Home » Life & Style » Timp liber » Cum se calculează media cu teza: o formulă simplă pentru calcule rapide

Cum se calculează media cu teza: o formulă simplă pentru calcule rapide

George Stanciu / 15.02.2017, 16:16
Cum se calculează media cu teza: o formulă simplă pentru calcule rapide

Dacă nu vrei să stai în suspans până ce afli care îți este media de la materia care te interesează, poți învăța singur cum se calculează media cu teza, indiferent de materie.

De fiecare dată când se apropie perioada tezelor, atât elevii cât și liceenii se lovesc de problema legată de cum se calculează media cu teza. Încă îmi amintesc toate discuțiile pe care le aveam pe marginea acestui subiect, încă dinainte să fim lămuriți despre cum se face calculul. Mulți colegi au tendința să vină cu propriile idei diverse despre calculul mediei în care să fie inclusă și teza, însă unii sunt destul de departe de adevăr.

Probabil știți deja că nota de la teză reprezintă un sfert din media totală pentru materia respectivă, indiferent că vorbim de limba română, de matematică, de istorie, de fizică sau de oricare altă materie pentru care trebuie să îți faci calculul. Acest amănunt transmis de profesori este un început bun pentru calculul mediei finale, iar pașii pentru calcul sunt cei de mai jos.

Cum se calculează media cu teza

Pentru a fi cât mai de ajutor în ceea ce privește calculul mediei, începem de la o situație dată și presupunem că la limba română ai cinci note: două dintre ele sunt note de 9, una este o notă de 7, iar celelalte două sunt un 10 și un 8. La teză ai luat nota 9, iar acum trebuie să le pui cap la cap.

Primul pas este calcularea mediei notelor de la clasă. Astfel, ai de adunat 9+9+7+10+8, rezultatul fiind 43. Suma notelor se împarte la câte note ai adunat. Așadar, avem de efectuat 43:5 și ne rezultă 8,6.

Aici urmează introducerea tezei în ecuație. Rezultatul 8,6 se înmulțește cu 3, iar din 8,6*3 ne rezultă 25,8. Această înmulțire cu 3 se face deoarece teza reprezintă un sfert din medie, așa cum știm deja. 25,8 se adună cu nota de la teză, 9, iar din 25,8+9 ne rezultă 34,8. Acest rezultat se împarte la 4, iar din 34,8:4 ne rezultă media 8,7, care se va rotunji la 9.