește, crește și riscul dobândirii bolilor asociate obezităţii.

Astfel, pentru a apela la chirurgia bariatrică trebuie să vă regăsiți într-unul dintre criteriile Indicelui de Masă Corporală. IMC 40 sau mai mare; IMC 35-40 asociat cu comorbiditaţi importante sau să aveți un istoric îndelungat de obezitate sau să fi întâmpinat eşec în folosirea tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate. Bineînțeles, un consult la medicul specialist, care va evolua și fișa dumneavoastră medicală, va fi elementar în decizia finală privind operația de micșorare a stomacului.

Operația de micșorare a stomacului. Ce se schimbă după această intervenție

În general, oamenii care apelează la chirurgia bastrică se confruntă și cu alte probleme majore de sănătate ca urmare a obezității. Insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, afecţiunile articulaţiilor, diabetul de tip II, unele tipuri de cancer – cancerul esofagian, colorectal, pancreatic, al vezicii biliare, renal, mamar şi de col uterin, afecţiuni respiratorii, depresie etc.

Acestea sunt câteva dintre afecțiunile care ajung să se resimtă asupra unui organism ce se confruntă cu obezitatea. „Prin ansamblul de modificări anatomice la nivelul tractului gastrointestinal, procedurile bariatrice nu determină doar scăderea ponderală, ci reuşesc să reducă sau chiar să facă să dispară efectele bolilor asociate obezităţii – boli cardiovasculare, apnee în somn, artroză, diabet, hipertensiune arterială“, susține dr. George Sirețeanu, medic specialist chirurgie generală, specializat în chirurgia obezităţii, potrivit materialul de pe adevărul.ro.

Operația de mișcorare a stomacului favorizează pierderea în greutate
Operația de mișcorare a stomacului favorizează pierderea în greutate

Operația de micșorare a stomacului favorizează pierderea în greutate prin trei mecanisme. „Primul, limitează cantitatea de alimente ingerate, graţie volumului redus al stomacului, ale cărui dimensiuni mici nu permit consumul unei cantităţi mari de mâncare. Al doilea, diminuează, uneori până la dispariţie, senzaţia de foame, prin scăderea secreţiei grelinei – hormonul foamei. Al treilea mecanism este acela că modifică flora bacteriană din stomac, ceea ce duce la modificarea percepţiei gustului şi apetenţei pentru anumite alimente.

Ce este şi mai important este că, spre deosebire de by-pass, care este o metodă malabsorbtivă, sleeve-ul gastric nu modifică circuitul şi procesele de digestie normală a alimentelor. Această intervenţie necesită, totuşi, o supraveghere medicală şi nutriţională timp îndelungat, pentru a profita la maxim de beneficiile pe care le oferă.“, mai spune specialistul.

4 lucruri de știut înainte de a-ți face operația de micșorare a stomacului

Înainte de a lua decizia finală, este important să ai în vedere unele aspecte privind operația de micșorare a stomacului. Această intervenție chirurgicală te va ajuta să slăbești considerabil, însă nu îți va rezolva definitiv problemele cu greutatea. În plus, procesul de pierdere în greutate după această operație este unul lent, fiind preconizat un interval cuprins între 8 luni și 1 ani și jumătate până ce vei ajunge la greutatea normală

Pe de altă parte, stilul tău alimentar va fi supus anumitor restricții după această intervenție. Un rol important îl va juca regimul alimentar bine stabilit de către specialist, deci va fi cazul să urmezi o dietă specială.

Există riscul apariției unor simptome de reflux gastro-esofagian si inflamatie a esofagului.

De altfel, după intervenția de chirurgie bariatrică poate să apară surplusul de piele, motiv pentru care va trebui să aveți în vedere o intervenție de remodelare corporală.