Home » Life & Style » Unde ar fi vrut Ceaușescu să se ascundă, înainte să fie executat. Nimeni nu l-ar mai fi găsit

Unde ar fi vrut Ceaușescu să se ascundă, înainte să fie executat. Nimeni nu l-ar mai fi găsit

Voicu Costin / 22.05.2022, 13:25

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, Olt şi a decedat pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște. Era al treilea membru adus pe lume într-o familie ce urma să numere zece copii – ai lui Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. Pe 25 decembrie, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de Tribunalul Militar Excepțional în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați. Unde ar fi vrut Ceaușescu să se ascundă, înainte să fie executat?

Locul secret în care ar fi vrut să se ascundă Nicolae Ceaușescu înainte să fie omorât

Pe 25 decembrie, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

Ceea ce nu cunosc mulți este faptul că dictatorul avea o ascunzătoare în care, dacă ar fi reușit să pătrundă, ar fi scăpat cu viață. Este vorba despre un buncăr antiatomic, construit pentru familia Ceaușescu în subsolul Palatului Primăverii, unde cuplul prezidențial urma să se refugieze în cadrul unui bombardament ori atac nuclear sau chimic. Încăperea este la aproximativ 10 metri sub pământ, intrarea fiind mascată de o ușă capitonată.

Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o ușă metalică masivă. În centrul buncărului se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilțuri sculptate și de jur-împrejurul camerei se află diferite cadouri primite de cei doi lideri

„Se află undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului, într-o laterală a clădirii, din acest motiv încăperea are niște sisteme de ventilație speciale în partea de sus a pereților, foarte bine filtrată. Asta cumva se leagă de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceaușescu, de otrăvirea prin sistemele de aerisire ale clădirilor pe care le folosea el în timpul regimului comunist. În primul rând, ambele intrări spre această sală sunt închise de două uși metalice foarte groase, strict ca să păstreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se află o cantitate foarte mare de beton până aproape de nivelul solului. Nu se știe dacă are un centru de plumb, alt elemente special sau termen de izolare special”, a explicat Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii, pentru MEDIAFAX.

Viața neștiută a lui Nicolae Ceaușescu

Din cauza condiţiilor de trai sărace, copilul Nicolae a reuşit să termine la şcoala satului doar primele patru clase, urmând ca la vârsta de 11 ani să-şi părăsească locul natal. Ajuns la Bucureşti acesta s-a angajat ca ucenic de cizmar.

În 1933 devine membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formaţiune politică ilegală la acea vreme. În acelaşi an, la doar 15 ani, este arestat pentru prima dată pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve. La scurt timp este arestat din nou, de înca trei ori.

Urmează să fie condamnat la închisoare din nou în 1936. Eliberat la termen în 1938, perioada sa de libertate este scurtă, în 1940 fiind arestat din nou. În scurta perioadă din afara puşcăriei, dictatorul o întâlneşte pe Elena Petrescu, cea care avea să devină mai târziu Elena Ceauşescu. În închisoare, acesta devine protejatul viitorului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

Prima dată când Ceaușescu era să moară. S-a prăbuşit cu avionul

Pe data de 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceauşescu se afla în drum spre Moscova, acolo unde se aniversa Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, într-un avion IL 14, ca parte a unei delegaţii a Partidului Muncitoresc Român (PMR). Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava s-a prăbuşit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo. În urma accidentului, ministrul de externe Grigore Preoteasa şi alţi trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Secretarul de stat al Comitetului Central al PMR, Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit suferind doar câteva traumatisme la gamba stânga şi câteva zgârieturi pe faţă.

A fost dictator român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989. La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței. În iulie 2015, România a interzis prin lege „cultul lui Ceaușescu”.