Home » Life & Style » Povestea tripleților separați la naștere. Ce s-a întâmplat după 20 de ani, când s-au întâlnit. Experimentul dramatic

Povestea tripleților separați la naștere. Ce s-a întâmplat după 20 de ani, când s-au întâlnit. Experimentul dramatic

Bucur Ioana / 10.11.2020, 15:36
Povestea tripleților separați la naștere. Ce s-a întâmplat după 20 de ani, când s-au întâlnit. Experimentul dramatic

Experimentul dramatic ce a distrus trei vieți. Povestea tripleților separați la naștere este una dintre cele mai mari nedreptăți făcute „în numele științei”. Despărțiți când aveau doar șase luni, adoptați de familii din colțuri diferite ale țării, au crescut fără să aibă habar că au venit pe lume în formulă de trei. Un șir ciudat de întâmplări i-a adus împreună pe cei „Trei străini identici”.

Tripleții separați la naștere. De ce au fost despărțiti și ținuți departe unul de celălalt zeci de ani

O numim „Povestea tripleților separați la naștere”, dar nu este o poveste, ci o realitate cruntă, aproape imposibil de acceptat. S-au regăsit, din întâmplare. Distruși psihic, bolnavi, au încercat din răsputeri să înțeleagă de ce au fost solosiți „ca niște animale de laborator”. Din păcate, pentru unul dintre ei, destinul i-a adus un deznodământ tragic.

Primul capitol al poveștii tripleților separați la naștere începe în 1961. Trei familii de evrei din New York au adoptat trei băieți. Fiecare bebeluș avea șase luni. Fără să aibă vreo bănuială, cei trei copii au fost intens monitorizați. În următorii 20 de ani, fiecare mișcare a lor, fiecare alegere, a fost analizată de un grup de cercetători. Erau, fără voia lor, subiecții unuia dintre cele mai lungi și complexe experimente psihologice din istorie.

Bobby, Eddy și David, bebeluși, când au fost dați spre adopție
Bobby, Eddy și David, bebeluși, când au fost dați spre adopție

Tripleții nu știau nimic despre mama lor biologică, cu atât mai puțin că mai aveau, undeva în lume, doi frați identici. Dar destinul avea să îi aducă împreună printr-o coincidență bizară. După absolvirea liceului, a venit momentul înscrierii la facultate. Ajuns în campus, unul dintre tripleții separați la naștere nu înțelegea de ce aproape toți cei cu care interacționa erau convinși că îl cunoșteau deja. Avea o sosie! După ce s-au cunoscut, și-a dat seama că asemănarea era perfectă. „Gemenii de la facultate” au ajuns pe paginile ziarelor din New York. Fotografiile au ajuns și la un alt tânăr, tot de vârsta lor, tot adoptat de o familie din oraș. A înghețat cand i-a văzut. În scurt timp, Bobby, Eddy și David au devenit vedete în Statele Unite, fiind invitați la emisiuni și ținând publicul cu sufletul la gură cu povestea lor incredibilă.

Trei străini identici. Nu se cunoșteau, dar vorbeau la fel și aveau aceleași gesturi

Povestea celor trei străini identici a impresionat-o și pe Madonna, care le-a oferit un rol în filmul ei, „Desperately Seeking Susan”. De când au cunoscut celebritatea, viața celor trei tripleți separați la naștere a devenit un șir continuu de petreceri. Familiile adoptive au fost revoltate. De ce nu li se spusese că bebelușul adoptat mai avea alți doi frați? În cele din urmă, adevărul cumplit a ieșit la lumină. Tripleții făceau parte dintr-un experiment psihologic menit să testeze diferențele dintre natură și educație. Cercetătorul voia observe ce diferențe ar fi apărut între trei indivizi cu ADN identic, dare care au fost crescuți în medii total diferite. Tocmai de aceea, au fost dați spre adopție în familii diferite din punct de vedere social și economic.

Bobby, Eddy și David, după ce s-au regăsit
Bobby, Eddy și David, după ce s-au regăsit

Cine este medicul care s-a jucat cu destinul tripleților lucrase și cu Anna, fiica celebrului Sigmund Freud

Cel care a decis ca tripleții să fie separați a fost medicul Peter Neubauer. Ca să își pună experimentul în aplicare, a apelat la serviciile agenției de adopții „Louise Wise Services”. Când au fost adoptați, cele trei familii au fost informate că bebelușii fac parte dintr-un studiu de rutină, iar acceptul lor le-ar crește semnificat șansele de a-i putea adopta. În primii zece ani din viață, băieții au fost vizitați des de Neubauer.

Medicul austriac care fugise de naziști în Statele Unite și care a pus bazele acestui experiment odios a murit. Dar asistenta lui trăiește. Natasha Josefowitz are 92 și trăiește o viață frumoasă în Florida. Când vorbește despre „colosalul experiment ce nu va putea fi niciodată egalat”, i se poate citi mândria în ochi.

„Am fost întrebată dacă mă simt vinovată. Interesantă abordare…În retrospectivă, îmi dau seama că ce am făcut noi a fost greșit, din punct de vedere etic.”

Medicul Peter Neubauer, cel care a pus bazele experimentului odios
Medicul Peter Neubauer, cel care a pus bazele experimentului odios

Ce s-a întâmplat după 20 de ani, când tripleții s-au întâlnit, în sfârșit 

Din nefericire, inevitabilul s-a produs. Experimentul odios a avut efecte grave asupra celor trei băieți. Bobby, Eddy și David au avut probleme psihice încă din adolescență. În 1995, Eddy și-a luat viața. Nici astăzi nu se știe dacă boala psihică a fost transmisă ereditar sau a fost o consecință a traumei separării.

„Am fost un experiment. Oamenii ăștia ne-au separat și ne-au studiat ca pe niște animale de laborator. Cât de diabolic să fie cineva să poată face una ca asta?”, a spus Bobby Shafran, unul dintre tripleți.

Amploarea experimentului rămâne un mister. Câți gemeni sau tripleți au avut soarta băieților din New York?

Singurii care știu exact câți copii au avut soarta tripleților sunt cei care au orchestrat experimentul. Ar putea rămâne un mister. Neubauer nu și-a publicat niciodată studiul, iar în 2008, când a murit, toate arhivele lui au fost predate Universității Yale și secretizate până în 2065.