Home » Politică » Ana Birchall: obiectivul Guvernului este să încheie MCV

Ana Birchall: obiectivul Guvernului este să încheie MCV

Sebastian Rotaru / 25.01.2017, 18:04
Ana Birchall: obiectivul Guvernului este să încheie MCV

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a spus că obiectivul Guvernului este să încheie Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), pentru a plasa România, în mod corect, în rândul tuturor celorlalte state membre.

„Obiectivul nostru este de a încheia MCV-ul, pentru a plasa România în mod corect în rândul tuturor celorlalte state membre, care sunt supuse unor instrumente orizontale de evaluare și monitorizare cu privire la ariile (….) care fac obiectul MCV-ului și care sunt aplicabile tuturor statelor membre. S-ar încheia astfel situația curentă, prin care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente, cu aceleași obiective”, a afirmat Ana Birchall, notează Agerpres.

Potrivit ministrului, vor fi implementate în continuare recomandările care acoperă acțiuni care sunt deja în curs de operaționalizare.

„Vom continua să implementăm (…) recomandările care acoperă acțiuni care sunt deja în curs de operaționalizare sau cele care au o perspectivă temporală intrinsecă și mă refer aici, de exemplu, la implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016 — 2020. Contând în permanență pe sprijinul Comisiei în atingerea obiectivului de finalizare a MCV, vom continua să pledăm pentru ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor inițiale ale MCV-ului, stabilite prin decizia Comisiei din decembrie 2006”, a mai spus Ana Birchall.

În aceleași condiții, procurorul general, Augustin Lazăr, spune că monitorizarea MCV este ca o „cască de protecție”.

„Iată că monitorizarea se dovedește a fi o cască de protecție când circuli de șantier, pentru situații de imprevizibilitate. Și după 10 ani, iată că se poate întâmpla ceva la care nu ne-am fi așteptat: modificări radicale ale unor texte de lege. (…) Noi ne dorim să avem evoluții ireversibile. Nu ne dorim modificări legislative care să dezarmeze practic magistrații de instrumentele juridice anticorupție, fiindcă dezincriminarea unor texte de lege privind infracțiuni de serviciu ar face inoperabilă impunitatea denunțătorilor, instituții care au fost introduse în faza aceasta de aderare la Uniunea Europeană și care au rezistat 10 ani și mai bine în legislația română. Ar trebui să rămână și nu să se renunțe la ele, fiindcă altfel magistrații vor fi dezarmați în fața infracțiunilor de corupție”, a declarat Augustin Lazăr.