Home » Life & Style » Povestea sticlei de vin care are 1650 de ani. Este cea mai veche din lume

Povestea sticlei de vin care are 1650 de ani. Este cea mai veche din lume

Ileana Mladinoiu / 28.02.2021, 15:19
Povestea sticlei de vin care are 1650 de ani. Este cea mai veche  din lume

Majoritatea vinurilor de astăzi trebuie consumate la scurt timp după achiziționare. Per ansamblu, fiecare vin are un timp optim de îmbătrânire, dincolo de care gustul, tăria lui vor scădea iremediabil.

Se spune că vinul capătă valoare în timp. Imaginați-vă atunci că cea mai veche sticlă de vin din lume are 1650 de ani. Se numește Spire sau Speyer (cu referire la orașul Speyer) sau Römerwein și este expusă la Muzeul istoric din Renania – Palatinat din Germania.

Sticla, care arată ca o vază, are mânere în formă de delfini și este sigilată cu ceară. Conținutul sticlei este format dintr-o treime ulei de măsline, conservantul folosit la acea vreme pentru a preveni oxidarea vinului.

Sticla a fost găsită în mormântul unui nobil roman în 1867 în Germania, în regiunea Renania-Palatinat. A însemnat un obiect de fascinație pentru istoricii și arheologii vremii. Se crede că îmbutelierea vinului a avut loc între 325- 359 d.Hr.

Dopul sticlei este făcut din ceară și ulei de măsline. Este greu de știut ce gust are acest vin vechi, dar alcoolul pe care îl conținea, probabil, s-a evaporat.

Descoperită, așa cum s-a precizat, în 1867, în interiorul mormântului, sticla ar fi fost mutată doar de două ori de atunci. Proprietarii par într-adevăr foarte prudenți cu privire la această comoară prețioasă și s-ar teme de cea mai mică stângăcie care ar putea dăuna atât recipientului, cât și conținutului.

Pentru cercetători, însă, acest vin unic merită analizat. Ce arome ar putea da acest vin?. Sigur că ar dori să încerce să-i estimeze vârsta, să-i determine originea și să observe efectele obținute atunci când aerul întâlnește acest vin extrem de vechi.

Cea mai veche sticla de vin are 1650 de ani
Cea mai veche sticla de vin are 1650 de ani

Povestea celei mai vechi sticle de vin din lume

Se spune că proprietarul bogat, considerat un soldat al unei legiuni romane de rang înalt, a fost îngropat cu tot cu sticla de vin, un obicei străvechi care își are rădăcinile în credințele romanilor despre viața de apoi.

Trimiterea obiectelor de o anumită valoare cu trupul decedatului, astfel încât să le poată folosi în viața de apoi, făcea parte, într-adevăr, din tradițiile romane. În perioada de glorie a Romei antice, cultele din jurul vinului erau respectate cu strictețe. În mormântul de lângă orașul Speyer se aflau și sarcofagele celor două soții ale proprietarului bogat.

Primele analize ale sticlei vechi de Speyer au fost făcute în timpul Primului Război Mondial de către un chimist, care s-a abținut formal să nu o deschidă. A fost donată Muzeului Istoric din Speyer. Oamenii de știință trăiesc cu speranța că într-o zi vor putea obține permisiunea de a examina cu atenție conținutul sticlei, deși este greu de presupus că vor avea acceptul.

Opinii diferite dacă sticla trebuie deschisă sau nu

Unii oameni de știință și microbiologi sunt de părere că sticla nu trebuie deschisă. Potrivit acestora, este posibil ca vinul să nu reziste șocului din aer. De aceea, ei sugerează să se efectueze din nou o analiză științifică asupra acestui rar artefact din lumea antică.

Se mai presupune că vinul Speyer ar fi de băut, deci sticla să fie deschisă, pentru că nu ar putea fi contaminat microbiologic. Probabil, ceea ce-i împiedică pe alții să o facă ar fi gustul neplăcut al vinului.