Home » Life & Style » Timp liber » Ce este bine să mănânci de Sânziene. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masă

Ce este bine să mănânci de Sânziene. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masă

Alexandru Cazacu / 23.06.2022, 15:23
Ce este bine să mănânci de Sânziene. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masă

Ce este bine să mănânci de Sânziene, potrivit tradiției. În fiecare an, la data de 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În tradiția populară, sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Află în continuarea acestui articol ce preparat nu trebuie să lipsească de pe masa de Sânziene.

Ce este bine să mănânci de Sânziene, conform credinței populare

Cu ocazia praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii care țin post au dezlegare la pește, ulei și vin. Așadar, de Sânziene se consumă diferite preparate din pește.

Nenumărate feluri de mâncare se pot prepara cu pește, însă noi vă vom prezenta în continuare două rețete delicioase, sănătoase și apetisante. Cu siguranță, toată lumea de la masă le va aprecia.

Pește cu glazură de muștar

Dacă nu știi ce să mănânci de Sânziene, poți să încerci această minunată rețetă de pește cu glazură de muștar. Pe lângă faptul că este sănătos, peștele preparat în acest mod are un gust extrem de delicios. Haideți să vedem care sunt ingredientele necesare pentru această rețetă și cum se prepară.

Ingrediente:

  • 2 bucăți file de șalău sau biban (fără spini)
  • 6 lingurițe muștar
  • zeama de la o lămâie mică
  • 3 lingurițe miere
  • pătrunjel și mărar proaspăt tocat
  • opțional ierburi uscate de provence
  • ulei pentru prăjit
  • sare și piper.

Mod de preparare

Mai întâi spălăm și curățăm cele două bucăți de pește. Apoi, asezonăm cele două fileuri cu sare și piper după gust. După ce tocăm mărunt verdețurile, într-un bol, le vom amesteca cu zeama de lămâie cu muștarul, mierea și ierburile de provence.

Peștele condimentat cu sare și piper îl așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și îl ungem bine cu sosul de muștar. Acoperim apoi tava cu folie de aluminiu și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute.

Scoatem apoi tava din cuptor și prăjim peștele pe ochiul aragazului pe fiecare parte, până glazura de muștar devine crocantă.

Ce să mănânci de Sânziene
Ce este bine să mănânci de Sânziene – Pește cu glazură de muștar

Somn pe pat de legume

Pentru această rețetă de somn pe pat legume vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 somn de aproximativ 1,5 kg
  • 3 ardei capia
  • 4 bucăți ardei gras
  • 2 – 3 roșii
  • 3 cepe
  • 7 căței usturoi
  • 100 ml vin alb
  • puțină apă
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare și piper.

Mod de preparare

Pentru început curățăm și spălăm bine peștele. Apoi, îl uscăm bine cu prosoape de hârtie și îl asezonăm cu sare și piper, masându-l pe toate părțile, inclusiv în interior. Punem apoi somnul la rece în frigider pentru aproximativ 20 – 30 de minute.

Între timp ne vom ocupa de legume. Așadar, spălăm și curățăm ardeii, după care îi tăiem fâșii. Ceapa o curățăm de coajă și o tăiem rondele, iar roșiile le tăiem felii. Tăiem și usturoiul feliuțe subțiri.

Adăugăm toate legumele într-un vas de sticlă termorezistent, le așezăm frumos pe toată suprafața, iar peste acestea turnăm vinul și apa. Acum, scoatem peștele din frigider și îl așezăm pe patul de legume. Băgăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și lăsăm să se gătească vreme de 40 de minute, după care mărim flacăra și mai lăsăm până se rumenește frumos.

Când peștele este gata, scoatem tava din cuptor și presărăm deasupra pătrunjel proaspăt tocat. Servim somnul alături de mămăliguță și mujdei de usturoi.

Acum că știi ce să mănânci de sânziene, noi îți urăm spot la gătit și poftă bună!