Home » Life & Style » Timp liber » Românii care au un salariu mai mare decât președintele țării. Cu ce se ocupă de fapt

Românii care au un salariu mai mare decât președintele țării. Cu ce se ocupă de fapt

Alexandru Cazacu / 12.07.2022, 15:09
Românii care au un salariu mai mare decât președintele țării. Cu ce se ocupă de fapt

La începutul acestei veri, nivelul câștigului salarial mediu a scăzut în majoritatea activităților din sectorul economic. Asta ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești din profitul net și din alte fonduri. Cu toate acestea, există și români care au salarii mai mari decât președintele țării. Cu se ocupă aceștia, puteți afla în continuare.

Românii care au un salariu mai mare decât președintele țării

Conform Codului Muncii, Klaus Iohannis a încasat în 2020 un salariu lunar net de 14.038,25 lei. Pe tot parcursul anului trecut, șeful statului a încasat 168.459,00 lei. Potrivit informațiilor de pe site-ul prezidențial, în luna martie a anului trecut, președintele României a avut un salariu brut de 24.960 lei.

După cum bine știm, pandemia de COVID-19 a pus lucrurile în stand-by, așa că salariul președintelui nu a mai fost majorat, conform legii, în funcție de inflație, rămânând la același nivel din 2022. Concret, președintele României încasează mai puțin de 3.000 euro, având astfel un salariu mai mic decât unii dintre subordonații săi.

De exemplu, șeful statului român câștigă de șapte ori mai puțin decât președintele Eximbank sau decât guvernatorul BNR, potrivit celor de la radioimpuls.ro.

Mai bine de 13.000 de români câștigă lunar peste 14.000 de lei

După cum spuneam, scăderile câștigurilor salariale medii din luna mai au fost cauzate, în special, de ne nerealizările de producție sau încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte), dar și de angajările de personal cu venituri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Printre cei mai bine plătiți români se numără IT-iștii, urmați de angajații din industria petrolului și a tutunului. Pe de altă parte, salariații din HoReCa, croitorii și fabricanții de mobilă se află la coada clasamentului potrivit HotNews. Conform datelor existente, un număr de 13.500 de persoane care lucrează la stat au avut venituri nete de 14.000 de lei sau mai mari în luna aprilie.

„Agenția Națională de Administrare Fiscală nu deține o evidență a funcționarilor publici, însă are la dispoziție informații privind veniturile salariale încasate de salariați, astfel cum sunt declarate de către contribuabili prin intermediul declarației 112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Potrivit informațiilor din declarația 112 depusă pentru luna aprilie 2022 de către angajatorii instituții publice (instituție cu personalitate juridică, a administrației publice centrale, locale sau europene, care gestionează resurse financiare publice) a rezultat un număr de 13.588 persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei”, a transmis ANAF, potrivit celor de la Main News.

Cu ce se ocupă românii care au un salariu mai mare decât președintele țării
Cu ce se ocupă românii care au un salariu mai mare decât președintele țării

După cum se arată în declarația de avere a președintelui Iohannis, salariul încasat de acesta pe 2021 a fost de 178.391 lei, adică aproximativ 14.800 de lei pe lună. În comparație, cu salariul președintelui SUA, Joe Biden, suma încasată de președintele României este mult mai mică. Cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, încasează anual 400.000 de dolari, la care se adaugă 50.000 de dolari pentru cheltuieli, 100.000 pentru călătorii, iar 19.000 de dolari sunt dedicați activităților recreative.