Home » Life & Style » Timp liber » Telefonul din biroul lui Adolf Hitler este scos la licitație pentru o sumă record

Telefonul din biroul lui Adolf Hitler este scos la licitație pentru o sumă record

George Stanciu / 09.02.2017, 10:42
Telefonul din biroul lui Adolf Hitler este scos la licitație pentru o sumă record

O serie de obiecte ce i-au aparținut lui Adolf Hitler, între care și un telefon pe care liderul nazist l-a avut instalat în biroul personal, vor fi puse în vânzare în cadrul unei licitații ce se va desfășura pe 17 februarie în statul american Maryland.

Mai multe fotografii în care apare telefonul telefonul lui Adolf Hitler, instrumentul având numele dictatorului gravat pe spate, sub o svastică şi o stemă nazistă, au apărurt deja pe internet. Casa de licitații americană Alexander Historical Auctions a afișat pe site-ul său acest obiect personal al liderului nazist. Telefonu la fost descoperit la câteva zile după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în buncărul unde Hitler s-a retras înainte de capitularea Germaniei și de sinuciderea acestuia.

Licitaţia va avea loc 17 februarie în statul american Maryland. Conform reprezentanților casei de licitații Alexander Historical Auctions, telefonul ce i-a aparținut liderului Germaniei Naziste ar putea fi vândut pentru o sumă record, cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de dolari.

Telefonul are o descriere aparte pe site-ul casei de licitații. . ”Este arma cea mai distrugătoare din toate timpurile, care a dus la moarte milioane de persoane în toată lumea, de care Hitler s-a folosit pentru a-şi transmite ordinele timp de doi ani”, se arată în textul care însoţeşte fotografia obiectului, scrie news.ro.

Telefonul lui Hitler este un model cu disc produs de compania Siemens. Inițial, acesta avea culoarea neagră, dar a fost vopsit ulterior în roşu. Aparatul este dotat și cu un sistem care ce permitea folosirea acestuia de-a lungul deplasărilor lui Hitler cu trenul sau cu automobilul.

Obiectul este pus în vânzare de urmaşul direct al unui ofiţer britanic, Sir Ralph Rayner (1896-1977), din regimentul Ducele de Wellington, care l-a confiscat din buncărul liderului nazist din Berlin.

Faptele de arme ale ofiţerului britanic din forţele Aliaţilor sunt relatate într-un text prezent pe site-ul organizatorilor licitaţiei. Urmaşul lui speră că telefonul va ajunge într-un muzeu, nu într-o colecţie privată. ”Sper că acest obiect va reaminti oamenilor despre ororile războiului”, a declarat el pentru CNN.