Home » Life & Style » Timp liber » Bomba atomică a lui Ceaușescu: ce s-a ales de planul ambițios al dictatorului. Adevărul nebănuit

Bomba atomică a lui Ceaușescu: ce s-a ales de planul ambițios al dictatorului. Adevărul nebănuit

Alexandru Cazacu / 03.06.2021, 11:11
Bomba atomică a lui Ceaușescu: ce s-a ales de planul ambițios al dictatorului. Adevărul nebănuit

Mulți dintre noi știm că fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, a avut planuri mari pentru România. Ba chiar mai mult de atât, ”tovarășul” avea de gând să aducă țara noastră în rândul marilor puteri mondiale, care dețineau bombe atomice. Află mai departe, ce s-a ales din planul lui Ceaușescu.

Bomba atomică a lui Ceaușescu. Ce s-a ales de planul ambițios al dictatorului

În 1970, se înființa la noi în țară Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară. Așadar, după mai multe negocieri cu un furnizor din fosta Uniune Sovietică, au început lucrările de construcție a centralei nucleare cu cinci reactoare din Strejești, județul Olt.

Se pare că la vremea respectivă, Nicolae Ceaușescu le cerea Rusiei și Statelor Unite retragerea armelor nucleare din Europa. De fapt, liderul Partidului Comunist Român avea alte planuri. Acesta dorea ca România să ajungă în rândul marilor puteri mondiale, care ar fi urmat sp producă și să dețină cea mai periculoasă armă creată de om, bomba atomică. Cu toate acestea, atât americanii cât și rușii i-au zădărnicit planurile fostului dictator, România rămânând doar la utilizarea energiei atomice doar în scopuri pașnice.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Programul nuclear românesc

În România, programul nuclear a început în 1955. La acea vreme, fosta Uniune Sovietică a început să ofere asistență în acest domeniu, însă doar pentru folosirea energiei nucleare în scopuri pașnice, pentru uz civil. Astfel, în urma unui acord cu URSS, România a primit echipamentele și tehnologia nucleară rusească.

Câțiva ani mai târziu, în 1962, după alte negocieri sovieticii au acceptat să furnizeze României și proiectile nucleare, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza Crizei rachetelor din Cuba, din luna octombrie a aceluiași an. În plus, obținerea armelor nucleare de către România ar fi putut să afecteze raportul de forțe între statele mici din cadrul Tratatului de la Varșovia.

”SUA au avut intenţia, în timpul administraţiei Nixon şi administraţiei Ford, să vândă României un laborator pentru separarea plutoniului, tocmai pentru a preveni alte ţări să devină furnizori. Obţinerea acestui tip de armament de către România ar fi produs o criză în sânul Pactului de la Varşovia. Există probabilitatea ca URSS ar fi lansat un atac preventiv menit să elimine un incipient arsenal nuclear românesc.

Obţinerea unei arme nucleare de către România ar fi putut să afecteze totuşi raportul de forţe între statele mici din cadrul Pactului de la Varşovia, putând duce la o reacţie în lanţ în această parte a lumii”, a declarat specialistul în domeniul nuclear, Eliza Gheorghe, potrivit adevarul.ro.

Bomba nucleară a lui Nicolae Ceaușescu
Ce s-a ales de planul lui Nicolae Ceaușescu

Experimente nucleare secrete în România

Astfel, România a fost nevoită să apeleze la alte țări pentru a putea obține echipamentele și tehnologia necesară pentru producerea armelor atomice. Potrivit sursei citate, refuzul URSS de la începutul anilor ’60 a făcut ca țara noastră să își îndrepte atenţia către țările din Occident, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada şi Franţa, însă nu a produs niciodată o bombă atomică.

Cu toate acestea, în contradicţie directă cu angajamentele internaţionale asumate de ţara noastră în Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT) de la 1 iulie 1968, România a desfășurat unele activităţi nucleare. În decembrie 1985, comuniștii în frunte cu Nicolae Ceauşescu au autorizat unele experimente nucleare secrete la Pitești, care au fost dezvăluite de către noile autorităţi române abia în anul 1992.