Home » Life & Style » Timp liber » Primele emoji din lume sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York

Primele emoji din lume sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York

George Stanciu / 27.10.2016, 13:50
Primele emoji din lume sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York

Primele emoji din lume, care întruchipează chipuri zâmbitoare sau animale, create în urmă cu aproape 20 de ani de un producător japonez de telefoane mobile, au obținut statutul de ”artă” şi au fot expuse la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Celebrul muzeu a dobândit drepturile legale pentru a expune primele emoji din lume în cadrul colecției permanente, alături de opere ale lui Pablo Picasso şi Jackson Pollock, au transmis reprezentanţii instituţiei, arată news.ro.

Nu se ştie deocamdată în ce mod vor fi expuse la MoMA primele emoji din lume. Vernisajul noii instalații va avea loc în prima parte a lunii decembrie a acestui an.

Compania Nippon Telegraph and Telephone – NTT DOCOMO – este cea care a creat primul set, cu 176 de emoji, pe care l-a lansat pentru telefoane mobile în 1999.

Imaginile cu dimensiuni de 12 x 12 pixeli, ce înfățișează desene cu inimi, săgeţi şi fețe zâmbitoare sunt precursoarele emoji-urilor pe care le folosim în prezent și au avut un rol important în extinderea modului în care oamenii comunicau pe dispozitivele de acum aproape 20 de ani, ce aveau ecrane cu destul de puțin spațiu disponibil.

Emoji-urile inițiale, creațiile lui Shigetaka Kurita, au devenit extrem de populare în Japonia, depășind granițele țării și fiind adoptate și de restul lumii. Până în 2006, Google introdusese deja emoji în serviciul Gmail, iar Apple le-a adăugat în 2011 în iOS, prin intermediul aplicației de mesagerie.

Acum șase ani, MoMA a ținut prima pagină a ziarelor vremii, după ce a adăugat simbolul @ – folosit în adresele de e-mail şi pe reţelele de socializare – în cadrul colecției permanente a muzeului.