Home » Life & Style » Timp liber » Motivul nebănuit pentru care ușile și obloanele caselor din Grecia sunt albastre. Puțini știu asta

Motivul nebănuit pentru care ușile și obloanele caselor din Grecia sunt albastre. Puțini știu asta

Alexandru Cazacu / 30.07.2021, 16:12
Motivul nebănuit pentru care ușile și obloanele caselor din Grecia sunt albastre. Puțini știu asta

În fiecare an, mii de români aleg să își petreacă vacanța de vară în Grecia. Dacă și tu ai fost vreodată acolo, cu siguranță ai observat că obloanele și ușile caselor din Grecia sunt albastre. Dar care o fi oare motivul? Ei bine, acest lucru îl vei afla citind continuarea acestui articol.

De ce sunt albastre obloanele și ușile caselor din Grecia

Cei care au vizitat Grecia cu siguranță au observat specificul clădirilor din această țară, care ies în evidență mai ales din cauza combinației de alb și albastru, cu care sunt vopsite ușile și obloanele acestora. Majoritatea dintre noi ne-am putea gândi că grecii își vopsesc astfel casele deoarece acestea sunt culorile de pe drapelul Greciei. Ei bine, în realitate, lucrurile sunt cu totul diferite. Hai să vedem care este adevăratul motiv.

Se pare că în 1938, mai multe focare de holeră au apărut atât în Grecia, cât și în insulele grecești. Așadar, autoritățile de la vremea respectivă au adoptat o lege prin care toți locuitorii erau obligați să își dezinfecteze clădirile cu var, pentru că atunci varul era cel mai popular și cel mai la îndemână dezinfectant.

Ei bine, această lege a fost menținută mai bine de 30 de ani, fiind consolidată în timpul regimului dictatorial militar. Cu toate acestea, grecii au continuat să își vopsească casele cu var alb și după aceea. Însă de data aceasta, o făceau pentru că albul strălucitor al varului reflecta razele solare, iar pereții caselor nu se supraîncălzeau, mai ales în zilele caniculare. Mai mult de atât, albul imaculat oferea și un oarecare confort psihic după războiul prin care trecuse țara lor.

Pe de altă parte, albastrul obloanelor și al ușilor i se datorează lui Ioannis Metaxas, șeful Guvernului elen de la acea vreme. Acesta voia să înlăture în totalitate culoarea roșie, care era simbolul mișcării comuniste.

Motivul pentru care obloanele și ușile caselor din Grecia sunt albastre
Motivul pentru care obloanele și ușile caselor din Grecia sunt albastre / Foto: 500px.com

Specificul insulelor grecești

De-a lungul vremii, insulele grecești și-au păstrat stilul tradițional mediteraneean și specificul oferit de paleta de culori calde. Se pare că acest stil este foarte apreciat de turiști, mai ales prin prisma faptului că este adesea asociat cu sentimentul de relaxare și de bună dispoziție pe care ar trebui să le simți când te afli în vacanță.

Cu toate că fiecare insulă și-a păstrat dintre tradițiile și obiceiurile specifice, ceea ce toate au în comun sunt casele vopsite cu var alb și ușile și obloanele albastre. De asemenea, mai toate casele sunt construite din piatră, însă uneori a fost folosit noroi și chiar ciment vulcanic. Acestea sunt vopsite în alb și albastru, iar unele dintre ele sunt poziționate în trepte. Pe lângă toate aceste detalii decorative, majoritatea caselor de aici sunt înconjurate de fel și fel de flori multicolore care le conferă turiștilor un aspect primitor.

Printre caracteristicile caselor din insulele grecești mai sunt și terasele circulare, balcoanele extrem de frumoase, pentru care elenii au un adevărat cult, dar și acoperișurile realizate din olane ceramice, potrivit shtiu.ro.