Home » Life & Style » Timp liber » Afacerea Est, cel mai recent film de Igor Cobileanski, în selecţia oficială a Tallinn Black Nights Film Festival

Afacerea Est, cel mai recent film de Igor Cobileanski, în selecţia oficială a Tallinn Black Nights Film Festival

Ionel Palade / 21.10.2016, 15:22
Afacerea Est, cel mai recent film de Igor Cobileanski, în selecţia oficială a Tallinn Black Nights Film Festival

Afacerea Est, cel mai recent lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a fost încadrat în selecţia oficială a Tallinn Black Nights Film Festival. Comedia va fi proiectată şi în secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Cairo.

Afacerea Est, lungmetraj realizat în coproducţie România-Lituania-Republica Moldova, a intrat în selecţia oficială a Tallinn Black Nights Film Festival, care va avea loc în perioada 11-27 noiembrie. De asemenea, pelicula regizată de Igor Cobileanski va fi proiectată şi în secţiunea Panorama a Festivalului de Film de la Cairo, în perioada 15-24 noiembrie.

Comedia evocă prietenia dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Puşcaşu), un intelectual de provincie, şi Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Aceştia pleacă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor care să-i ajute să-şi îndeplinească visele: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), iar Petro are drept ţel închirierea unei macarale. Protagoniştii devin parteneri de afaceri şi  pun la cale un plan: vor să vândă un vagon de potcoave. Socotelile li se încurcă, intenţiile lor sunt date peste cap, dar cei doi nu disperă şi găsesc metode care mai de care mai neobişnuite pentru a reuşi să se căpătuiască.

Pelicula de tip „road movie” a fost turnată în România pe parcursul verii trecute, iar filmările au durat 25 de zile.

Rolurile centrale sunt jucate de Ion Sapdaru, Constantin Puşcaşu, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic.

Lituanianul Feliksas Abrukauskas este directorul de imagine, scenografia îi aparţine lui Vali Ighigheanu, iar costumele au fost făcute de Maria Pitea.

Filmul este produs de Alien Film în coproducţie cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) şi KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center şi TVR.

„Afacerea Est” va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 octombrie.