Home » Știri » Știri sociale » Cum poate fi stimulată dezvoltarea intelectuală a copilului – 4 metode pentru a nu da greș

Cum poate fi stimulată dezvoltarea intelectuală a copilului – 4 metode pentru a nu da greș

Ileana Mladinoiu / 06.02.2021, 14:26

Sunteți tineri, aveți un copil, vă aflați în situația de a nu ști cum să procedați ca să se dezvolte normal, mai ales în vremurile acestea de pandemie, când sunteți nevoiți să petreceți mai mult timp cu el acasă.

Cum poate fi stimulată dezvoltarea intelectuală a copilului

Aflați că pentru dezvoltarea normală a unui copil este necesară stimularea dezvoltării sale intelectuale care are un scop multiplu: înțelegerea lucrurilor și fenomenelor, perfecționarea vorbirii, câștigarea de cunoștințe.

Prin urmare, copilul trebuie să fie ajutat să observe, să gândească, să înțeleagă și să vorbească despre ceea ce a văzut și a gândit și despre ce a înțeles.

4 metode de stimulare a dezvoltării intelectuale a copilului

1. Prezentarea de obiectePoate că ați văzut că un copil observă singur

Poate că ați văzut că un copil observă singur lucrurile întâlnite în cale, dar deseori nu le observă decât superficial, le uită, nu le înțelege și nu poate vorbi despre ele dacă nu este ajutat. Un procedeu bun espe prezentarea unui lucru real din natură, ca de exemplu un câine, apoi sub formă de jucării pe care să le poată mânui (deci cunoaște prin mai multe simțuri), apoi în imagine (poză).

Înainte de a-i arăta copilului ceva, este bine să i se stârnească interesul și curiozitatea. De exemplu: “Vino să-ți arăt ceva frumos”, sau “Tu vrei să vezi ceva?”. Introducerea este necesară mai ales când copilul este preocupat de altceva.

Se vor prezenta obiectele, de pildă, un ac, în așa fel încât copilul să înțeleagă din ce este făcut, la ce folosește, cu ce seamănă, prin ce se deosebește de alte obiecte. Urmează altele, o pasăre de curte care face ouă, se taie pentru mâncare etc.

În felul acesta, copilul învață să grupeze obiectele și să-și formeze noțiuni, să le înțeleagă conținutul.

2. Citirea de imagini

Din al doilea an de viață, cărțile cu poze sunt importante pentru copil, deoarece imaginile au avantajul că arată unele aspecte din viață și natură care nu pot fi întâlnite sau observate direct de către copil.

Începeți cu poze simple cu o singură imagine clară și frumos colorată (cal, oaie, câine, rață etc.), apoi treceți la imagini cu obiecte sau ființe în acțiune. Un câine care latră, o fetiță care se joacă cu păpușa ș.a.m.d., continuând cu imagini mai complexe (copii care fac om de zăpadă sau merg pe patine).

Convorbirile despre obiectele observate și citirea imaginilor ajută foarte mult la dezvoltarea gândirii copilului.

4 metode pentru a nu da greș

3. Poeziile și povestirile

Poeziile sunt un mijloc bun de perfecționare a vorbirii și de dezvoltare a memoriei. Dacă copilul înțelege bine despre ce este vorba, poezia ajută și la formarea gândirii.

Cum poate fi stimulată dezvoltarea intelectuală a copilului – 4 metode pentru a nu da greș

Povestirile deprind copilul cu vorbirea curgătoare, spre deosebire de convorbire, care îl familiarizează cu întrebarea și răspunsul. Ele sunt mai educative dacă se analizează conținutul printr-o convorbire scurtă. În acest fel, copilul îi prinde bine înțelesul.

4. Desenatul

Îi veți pune la dispoziție copilului creioane, hârtie, culori. Va fi așezat confortabil pe scaunul său la măsuță. La început este lăsat să mâzgălească în voie, apoi i se va pune corect creionul în mână și la nevoie i se va purta mâna pe coala de hârtie. Mai târziu va fi îndemnat să facă un cerc, o minge, un balon. Când reușește să tragă linii drepte și să deseneze un pătrat, va fi pus să deseneze o batistă, ușă, casă etc.

Alte metode mai sunt socotitul, învățarea noțiunilor de culoare, timp, spațiu și grade de rudenie. În concluzie, toate exercițiile de stimulare a dezvoltării intelectuale vor avea caracter de joc și vor fi de scurtă durată, deoarece copilul se plictisește, obosește repede.

Insuficiența progresului copilului are la bază tehnici defectuoase sau lipsă de răbdare din partea părinților. Uneori, se poate vorbi și de o deficiență psihică a copilului. Nu trebuie certat, ironizat, jignit, brutalizat.

Cu răbdare și calm, dragoste și înțelegere, puteți obține progresul intelectual permanental copiilor voștri.