Home » Life & Style » Ziua Națională a României. Ce sărbătorim pe 1 Decembrie

Ziua Națională a României. Ce sărbătorim pe 1 Decembrie

Bucur Ioana / 30.11.2020, 17:40
Ziua Națională a României. Ce sărbătorim pe 1 Decembrie

Române, tu știi ce se întâmpla la 1 decembrie 1918 și cum s-a născut, de fapt, țara noastră? Ziua Națională a României, la 102 ani de la Marea Unire, va fi una atipică. Află cum și ce sărbătorim pe 1 Decembrie.

Adevărul „pierdut” despre Marea Unire. Ce sărbătorim pe 1 Decembrie

1 Decembrie a redevenit Ziua Națională a României în 1990, prin legea numărul 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele de la acea vreme, Ion Iliescu. Totul a început, însă, într-o duminică fără soare, pe frig, ninsoare și un vânt năprasnic. Era 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, se convoca Adunarea Națională a Românilor. Concluzia? Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Demersul istoric venea după ce , pe 27 martie și 28 noiembrie ale aceluiași an, organele representative ale Basarabiei și Bucovinei votaseră, și ele, unirea.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Două sute de membri aleși încă 50 cooptați. Aceasta era formula Marelui Consiliu Național Romomân, constituit tot la Alba Iulia, la 28 noiembrie 1918. A doua zi, Consiliul numea un Guvern provizoriu, Consiliul Dirigent al Transilvaniei. În fruntea lui, Iuliu Maniu. La zece zile după ceea ce a fost, de fapt, întâia Ziua Națională a României, la 11 decembrie, Guvernul României ratifica Marea Unire, iar declarația de la Alba Iulia este prezentată regelui Ferdinand. Acesta promulgă, în aceeași zi, decretul de sancționare a unirii, inclusive a Basarabiei și Bucovinei. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Românii au venit din toate colțurile țării la Alba Iulia
Românii au venit din toate colțurile țării la Alba Iulia

Cum arată Ziua Națională a României, în pandemie. Cum sărbătorim pe 1 Decembrie 2020?

În plin val doi al pandemiei de coronavirus, autoritățile au fost nevoite să ia măsuri drastice pentru a împiedica răspândirea noului virus. Însă Ziua Națională a României nu va fi anulată, ci doar…schimbată. Potrivit președintelui Klaus Iohannis, pe 1 Decembrie 2020 „vom onora curajul şi sacrificiile înaintaşilor noştri făcând noi înşine sacrificiul de a renunţa la bucuria participării împreună la manifestările publice tradiţionale, însă cu siguranţă vom fi împreună în spirit, ca o naţiune puternică mereu unită şi solidară atunci când în joc este chiar salvarea ţării”.

Pentru a ceremonia ce are loc, în fiecare an, pe 1 Decembrie, la Arcul de Triumf, autoritățile au decis ca aceasta să fie „extrem de restrânsă”, la care vor participa ambasadori străini, medici și personal medical.

„Va fi aşadar o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi din păcate fără participarea publicului larg. Recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniuni şi întâlniri publice sau private, acestea accelerează răspândirea virusului. Sunt recomandări pe care vă îndemn să le respectăm inclusiv de 1 decembrie”, a afirmat Iohannis.