Home » Life & Style » Știri mondene » Viața și cariera lui Eddie Van Halen. Legenda muzicii rock s-a stins din viață la 65 de ani

Viața și cariera lui Eddie Van Halen. Legenda muzicii rock s-a stins din viață la 65 de ani

Bucur Ioana / 07.10.2020, 11:21

S-a mai dus un uriaș. Eddie Van Halen a rescris regulile rock-ului, fără să știe vreodată să „citească muzică”. A trăit liber, nonconformist și…a cântat! A iubit nebunește, dar total atipic. Acum, se odihnește, după o luptă lungă cu o boală nenorocită ce nu alege când trebuie să înhațe o nouă victimă.

Viața și cariera lui Eddie Van Halen: „Am ajuns în țara asta săraci lipiți. Ai mei aveau 50 de dolari în buzunar și un pian”

Eddie Van Halen s-a născut Edward Lodewijk van Halen, în Amsterdam, Olanda. Tată lui, Jan, era unul muzician apreciat în țară, maestru al saxofonului pianului. Când puștiul abia împlinise șapte ani, întreaga familie se mută în Statele Unite ale Americii, în Pasadena, Cafornia. Eddie și fratele lui mai mare, Alex, își împărțeau timpul între școală și lecțiile de pian. Cu toate astea, băiatul nu a reușit niciodată să „citească muzica”, așa cum a mărturisit chiar el, într-un interviu. A învățat să imite ce făceau alții și ascultând cu atenție. Când avea vreun recital din Bach sau Mozart, mereu imporviza. Patru ani la rând, a câștigat locul întâi la concursul organizat de Long Beach City College. După fiecare interpretare, juriul îl felicita pentru „abordarea curajoasă a operelor clasice”. „Poftim?! Eu credeam că le cântam corect!”, a povestit artistul.

Însă pianul nu l-a pasionat niciodată pe Eddie Van Halen. Totul s-a schimbat în momentul în care Alex și-a cumpărat prima chitară. N-a pierdut timpul și și-a cumpărat un set de tobe. Când și-a auzit fratele bătând pentru prima oară în tobe, și-au dat seama că trebuie să facă schimb de instrumente. Eddie trăia cu chiatara electrică în brațe. Repeta ore în șir, zi de zi. Era evel în clasa a patra când el și Alex și-au format prima trupă. Aveau „concert” în fiecare zi, în sala de mese. Atunci și-a dat seama că își dorește să facă asta toată viața.

Viața și cariera lui Eddie Van Halen. Legenda muzicii rock s-a stins din viață la 65 de ani
Viața și cariera lui Eddie Van Halen. Legenda muzicii rock s-a stins din viață la 65 de ani

În 2015, invitat să țină un discurs la Smithsonian National Museum of American History, Eddie Van Halen și-a descris viața ca fiind un exemplu clar al „visului american”:

„Am ajuns în țara asta săraci lipiți. Ai mei aveau 50 de dolari în buzunar și un pian. Niciunul dintre noi nu vorbea engleza. Uitați-vă unde am ajuns astăzi. Dacă nici ăsta nu e visul american, atunci habar n-am care ar putea fi…”

Eddie Van Halen, un star rock cu o viață amoroasă atipică

În 1980, la șapte ani după ce frații Van Halen au înființat trupa, Eddie a cunoscut-o pe actrița Valerie Bertinelli, după un concert, în Louisiana. Un an mai târziu, erau deja căsătoriți. Nu, nu s-au despărțit după câteva luni, așa cum s-a mai tot întâmplat în cazul artiștilor. Eddie Van Halen și Valerie au fost căsătoriți timp de 25 de ani și au avut împreună un fiu, Wolfgang. În 2005, actrița a înaintat actele de divorț. Erau deja separați de aproape patru ani. Întregul proces a fost finalizat în 2007.

Un an mai târziu, Eddie Van Halen a cerut-o de soție pe Janie Liszewski, actriță și cascador, care lucra pentru el la acea vreme. La nunta lor, în 2009, printre invitați s-au numărat Wolfgang, fiul artistului, dar și fosta lui soție, Valerie Bertinelli.

Viața și cariera lui Eddie Van Halen. Legenda muzicii rock s-a stins din viață la 65 de ani
Viața și cariera lui Eddie Van Halen. Legenda muzicii rock s-a stins din viață la 65 de ani

O viață plină de vicii. De ce boală suferea Eddie Van Halen

Eddie Van Halen a fost un muzician incredibil, dar și un om cu multe vicii. Avea doar 12 ani când a început să fumeze și să consume alcool. A ajuns, la un moment dat, să nu se ai poată da jos din pat fără să bea. În 2007, s-a internat într-un centru de reabilitare. Într-un interviu, a dezvăluit că nu se mai atinsese de alcool din anul 2008.

Acrobațiile periculoase pe care le făcea pe scenă și-au pus amprenta asupra sănătății sale. În anul 2000, a fost diagnosticat cu cancer la limbă. A urmat un tratament agresiv, iar medicii i-au extirpat aproape o trime din limbă, pentru a-i salva viața. Un an mai târziu, declara că a învins boala. Era convins că un vechi obicei de-al său a fost cauza apariției cancerului:

„Foloseam pene metalice de chitară -din alamă sau cupru –  pe care le țineam mereu în gură, exact în zona în care a apărut cancerul. Pe bune…la câte droguri am luat și la cât de mult fumam, nu-mi vine să cred că am plămânii sănătoși. Asta e teoria mea, că de la pene mi se trage totul…Le-am spus și medicilor și mi-au spus că este posibil”, spunea Eddie Van Halen, într-un interviu din 2015.

În 2019, artistul a fost internat de urgență în spital. De cinci ani, se lupta cu o formă agresivă de cancer în gât. Boala l-a răpus. Eddie Van Halen a murit, pe 6 octombrie 2020, la vârsta de 65 de ani.