Home » Life & Style » Vedete din România, despre Revoluția din 1989. Ce povestesc Elena Udrea, Mihaela Rădulescu, Dan Negru și Andreea Marin despre cele trăite în urmă cu 32 de ani

Vedete din România, despre Revoluția din 1989. Ce povestesc Elena Udrea, Mihaela Rădulescu, Dan Negru și Andreea Marin despre cele trăite în urmă cu 32 de ani

Cojocaru Cristian / 22.12.2021, 15:34
Vedete din România, despre Revoluția din 1989. Ce povestesc Elena Udrea, Mihaela Rădulescu, Dan Negru și Andreea Marin despre cele trăite în urmă cu 32 de ani

Revoluția care a avut loc în 1989 în România a marcat mii de vieți. Acest eveniment nu a lăsat fără traume atât populația cât și persoane celebre. Află ce povești au despre Revoluția din 1989 vedete precum Elena Udrea, Mihaela Rădulescu, Dan Negru, Andreea Marin sau Mircea Radu și ce făceau atunci.

Povești despre Revoluția din 1989 relatate de mai multe vedete din România

Acum sunt foarte cunoscute la nivel național și nu numai, însă la acea vreme, ca orice alt român, unii dintre ei erau în stradă, în timp ce alții aveau de-a face cu teama. Află cele mai interesante povești ale vedetelor din România despre Revoluția din 1989.

Elena Udrea

La acea vreme, Elena Udrea avea doar 15 ani, însă aceasta a relatat că a crezut în Revoluție și a ieșit în Piața Dacia, din Buzău.

„Eu sunt dintre aceia care au crezut în Revoluţie.În zilele acelea, începând cu 22 decembrie, am ieşit în Piaţa Dacia unde pe la ora 15.00 se adunaseră mulţi oameni. S-au auzit împuşcături. Mai târziu, pe la 18.00-19.00, s-au auzit împuşcături şi la Lumea Copiilor. Se făceau coloane pentru plecarea spre Bucureşti. (…)  Nu m-au acceptat, eram o fată de 15 ani, au considerat că nu pot ajuta cu nimic. Pe bună dreptate. Când am plecat spre casă, am coborât la alimentara de la subsolul magazinului Dacia”, a scris ea pe blogul său personal.

Elena Udrea și-a adus contribuția făcând sandvișuri soldaților dar și voluntarilor care asigurau paza mai multor instituții. Viața ei a fost pusă în pericol atunci când a fost suprinsă de o baricadă în fața clădirii Poștei Române. Cu toate acestea, a reușit să treacă cu brio peste situație.

„Aveau brânză de burduf şi cârnaţi olteneşti. La liber, fără coadă. Mi s-a părut extraordinar.(…)  Am ajuns acasă şi am pregătit pachete cu sandwich-uri şi ceai fierbinte pentru soldaţii şi voluntarii care asigurau paza diverselor instituţii de stat buzoiene.  Îmi amintesc cum în faţă clădirii Poştei Române, un fel de Palatul Telefoanelor, era o baricadă. Am ridicat mâinile pline de sacoşe şi am început să strig către soldaţi nu trageti’. Pare hilar acum, nu-i aşa?’, a continuat ea.

Mihaela Radulescu

În mediul virtual au circulat două fotografii cu Mihaela Rădulescu din acea perioadă. Aceasta arăta cu totul diferit, cu păr blond, tunsă scurt. Aceasta apare într-o fotografie, alături de un sicriu, iar în cea de-a doua, având un pistol în mână.

„La Revoluție eram blondă, tunsă periuță. Da, sunt şi în această poză. Pistolul, căci bănuiesc că vă interesează cel mai mult, e un TT rusesc, pe care l-am primit « obligat-forţat» la intrarea în CC. Măcar eu aveam habar de utilizarea unei arme, făceam tir pe vremea aceea, la Poligonul Tunari. N-am tras nici un foc. Aşa cum l-am primit (adică încărcat), aşa l-am predat. (..) Nu m-am luat niciodată în serios în rol de « revoluţionară», nu mi-am cerut drepturi, nu am fost activă în nicio organizaţie de profil. Aveam 20 de ani şi trăiam o aventură pe viaţă şi pe moarte, cu mintea (şi freza) de atunci”, declara Mihaela într-un interviu, în 2003.

Atunci, Mihaela Rădulescu era tunsă scurt, iar în fotografia suprinsă cu pistolul în mână, se afla în subsolurile fostului Comitet Central al PCR. Aceasta a afirmat că la acea vreme, se activase super-eroul din ea, simțind o nevoie de a deveni lide și de a se implica în tot ceea ce trebuia. Totodată, aceasta a adăugat ca ulteiror, a ajuns să lucreze în cadrul Guvernului pentru că s-a făcut remarcată la Revoluție. Ea ajuta și la traducerile în franceză și engleză pentru jurnaliștii străini.

vedete revoluția 1989
Mihaela Radulescu a fost surprinsa avand un pistol in mana la Revolutia din 1989

Dan Negru

Dan Negru se afla în Timișoara în timpul Revoluției din 1989. Cunoscutul prezentator a acordat un interviu în exclusivitate pentru publicația Unica, afirmând că i-a fost foarte frică.

„Stația de tramvai unde așteptam tramvaiul să merg spre casă e chiar lângă casa lui Tokes (pastorul Laszlo Tokes, «scânteia» care a aprins evenimentele din Timișoara – n.r.), așa că am văzut începutul din 15 decembrie. Apoi am fost un mare fricos și de fiecare dată când începea să se tragă fugeam din piață. Am fost acolo zi de zi, dar am fost printre cei fricoși. Nu mă interesează să dau timpul înapoi. Mi-a plăcut «excursia» mea așa cum a fost ea. Nu aș vrea alta. Profesional, câștigul e că în cei 29 de ani am construit împreună cu mulți alții un sistem media liber. Referitor la plecarea din Timișoara la București, nici azi nu știu dacă am făcut bine sau nu…“, a declarat Dan Negru pentru Unica.

Andreea Marin

În data de 22 decembrie 1989, Andreea Marin se afla într-o tabără de matematică la Piatra Neamț, după cum povestește chiar ea. Prezentatoarea a aflat de la Radio Europa Liberă despre eveniment.

„Coincidenţa face ca, 22 decembrie, ziua în care eu am aflat de Revoluţia din ţara noastră, să fie chiar ziua mea de naştere. Mă aflam într-o tabară de matematică la Piatra Neamţ, eu fiind din Roman, din ţinutul lui Creangă. Eram cazaţi, noi „matematicienii” liceului în care eram boboc, într-o clădire, din câte îmi amintesc, mai veche, cu un pod în care în acea zi se adunaseră câţiva dintre cei ce-mi erau prieteni buni şi ascultau Radio Europa Liberă. Am intrat şi eu pâş-pâş. Mi s-a facut semn să păstrez tăcerea, şi am ascultat cu curiozitate una din vocile ce-mi erau foarte familiare, pentru că ai mei aveau un obicei acasă, în a asculta acest post, de ani buni”, a povestit Andreea Marin.

Mircea Radu

Un alt cunoscut prezentator, Mircea Radu a scris pe blogul său că pe atunci avea vârsta de 21 de ani. Atunci se pregătea să ajungă la Universitate. Mama unuia dintre prietenii lui i-a îndemnat pe aceștia să stea acasă pentru că în centrul Capitalei era „prăpăd”. Acesta povestește că: „Dacă ar fi zis sugrumată de emoție sau ar fi urlat a disperare ”E Revoluție!” nu aș fi mișcat un deget; dar la vârsta aia, în condițiile alea, ideea de a bate rău autoritățile era un vis. O șansă nesperată și greu de presupus că s-ar mai fi ivit curând, deci trebuia să acționez”.  Astfel, Mircea Radu s-a îmbrăcat și s-a îndreptat spre Obor. După aceea, s-a îndreptat spre metrou, de unde a mers către Piața Victoriei.

„Zgomotul își făcea loc printre sunetele din subteran înlocuindu-le și acoperindu-le treptat. A devenit vuiet. Un vacarm în care se strigau lozinci anti. Au urmat imaginile – în dreptul Restauratului Grădinița, dintr-un trotuar pe altul al Bulevardului Magheru, formațiuni de luptă, în gardă, cu arme, scuturi și căști albe pe cap – nu mai văzusem așa ceva niciodată, nici nu știam că există, erau români?- față-n față cu câteva zeci de oameni, nu mulți, care strigau „Jos Ceaușescu!“, scrie acesta pe blogul său.