Home » Life & Style » Timp liber » Cea mai veche bibliotecă din lume adăpostită într-o mănăstire. Conține manuscrise din secolul al IV-lea, incusiv remediile lui Hipocrate

Cea mai veche bibliotecă din lume adăpostită într-o mănăstire. Conține manuscrise din secolul al IV-lea, incusiv remediile lui Hipocrate

Ileana Mladinoiu / 21.03.2021, 15:27
Cea mai veche bibliotecă din lume adăpostită într-o mănăstire. Conține manuscrise din secolul al IV-lea, incusiv remediile lui Hipocrate

Mănăstirea ortodoxă Sf. Ecaterina din Sinai, Egipt, este una dintre cele mai vechi mănăstiri în funcțiune din lume. Este construită în sudul peninsulei Sinai, în inima masivului, la poalele muntelui sacru unde povestea și tradiția biblică localizează recepția decalogului.

Această clădire a fost edificată de către împăratul Iustinian între 548 și 565 acolo unde împărăteasa Elena, mama lui Constantin I, ridicase o capelă închinată Sfintei Fecioare Maria, chiar pe locul în care se afla Rugul Aprins revelat lui Moise.

Potrivit atheneuum.ca, capela reprezintă de fapt nucleul de la care va porni așezământul monahal numit Mănăstirea Rugului Aprins, devenit apoi locaș de adăpost pentru moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, păstrate într-o raclă de argint. De la vine și numele mănăstirii păstrat până în zilele noastre.

Colecția de icoane din mănăstire este considerată cea mai mare din lume, printre ele aflându-se, cum era firesc, cea a Sfintei Ecaterina, tânăra aristocrată literată, decapitată în timpul împăratului Maxențiu (care a domnit între 306 și 312), pentru că a refuzat să renunțe la creștinism în Alexandria.

Însă, în secolul al XIII-lea, Sfânta Ecaterina de Alexandria a fost asociată cu Sinaiul. Tradițiile grecești și latine relatează că trupul sfintei a fost purtat de îngeri de la locul martirizării din Alexandria până la vârful unui munte lângă Muntele Sinai unde a fost îngropată. Moaștele ei au fost duse în bazilică, așa cum s-a menționat anterior, și a devenit hramul omonim al Mănăstirii care, repetăm, fusese închinată Fecioarei încă de la înființare (sursa: Fundația Gianadda).

Mănăstirea ortodoxă Sf. Ecaterina din Sinai
Mănăstirea ortodoxă Sf. Ecaterina din Sinai

Biblioteca mănăstirii, a doua cea mai veche din lume

Mănăstirea Sfânta Ecaterina găzduiește și astăzi a doua cea mai mare bibliotecă de manuscrise antice din lume (puțin peste 3000) după cea a Vaticanului, dintre care unele datează din secolul al IV-lea. Majoritatea sunt texte creștine în greacă, arabă, siriacă, georgiană și slavonă. După câțiva ani de renovare, biblioteca și-a redeschis porțile în decembrie 2017, în prezența autorităților și oficialităților egiptene..

În timpul lucrărilor de renovare, cercetătorii au pus mâna și pe diferite indicii legate de remediile medicale ale lui Hipocrate, renumitul medic grec considerat unul dintre fondatorii profesiei.

Despre Codex Sinaiticus, cea mai veche transcriere completă cunoscută a Noului Testament, ce datează din secolul al IV-lea, se spune că fost găzduită de mult timp de mănăstire.

Fragmente din acest document au fost transportate în Rusia în secolul al XIX-lea. Doar câteva fragmente sunt încă în Egipt, dar instituțiile din diferite țări au digitalizat documentele, iar Codex Sinaiticus este acum online. Manuscrisul are 37 de centimetri înălțime și 34 centimetri lățime.

În prezent o parte din manuscris este păstrată la British Museum din Londra (circa 400 de pagini), restul fiind la Biblioteca Națională din Leipzig, în Rusia.  În bibiloteca din mănăstire, se mai găsesc și  primele ediții ale lui Homer (1488) și Platon (1513, Comediile lui Aristofan (1498), Marele lexic etimologic al limbii grecești (1499) și Suidae’s Lexicon (1499).

160 dintre manuscrisele păstrate în mănăstire prezintă ușoare urme de deteriorare, care datează de la lucrările călugărilor, din secolele al VIII-lea și al XII-lea.

Muntele Sinai este un loc de pelerinaj pentru evrei, creștini și musulmani, iar mănăstirea găzduiește încă călugări, după cum relatează Associated Press.

În afară de Mănăstirea Sfânta Ecaterina și Muntele Sinai, există sute de locuri de importanță religioasă în zonă, cum ar fi Stânca lui Moise, unde profetul Moise a adus apă, mai multe biserici și sute de ruine de mănăstiri bizantine și așezări monahale specifice zonei.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai a fost inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO în 2002 și atrage anual peste 100.000 de vizitatori.