Home » Politică » Cine este Dan Barna. Viața înainte de politică. Ce studii are de fapt și cine este soția lui

Cine este Dan Barna. Viața înainte de politică. Ce studii are de fapt și cine este soția lui

Manolică Anca / 14.04.2021, 14:31
Cine este Dan Barna. Viața înainte de politică. Ce studii are de fapt și cine este soția lui

Cine este Dan Barna, ce studii are și ce funcție ocupa înainte de a intra în scena politică. A încheiat contracte de peste 1,4 milioane de euro cu statul român. Află toate detaliile despre viața fostului candidat la alegerile prezindențiale din 2019.

Cine este politicianul Dan Barna

Ilie Dan Barna s-a născut pe 10 iulie 1975, la Sibiu. Deși când era mic el își dorea să devină arheolog, părinții l-au îndrumat către Facultatea de Drept din București, pe care a absolvit-o în anul 1988. În perioada februarie–iulie 2000, a urmat un curs de formare la International Development Law Institute din Roma, iar mai apoi a urmat și un master în Management de proiect în cadrul Universității Politehnica din București.

Între 1996 și 1999, pe vremea lui Crin Antonescu, Barna a lucrat în Ministerul Tineretului și Sporturilor, A lucrat pentru Transparency International la crearea Centrului de Consiliere Anticorupție pentru Cetățeni, a lucrat cu Asociația Salvați Copiii sau cu Delegația Comisiei Europene la București, unde a coordonat campaniile de informare privind Fondul Europa.

Însă, banii și cariera și i-a făcut în consultanță și training-urile pentru accesarea și gestionarea fondurilor europene, prin firma sa Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG, pentru a devenit unul dintre cei 17 români admiși pentru a fi certificați internațional ca instructori în domeniul fondurilor structurale.

În perioada cât a activat în mediul privat, Dan Barna a lucrat foarte mult cu statul, în proiecte pe fonduri europene. Firma sa a încheiat contracte cu Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, în 2009, cu Ministerul de Interne în 2011 și 2013, cu Ministerul Fondurilor Europene în 2013, cu Ministerul Justiției în 2014 sau cu Prefectura Constanța și Consiliul Județean Ialomița, conduse de PSD, în 2012, respectiv 2014. Toate aceste contracte s-au ridicat la crca contracte s-au ridicat la circa 1,4 milioane de euro.

Dan Barna
Dan Barna

Cariera în politică a lui Dan Barna

Dan Barna, în vârstă de 45 de ani, a intrat pe scena politică abia în 2016, din postura de tehnocrat. Fiind expert în accesarea fondurilor europene, el a fost cooptat ca secretar de stat în guvernul condus la acea vreme de Dacian Cioloș, la Ministerul Fondurilor Europene. Însă, alegerile parlamenatre din 2016 aveau să fie rampa de lansare în politică. Atunci, el a fost ales deputat USR de Sibiu, orașul său natal.

În octombrie 2017, Dan Barna a fost ales președintele partidului Uniunea Salvați România (USR) pentru un mandat de 2 ani, după ce fostul lider Nicușor Dan demisionase. Doi ani mai târziu, în septembrie 2019, Barna a fost validat pentru un nou mandat de președinte al USR și, în același an, a fost ales Candidatul Alianței USD-PLUS la alegerile prezidențiale, urmând să formeze un tandem cu Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

În prezent, Dan Barna este vicepremierul României și, din 14 aprilie 2021, noul ministru propus la Sănătate de către premierul Florin Cîțu. Interimatul va fi asigurat până la numirea unui nou ministru. Schimbarea vine după ce primul ministru a anunțat că i-a înaintat președintelui României, Klaus Iohannis, documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu. Conform unor surse, Dan Barna refuză interimatul de la Ministerul Sănătății.

Cine este soția lui Dan Barna

Dan Barna și soția lui, Olguța Totolici
Dan Barna și soția lui, Olguța Totolici

Dan Barna s-a însurat cu Olguța Dana Totolici în anul 2007, la Sibiu. Deși avocat de profesie, aceasta a administrat timp de mai mulți ani compania de consultață în proiecte la care lucra și politicianul. De mai bine de 10 ani, aceasta lucrează la OMV Petrom, unde ocupă funcția de Head of Reward & Respect Labour Litigation Department. Potrivit declarației de avere a lui Dan Barna, soția acestuia ar câștiga circa 6.000 de euro lunar.

Olguța a absolvit în 2004 Facultatea de Drept, aceeași facultate pe care a terminat-o și soțul ei. Aprofundarea domeniului juridic a făcut-o în cadrul Universității Sorbona. Ulterior, s-a înscris și la un doctorat în dreptul muncii la Universitatea Titulescu, după care a continuat cu un MBA la Universitatea din Hull.