Home » Life & Style » Timp liber » Animale sălbatice din România pe cale de dispariție. Unde pot fi întâlnite

Animale sălbatice din România pe cale de dispariție. Unde pot fi întâlnite

Nistor Alexandru / 07.10.2021, 23:16
Animale sălbatice din România pe cale de dispariție. Unde pot fi întâlnite

În ultimii ani, în țara noastră și nu numai, numărul speciilor de animale sălbatice este din ce în ce mai mic. Așadar, în următoarele rânduri ale acestui articol, noi vă vom prezenta o serie de animale sălbatice din România pe cale de dispariție. Haideți să vedem în ce locuri le putem întâlni și care este motivul pentru care aceste animale au ajuns să fie din ce în ce mai puține.

Animale sălbatice din România pe cale de dispariție

Datorită diversității ecosistemelor și pădurilor de pe teritoriul său, România este habitatul perfect pentru foarte multe specii de animale. Cu toate acestea, din cauza vânatului ilegal și a defrișărilor în masă, numărul animalelor sălbatice este în scădere. Iată o listă cu animale sălbatice din România pe cale de dispariție.

Capra Neagră

Printre animalele sălbatice pe cale de dispariție din țara noastră se află și Capra Neagră. Acest animal trăiește în zonele înalte ale Carpaților, iar perioada de gestație a Caprei Negre durează nu mai puțin de șase luni de zile, iezii devenind maturi abia la trei ani. Ei bine, aceste capre sunt adesea expuse la mai multe pericole naturale. Mai exact, ele pot cădea de pe stâncile înalte sau pot fi ucise de unii prădători precum ursul, lupul, râsul sau chiar și vulturul.

Râsul

De asemenea, Râsul carpatin este din ce în ce mai rar întâlnit în România. Pe de altă parte, nici când nu era pe cale de dispariție, acest animal era recunoscut pentru discreția de care dă dovadă. Printre animalele cu care se hrănește râsul carpatin se numără iepurii, veverițele, păsări, vulpi, șoareci, căprioare, oi și chiar mistreți.

Zimbrul

Pe lista noastră cu animale pe cale de dispariție se află și Zimbrul. Acest gigant sălbatic este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Din nefericire au mai rămas foarte puține exemplare. Zimbrul poate ajunge la greutatea de 1.000 de kilograme și la o înălțime de peste 1,70 m. În urmă cu mulți ani, acest animal era răspândit pe aproape tot ”Bătrânul continent”.

Ce animale sălbatice din România sunt pe cale de dispariție
Ce animale sălbatice din România sunt pe cale de dispariție

Hoitarul

Chiar și unele păsări sunt pe cale de dispariție în România, iar Hoitarul este una dintre ele. Această minunată pasăre nu mai cuibărește în țara noastră, însă este în pericol și în restul continentului european. Am mai putea observa totuși câte un specimen sau două pe an, în zona Dobrogei.

Nurca europeană

Delta Dunării este ultimul loc, în afara Rusiei, unde mai trăiește acest animal. Nurca europeană este vânată într-un ritm alert, în special pentru blana ei, așadar, ea a dispărut din celelalte zone. Se pare că în zilele noastre există aproximativ 1.000 de exemplare în România.

Balaurul Dobrogean

Acest șarpe este cel mai mare din țara noastră, putând ajunge la o lungime de aproximativ 2,5 m. Din nefericire, numai câteva zeci de exemplare mai există în sălbăticie. Chiar și așa, Balaurul Dobrogean continuă să fie ucis de către localnici, chiar dacă este protejat și nu este un șarpe veninos. El evită soarele foarte puternic, se cațără în copaci și se mișcă puțin mai greoi. Acest șarpe va mușca atunci când este prins, însă în dieta lui intră unele mamifere rozătoare, șopârle, păsări sau ouă.