Home » Life & Style » Tradiții și obiceiuri ungurești pe care foarte puțini români le știu

Tradiții și obiceiuri ungurești pe care foarte puțini români le știu

Ileana Mladinoiu / 16.05.2021, 11:52
Tradiții și obiceiuri ungurești pe care foarte puțini români le știu

Să nu vă imaginați că atunci când vorbim de Ungaria va fi doar despre Budapesta. Și în afara capitalei nu este mai puțin interesant. Cultura maghiară rămâne marcată de diferite influențe. Aflate între cultura turcă, slavă și țigănească  tradițiile se amestecă pentru a crea o cultură unică în Europa Centrală.

Ungaria are peste 10 milioane de locuitori care aproape în mare majoritate vorbesc limba maghiară ca limbă maternă, cărora li se adaugă o minoritate germană, ce s-a stabilit în special la granița de vest și în jurul capitalei, slavii sudici și românii.

Și arhitectura de aici este marcată de această istorie multiculturală, la răscrucea diferitelor civilizații. Clădirile maghiare reflectă influențe din Imperiul Otoman, dar sunt și o rămășiță a ocupației sovietice.

Capitala se poate lăuda cu numeroase clădiri cu o arhitectură excepțională, precum Parlamentul, Opera, Băile termale și Muzeul de Arte Decorative, inspirat de arta orientală.

Care sunt tradițiile și obiceiurile ungurești pe care foarte puțini români le știu

Traditii si obiceiuri in Ungaria
Traditii si obiceiuri in Ungaria

Muzica și dansurile tradiționale, bucătăria picantă, instituția băilor termale, toate redau atmosfera specifică culturii din Ungaria.

Înainte de a vorbi despre ele, să aflăm ce înseamnă familia la poporul ungar. Deorece în jurul ei se țes cele mai deosebite obiceiuri..

Maghiarii sunt un popor special, toată viața lor se învârte în jurul familiei. Mentalitatea maghiară, precum și politica și legislația, au ca scop asigurarea că oamenii se căsătoresc cât mai curând posibil.

Ca atare, femeile maghiare se căsătoresc înainte de vârsta de 25 de ani, deși tendința se poate schimbă odată cu globalizarea. În Ungaria, prin lege, este posibilă înteținerea de relații sexuale intime cu consimțământ reciproc obligatoriu la o vârstă foarte fragedă. Ungaria este o țară din sud, iar copiii se maturizează foarte devreme. Până la vârsta de 20 de ani, aproape 90 din 100 de femei sunt oficial căsătorite.

Relația maghiarilor cu familia și copiii este specială, astfel încât femeile maghiare sunt foarte senzuale, responsabile, iubitoare și sincere. Ele preferă să petreacă prânzul de duminică cu toată familia, cu copiii în restaurant, făcând din acest obicei tradiția lor națională.

Totodată, vârsta copiilor nu contează, chiar și cei mici sunt duși la un restaurant. În familia maghiară, totul se învârte în jurul copilului, a intereselor sale. Sărbătorile adevărate sunt cele la care participă întreaga familie.

Legea modernă a făcut ca famillile maghiare să fie patriarhale. De aceea, soția ia nu numai un nume nou, ci și numele soțului ei, subliniind astfel că devine parte a lui și încearcă în multe feluri să urmeze această tradiție.

Așa se ajunge ca o femeie maghiară să susțină mereu că soțul ei este cel mai deștept, cel mai curajos, cel mai grijuliu, cel mai bun și cel mai harnic. Dar, în casă, femeia are rol major, ea creează tot confortul, este responsabilă pentru creșterea copiilor.

Bucătăria tradițională maghiară

Gospodinele gătesc mâncăruri tradiționale maghiare, iar cea mai reprezentativă dintre ele este gulașul. O supă mai groasă, condimentată cu ardei roșu și ceapă, bucăți de carne de vită și cartofi tăiați în cuburi. Pentru a-i „înmuia” gustul se adăugă smântână și atunci devine paprikas. Paprika de pui se mănâncă cu o garnitură de găluște mici.

Unelor gazde maghiare le place să gătească supă de pește „pește paprikash”, un fel de mâncare bogată din mai multe tipuri de pește fiert, roșii și ardei verzi și roșii, o supă groasă de frunze de varză în care sunt aranjate o varietate de umpluturi. Ciorbele sunt, de asemenea, tipice bucătăriei maghiare, ciorba de fasole albă fiind cea mai populară. Bucătăria maghiară este foarte diversă, iar femeile sunt fericite să-i răsfețe pe cei dragi.

Muzica și dansul

În Ungaria, muzica și dansul au avut întotdeauna un loc primordial. Muzica populară maghiară este impregnată de diferitele culturi care au traversat țara, cum ar fi influențele țigănești, evreiești sau slave, dar dansul tradițional, în costume de o frumusețe rară, rămâne foarte popular în această parte a lumii.

Confirmarea sau intrarea copiilor în rândul tinerilor

Este un evenimet la fel de important ca botezul în viata maghiarilor. Timp de doi ani, copiii care au împlinit 14 ani sunt pregătiți de către preotul satului, în Duminica Floriilor sau în luna mai. La biserică, în fața comunității, vor da un examen public de cunoștințe  religioase.

După examen, vor primi un certificat de confirmare pe baza căruia vor intra în randul tinerilor, fiind cosiderati destul de maturi, cunosăctori ai binelui și raului. Apoi, tinerii confirmati sunt sărbătoriți de familie și rude. Toți primesc daruri valoroase.

Balul culesului strugurilor sau simplu balul strugurilor

Sărbatoarea recoltării strugurilor începe cu slujba religioasă, urmată apoi de un bal. Tinerii satului aleg un rege-conducator al balului și o regină, partenera acestuia. Îmbracați în costume populure pleacă (băieții călare pe cai, iar fetele în căruțe) prin satele învecinate pentru a invita lumea la bal. Sala este impodobita cu ciorchini de struguri. Tot aici se scoate la licitatie o coroană din struguri cântărind în jur de 100 de  kg.

Stropitul de Paște

Reprezintă un obicei împrumutat și de romanii ortodoxi din zonă. A doua zi de Paște, băieții, tinerii, bărbații pornesc prin sat la fete și femei, le stropesc, urându-le să rămână proaspete și tinere ca primăvara. Copiii primesc ouă roșii și dulciuri, în timp ce bărbații sunt tratați cu băutură si prăjituri.

În mod cert, Ungaria este o țară frumoasă, cu un climat blând, pe care oricine o va părăsi cu dificultate și numai cu dorința de a reveni cu o altă ocazie. În ciuda diferitelor controverse asupra naturii caracterului maghiarilor, un popor presupus destul de complicat, cu care ar fi dificil să se găsească o limbă comună, localnicii sunt veseli și binevoitori din fire.

Mulți turiști care vizitează Ungaria pentru prima dată declară că sunt uimiți de vitalitatea și atitudinea pozitivă a populației maghiare, ce îmbină surprinzător o mare spiritualitate și respect pentru tradițiile vechi de secole ale strămoșilor lor.