Home » Life & Style » Rețetă de compot de prune. Mod de preparare și ingrediente

Rețetă de compot de prune. Mod de preparare și ingrediente

Ileana Mladinoiu / 12.04.2021, 14:48
Rețetă de compot de prune. Mod de preparare și ingrediente

Înainte de a da detalii despre rețeta de compot de prune, specificăm că toate compoturile se fac din fructe spălate și curățate de coajă sau codițe, crude sau fierte, după consistența fructelor respective. Compoturile se pun în borcane sau sticle cu gât larg și acoperite cu un sirop de zahăr. Fructele trebuie să umple borcanele depășind cu puțin jumătatea lor. Nu se pun îndesându-le.

Rețetă de compot de prune. De ce ai nevoie

Siropul pentru circa 4 borcane de 1 l de compot se pregătește, de obicei, din 1 kg zahăr și 1 litru și jumătate apă (excepție făcând fructele foarte dulci sau foarte acre).

În borcan, siropul trebuie să acopere fructele de două degete, dar de la gura lui să mai rămână un spațiu de 3 cm, care să permită conținutului borcanului să se umple în timpul fierberii fără să atingă celofanul cu care este legat borcanul.

Dacă se folosește un dop, distanța de 3 cm se socotește de la nivelul la care va ajunge acesta. După ce s-a turnat siropul peste fructe, se înmoaie o bucată de vată în alcool alb și se șterg bine marginea borcanului care a rămas deasupra siropului și baza borcanului. Apoi, se închid ermetic borcanele cu celofan sau cu mațe uscate de vită și se pun la conservat.

Compot de prune
Compot de prune

Compot de prune. Ingrediente

Ingrediente pentru consumul imediat al compotului de prune:

-500 g prune

– 4 pahare de apă și zahăr (150 g sau după gust) sau zaharină

– zeamă de lămâie (opțional)

– 1-2 cuișoare și un praf de scorțișoară pentru o aromă deosebită

Mod de preparare. Se pun la fiert apa cu zahărul. În acest timp, se curăță fiecare prună de codițe. Apoi, le puteți pune la fiert întregi sau tăiate pe jumătate (fără sâmburi). Cand zahărul s-a topit și apa a început să fiarbă se adaugă prunele, cuișoarele, zeama de lămâie. Se mai fierbe câteva minute și se ia spuma. Înainte să opriți focul, adăugati scorțișoara, amestecați ușor și lăsați compotul la răcit.

Ingrediente pentru perioada toamnă-iarnă:

-4 kg prune

-800 g de zahăr,

-cca 3 l de apă

-3 cuișoare, jumătate de linguriță de scorțișoară

Puteti opta pentru adăugare de conservant, dacă locul de depozitare este mai călduț.

Rețeta compot de prune, explicată pas cu pas

Zahărul, apa, mirodeniile se pun la fiert într-o oală mai mare. Când siropul începe să fiarbă, se adaugă o parte din prunele spălate și curățate de codițe, se lasă focul mic, iar prunele se lasă 1 minut, amestecându-le cu o lingură. Apoi, fără să clocotească siropul, se scot cu o strecurătoare și se lasă la răcit.

Când siropul începe să fiarbă din nou, se pun alte prune la opărit și se procedează la fel, până se termină toată cantitatea de prune. Astfel pregătite, prunele se așează în borcane.

Siropul se lasă să se răcorească puțin, apoi se toarnă în borcane peste prunele opărite. Borcanele se capsează foarte bine și se sterilizează cca 25-30 de minute din momentul când a început să fiarbă apa.

Borcanele se învelesc în hârtii. Dacă depozitarea nu se face în condiții optime, puteti adăuga câte o aspirină la 1 kg de prune.