Home » Life & Style » Trucuri pentru a reține numele și fețele persoanelor cu care vă întâlniți, dacă aveți această intenție

Trucuri pentru a reține numele și fețele persoanelor cu care vă întâlniți, dacă aveți această intenție

Ileana Mladinoiu / 15.10.2020, 14:36
Trucuri pentru a reține numele și fețele persoanelor cu care vă întâlniți, dacă aveți această intenție

Uneori, oricât de mult v-ați strădui, aveți probleme să vă amintiți numele și chipurile persoanelor pe care le întâlniți. Dacă asta doriți, adică să știți exact cum se numesc sau cum arată, este necesar să parcurgeți mai mulți pași.

Vigilență pentru memorarea numelor

Dacă doriți să fiți siguri că vă amintiți numele persoanei care vă este prezentată de către cineva, trebuie să puteți intra imediat în modul ultra-vigilent. Să acordați toată atenția numelui care va fi rostit. Pentru a face acest lucru, veți folosi un mic truc simplu, dar incredibil de eficient. Când cineva se apropie, puneți-vă imediat următoarea întrebare: “Care este numele lui/ei ? ”

Probabil că nu știți răspunsul, dar punându-vă această întrebare în mod sistematic de îndată ce acel cineva se apropie, creierul dvs. trece în modul de alertă. Cu alte cuvinte, i-ai pus o întrebare și acum caută răspunsul.

Dacă nu procedați astfel, veți fi distras sau veți fi prea concentrat pe propriul nume pe care urmează să-l spuneți . Cu alte cuvinte, eforturile voastre vor fi irosite chiar înainte de a începe.

Așadar, gândiți-vă la micul reflex, de fiecare dată când întâlniți pe cineva, înainte să-și deschidă gura: “Cum se numește?”

Trucul banal prin care poti sa retii usor numele persoanelor
Trucul banal prin care poti sa retii usor numele persoanelor

Găsiți ceva remarcabil

Oamenii care vi se prezintă au adesea unul sau mai multe detalii fizice ce sunt puțin ieșite din comun. Un detaliu pe care îl observați imediat. Ochi mari, sprâncene groase, pistrui, urechi proeminente, orice.

Este bine să observați ceva care să vă “sară în ochi” (o tunsoare, un piercing etc.). Și trebuie să o faceți foarte repede. În mod ideal, ar trebui să observați acest detaliu înainte ca persoana să vă anunțe numele său, pentru că  acest detaliu fizic va acționa ca declanșator atunci când veți revedea persoana respectivă.

Uneori, nu veți găsi niciun detaliu deosebit, deși ar trebui să se întâmple mai rar. Dacă, însă, se întâmplă prea des, este pentru că nu aveți suficientă încredere în ceea ce vedeți și căutați ceva cu totul și cu totul special. În această situație, se impune să aveți încredere în prima impresie, în prima privire.

Totuși, dacă într-adevăr nu găsiți nimic, nu intrați în panică. Aveți șansa de a ajunge la următorul pas.

Creați o asociere picturală

În acest pas, se va recurge la cea mai pură tehnică. Sunteți  în modul de vigilență, ați observat că fata care se apropie are sprâncene groase, își spune numele (X). Trebuie să transformați acest prenume într-o imagine mentală bizară și să o fixați pe detaliul care v-a marcat. Să găsiți o modalitate de a readuce acest nume la viață.

„X” vă amintește de „unghii”, de exemplu. Vă imaginați unghiile pe sprâncenele acestei tinere fete. Când o veți revedea pe X, veți observa direct imaginea sprâncenelor ei cu unghii. Ele vă vor aminti instantaneu de prenumele care seamănă cu X. Asociațiile nu trebuie să fie muncite din greu. Pot fi legate de personaje dintr-un desen animat vechi.

Alegeți ceea ce vă vine în minte, deoarece aceasta este de obicei cea mai bună combinație. Deci, dacă nu ați găsit un detaliu fizic, aveți soluția asocierii prenumelui cu cineva cunoscut.

Dacă numele său este Ferdinand și asta vă amintește de un rege, imaginați-vă că dansați împreună. Totuși, aveți grijă ca această comandă rapidă să nu fie folosită tot timpul, deoarece formează imagini mai puțin „solide” care să reziste în timp.

 Repetați numele cu voce tare

Când o persoana vă spune numele, veți începe să creați o asociație în cap. În mod inconștient, creierul va prelua o mulțime de detalii care vor face să recunoașteți persoana dacă o veți întâlni din nou. Pentru a vă aminti mai bine numele, ar trebui să repetați prenumele cu voce tare.

De exemplu: „Mă bucur să te cunosc Ștefana, mă numesc David. Vorbirea cu voce tare vă întărește memoria și face imaginea mult mai puternică. Acasă, încercați să vă amintiți cu cine v-ați întâlnit, amintindu-vă și imaginile mentale. Este nevoie doar de una sau două repetări pentru a remedia amintirile de durată instalate în cap.

Pașii descriși se pot face în maxim 2 minute și chiar mult mai puțin. Dar acesta este intervalul de timp pentru viitorul memoriei voastre.